wat is een elektricien?

Een elektricien is een specialist die werkt aan elektrische componenten en bedrading voor gebouwen of industriële toepassingen en constructies. Om veiligheidsredenen is het essentieel om schade als gevolg van kortsluiting of slechte bedrading te voorkomen. Fouten in de elektrische installatie kunnen leiden tot letsel, brand en andere ernstige gevolgen. Voor deze functie is het dus belangrijk dat je op de hoogte bent van alle veiligheidsmaatregelen en je over goede wiskundige en mechanische vaardigheden beschikt. Bovendien is kennis over de nieuwste technieken, de gebruikte materialen en gereedschappen onmisbaar.

Een elektricien volgt meestal een technische of beroepsopleiding op de secundaire school. Specialiseren kan via een zevende jaar industriële elektriciteit. Ook wie een deeltijds leertraject in elektronica combineert met werkplaatsleren kan als elektricien aan de slag. Het zogenaamde leercontract stoomt je klaar om later aan de slag te gaan als elektricien. 

Met de nodige ervaring als elektricien promoveer je mogelijk van een uitvoerende rol naar een toezichthoudende. Het is echter belangrijk om eerst een aantal jaar diepgaande kennis te verzamelen over het installeren van elektriciteit. Het is namelijk een job waar veiligheid en kennis van zaken ontzettend belangrijk is. Reken erop dat je als elektricien drie tot zes jaar nodig hebt om alle kneepjes van het vak tot in de puntjes te kennen. Neem dus zeker de tijd om je loopbaan op te bouwen en veel te leren tijdens deze job, waar veiligheid op nummer één staat.

Werkzekerheid is gegarandeerd als elektricien om elektrische bedrading te installeren, onderhouden en repareren voor commerciële, industriële en residentiële gebouwen. Daarnaast studeren sommige elektriciens verder en werken ze aan gespecialiseerde elektrische systemen, zoals in schepen, vliegtuigen of andere mobiele constructies.

Opslag van data, snelle servers en computers zijn groeiende technologieën en elektriciens vinden ook werk aan data- en kabellijnen. Er zijn veel vacatures dankzij de groei in de bouw en door vrijgekomen plaatsen als gevolg van onder meer pensionering.

Past werken als elektricien bij jouw aanleg en interesse voor mechanica en kennis van elektrische componenten? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een functie als elektricien te vervullen.

bekijk alle jobs
1

loon van een elektricien

Een startende elektricien in België verdient gemiddeld tussen €13,50 en €15 euro per uur. Een ervaren elektricien mag al snel rekenen op €19 tot €22 per uur. Houd er rekening mee dat je voor een hoger loon zo’n drie tot vijf jaar ervaring moet kunnen voorleggen.

Waarom dat grote verschil tussen het loon van een minder ervaren en meer ervaren elektricien? Dat komt omdat dit een job is waar je erg veel leert en je dus met veel kennis al snel een hoge vergoeding tegemoet mag zien. Heb je de ambitie om snel te groeien en goed je boterham te verdienen als elektricien? Probeer je dan te specialiseren door extra opleidingen te volgen of extra uitdaging te vragen op je job. In bepaalde sectoren met complexe elektrische systemen is een gespecialiseerde elektricien erg gegeerd en verdien je al snel aan de bovenkant van de loonvork.

Ook wie kiest voor ploegwerk, weekendwerk en nachtwerk ontvangt eventueel een extra vergoeding. Dit is afhankelijk van het type bedrijf waarvoor je werkt en is steeds bespreekbaar tijdens je sollicitatie.

2

soorten elektriciens

Het werk van een elektricien is breed, maar vaak specialiseer je je in een bepaalde richting. Sowieso start je je carrière in een uitvoerende functie. Met de jaren komt meestal ook extra kennis en ervaring, wat je toelaat om naar een positie van ploegleider of toezichthouder over te stappen.

We onderscheiden een vijftal grote types werk voor een elektricien:

  • installateur elektrische systemen: Als installateur implementeer en leg je bedrading en apparatuur aan. Je installeert draden voor commerciële gebouwen of woningen en sluit ze aan op transformatoren en stroomonderbrekers. Je zorgt er ook voor dat de aansluitingen veilig zijn.
  • lijnwerker/klimmer: Als lijnwerker ben je verantwoordelijk voor elektriciteitsleidingen, zowel boven- als ondergronds. Je repareert en installeert elektriciteitsleidingen. Je controleert ook meters om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Je klimt op elektriciteitspalen en controleert leidingen die van de centrales tot in huizen en bedrijven lopen.
  • elektricien in de auto-industrie: Je werk bestaat uit het aanleggen van ontstekingssystemen, verwarmings- en airconditioningsystemen en antiblokkeerremmen om ervoor te zorgen dat ze goed werken. Auto's worden steeds elektronischer, dit type job wint dus erg aan populariteit.
  • industrieel elektricien: Je zorgt ervoor dat elektrische componenten in een productiebedrijf goed werken. Je voert installatie- en onderhoudstaken uit. Dit werk is erg gespecialiseerd. Je leert namelijk het machinepark van een zeer specifieke sector goed kennen.
  • elektrische onderhoudswerker: Deze job is erg allround. Als elektrisch onderhoudswerker voer je reparaties uit in alle type omgevingen. Dit kan in gewone woningen zijn, maar ook voor industriële toepassingen. Je bent het aanspreekpunt voor alle kleine en grote reparaties en nazichtwerk.
groep werknemers die een pauze nemen
groep werknemers die een pauze nemen
3

werken als elektricien

De meeste mensen kennen de basisprincipes van het werken als elektricien. Velen weten echter niet dat het een fysiek veeleisende job is. Zoek je een job waarbij je de hele dag actief bezig kunt zijn en bereid bent hard te werken, dan is dit een goede keuze.

4

opleiding en vaardigheden

Enkele manieren om elektricien te worden:

Een opleiding in het technisch secundair onderwijs of een beroepsopleiding is nodig voor wie graag aan de slag gaat als elektricien. Uiteraard kies je voor een richting in elektronica. Ook een zevende specialisatiejaar is zeker nuttig voor wie in de industrie aan de slag wil. 

Heb je een traject gevolgd waarbij je halftijds les volgde en halftijds op een werkplek je ervaring opdeed? Dan heb je het zogenaamde leercontract gevolgd. Zeker als je dit deed in een richting waarbij je elektronica volgde, kan je zeker aan de slag als elektricien in een onderneming. Je opgedane ervaring is een pluspunt.

competenties en eigenschappen van een elektricien

  • technische kennis: Uiteraard is goede kennis van elektronica belangrijk als je de job van elektricien wilt uitvoeren. Je bewust zijn van de risico's, goede wiskundige kennis en weten welke materialen en producten je moet gebruiken, zijn maar een paar technische vaardigheden die je nodig hebt in je job.
  • teamspeler: Heel vaak kom je als elektricien in een team terecht. Je werkt met veel collega's, die elk hun specialiteit hebben, voor één groot project of één bedrijf. Je komt terecht in een hiërarchische structuur waarin je zeker kunt doorgroeien.
  • probleemoplossend denken: Als elektricien moet je snel kunnen denken en een oplossing formuleren voor problemen die zich voordoen. Je vermijdt ergere schade of grotere problemen door probleemoplossend te denken. Deze skill groeit uiteraard samen met je ervaring.
  • gezonde fysieke gesteldheid: Omdat je vaak ladders draagt, je onder, boven en rond machines moet draaien en zware materialen moet heffen, is je fysieke gezondheid belangrijk als elektricien.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een elektricien.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.