wat is een data engineer?

Data engineers zijn verantwoordelijk voor het verzamelen, beheren en toepassen van gegevens of data. Ze maken een belangrijk deel uit van elke handeling die te maken heeft met data in bedrijven, doordat ze de architectuur opzetten voor het verkrijgen en verwerken van ruwe data. Daarna bereiden ze gegevens voor, zodat data scientists de informatie kunnen analyseren en er inzichten uit verkrijgen.

Data engineers identificeren trends in sets gegevens en ontwikkelen algoritmes als voorbereidingswerk. Zoals dat bij alle IT-functies het geval is, beschikt de data engineer over sterke technische vaardigheden. Ze werken met SQL database design en weten verschillende programmeertalen en cloudservices te gebruiken.

Als data engineer werk je samen bij het verkrijgen van belangrijke inzichten. Teams met data analisten en data engineers zijn van essentieel belang om data in informatie om te zetten, trends te signaleren en de organisatie te helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen.
 

bekijk alle jobs
1

het loon van een data engineer

Een data engineer in België verdient gemiddeld €3.337 bruto per maand. Heb je al enkele jaren ervaring als data engineer? Dan kan je een jaarloon verwachten tot €57.000 bruto.

bekijk alle jobs
2

soorten data engineers

We onderscheiden drie types data engineers, elk met hun specifieke takenpakket:

 • algemene data engineers: deze specialist houdt toezicht op alle taken die te maken hebben met gegevens en data, waaronder data analytics.
 • pipeline data engineer: als data engineer kan je ook verantwoordelijk zijn voor het beheer van alle data die in de onderneming binnenkomt.
 • database data engineer: ben je aan de slag als database data engineer? Dan maak je gebruik van verschillende databases om data te beheren.

De omvang van de onderneming bepaalt mede welk type data engineer nodig is. Kleinere bedrijven doen meestal een beroep op een kleiner team of misschien zelfs één data engineer. Als het gaat om ondernemingen met meer financiële middelen is er vaak sprake van een heel team dataspecialisten, zodat men meer en complexere data kan verwerken.

Man smiling while sitting behind his desk, computer screens displaying programming code.
Man smiling while sitting behind his desk, computer screens displaying programming code.
3

werken als een data engineer

Data engineers verzamelen en beheren data en kunnen deze op de juiste manier gebruiken. Hieronder gaan we wat dieper in op het takenpakket en de werkomgeving van een data engineer:

4

opleidingen en vaardigheden

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over een specialisatie als data engineer in België. Interessant om te weten is dat er talloze mogelijke opleidingen zijn om te beginnen of om te scholen als data engineer. Daarbij bestaan er ook opties bij de VDAB, waaronder een tot data scientist. Hier ga je dieper in op verschillende aspecten en modules, zoals:

 • data Science begrippen
 • information modelling & databases
 • statistiek
 • analytics & visualisatie
 • data gathering & preprocessing

competenties en eigenschappen van data engineers

De data engineer moet over een aantal essentiële technische vaardigheden en zogenaamde soft skills beschikken om echt succesvol te worden en later te kunnen doorgroeien:

 • kennis van programmeertalen: er zijn verschillende programmeertalen, die essentieel zijn voor de data engineer om data correct te kunnen beheren en interpreteren. Tot de belangrijkste talen behoren Java++, Python en R, maar er zijn er nog tientallen meer.
 • kennis over database architectuur en ontwerp: de data engineer weet hoe databases opgebouwd, onderhouden en ontworpen moeten worden. 
 • technische vaardigheden: van Hadoop tot shell scripting, programmeren in Notebooks en Parallel Computing voor Deep Learning, een data engineer kan niet over te veel technische vaardigheden beschikken om zijn werk goed te doen.
 • communicatieve vaardigheden en teamwork: als data engineer werk je hoe dan ook samen met anderen, dus goed kunnen functioneren in teamverband is een must.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over data data engineers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.