wat is een dispatcher?

Een dispatcher is iemand die verantwoordelijk is voor het plannen en coördineren van transport of andere logistieke processen. Als dispatcher ben je de communicatieschakel tussen teams op het terrein en de centrale planning.

Er zijn dispatchers in alle soorten organisaties en bedrijven. Je werkt bijvoorbeeld bij een transport- of nutsbedrijf. Ook taxibedrijven hebben dispatchers nodig. Overal waar externe oproepen moeten worden gecoördineerd met interne diensten kan jij als dispatcher aan de slag. 

Waar je ook werkt, het is belangrijk om het overzicht te houden en stressbestendig te zijn. Deze functie vereist ook uitstekende communicatievaardigheden en een flinke dosis creativiteit.

Denk je dat een job als dispatcher misschien wel iets voor jou is? Lees dan verder en kom alles te weten over welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om te werken als  dispatcher.

bekijk alle jobs
1

loon van een dispatcher

Hoeveel je verdient als dispatcher hangt sterk af van de sector en je ervaring. Gemiddeld schommelen de lonen van dispatchers tussen de €2.300 en €3.500 per maand. 

2

soorten dispatchers

Dispatchers vind je op plaatsen waar externe oproepen moeten gecoördineerd worden met interne diensten. Wat je moet doen als dispatchers hangt dus af van het bedrijf waarvoor je aan de slag gaat. Toch kunnen we dispatchers onderbrengen in drie grote categorieën:

  • transportdispatcher: als transportdispatcher coördineer je transportroutes voor vrachtwagens, schepen, vliegtuigen of treinen. Deze dispatcher is dus voor een groot stuk verantwoordelijk voor een efficiënte distributie van goederen.
  • technische dispatcher: in sectoren zoals energievoorziening of telecommunicatie, coördineert een technische dispatcher het gebruik en het onderhoud van technische apparatuur.
  • service- en onderhoudsdispatcher: deze dispatcher zorg voor de planning en coördinatie van een team van servicemonteurs of onderhoudsmensen voor reparaties en preventief onderhoud.
dispatcher
dispatcher
3

werken als een dispatcher

Als dispatcher heb je een drukke job waarin je verantwoordelijk bent voor het coördineren van oproepen en planningen. Hoe het takenpakket van een dispatcher eruit ziet? Blijven lezen!

4

opleidingen en vaardigheden

Bepaalde werkgevers hebben geen specifieke opleidingsverwachtingen en kijken eerder naar je competenties dan naar je opleidingsniveau. Ze geven er de voorkeur aan om jou zelf klaar te stomen voor een job als dispatcher en bieden jou daarvoor de nodige opleidingen. 

Bij andere bedrijven wordt dan wel weer een bepaald diploma verwacht. 

competenties en eigenschappen van een dispatcher

  • communicatieve vaardigheden: het is belangrijk dat je heel duidelijk kunt communiceren. Je moet goed kunnen luisteren enerzijds zodat je zo snel mogelijk correct kunt inschatten wat nodig is. En duidelijk spreken anderzijds zodat je de juiste informatie en instructies kunt overbrengen. Een talenknobbel is zeker ook een plus in deze job.
  • stressbestendig: dispatcher zijn is een erg drukke job. Je komt bovendien regelmatig in contact met gestresseerde en ontevreden mensen. In zulke gevallen is het belangrijk dat je vriendelijk en rustig blijft.  
  • probleemoplossend vermogen: als dispatcher moet je soms snel beslissingen nemen om een probleem op te lossen. Ben je creatief en kan je snel oplossingen bedenken die niet voor de hand liggen?  Dan heb je al enkele zeer waardevolle kwaliteiten op zak om dispatcher te worden.
  • oriëntatievaardigheden: dispatchers kunnen zich vlot oriënteren en ook snel inschatten waar anderen zich bevinden en in welke situatie. Als dispatcher kan je ook vlot overweg met navigatiesystemen en routeplanners.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over dispatcher.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.