wat is een CNC operator?

De CNC operator is actief in de metaalbewerking en ontwikkelt machineonderdelen met behulp van een CNC machine. Deze specialist bedient CNC machines en gebruikt zijn of haar programmeervaardigheden om prototypes van machines op te bouwen en af te werken. CNC operators maken een essentieel deel uit van elk team in de productie van onderdelen. Je volgt een strikte en diepgaande training om de machines correct te bedienen en onderhouden. Daarbij werk je met de strengste kwaliteitsstandaarden.

De CNC operator houdt zich vooral bezig met het snijden, bewerken en afwerken van machineonderdelen en prototypes daarvan. Het kan gaan om auto-onderdelen, maar evengoed om metalen gereedschappen. Daarbij voer je kwaliteitscontroles uit en rapporteer je (technische) problemen aan de CNC programmeurs, zodat zij de nodige aanpassingen kunnen doen. Over het algemeen werkt de CNC operator in een fabriek, maar het takenpakket varieert sterk naargelang je functie en positie.

Hoewel je als CNC operator dus vooral in de metaalindustrie werkt, worden je talenten in feite benut in zowat elke branche. Zo maakt deze specialist ook onderdelen voor de auto-industrie en zelfs voor interieurs.

Past een job als CNC operator perfect bij jouw liefde voor technologie en ontwerpen? Hier gaan we wat dieper in op de dagelijkse activiteiten van een CNC operator en wat je zoal nodig hebt om het echt te maken in deze job.

bekijk alle jobs
1

het loon van een CNC operator

Een CNC operator in België verdient in een aanvangspositie rond de €2.300 bruto, maar na voldoende ervaring loopt dat al snel op tot €3.100 bruto. Vaak gaat deze specialist ’s avonds of op onregelmatige uren aan het werk, wat in de meeste gevallen betekent dat je recht hebt op een extra vergoeding en toeslagen.

2

soorten CNC operators

Je kunt je als CNC operator specialiseren in een bepaald aspect van het productieproces of in het bedienen van specifieke CNC machines:

  • de CNC programmeur: de CNC programmeur bestudeert de verschillende programmeertalen voor numerical control en gebruikt zijn of haar expertise om instructies op te zetten die de machine kan lezen en uitvoeren. Je houdt je vooral bezig met het lezen van blauwdrukken en tekeningen om onderdelen correct samen te stellen. Je baseert ook de te gebruiken gereedschappen op die tekeningen en schrijft de nodige programma’s.
  • CNC set-up operator: deze specialist laadt het te gebruiken programma en bereidt de machines voor. Je selecteert gereedschappen en maakt ze klaar, je test het programma en zorgt ervoor dat alles naar behoren werkt. 
  • junior CNC operator: als junior CNC operator ben je vooral verantwoordelijk voor het activeren van de machine. Daarbij zorg je er ook voor dat er voldoende materialen voorhanden zijn en dat alle onderdelen vlot kunnen bewegen.
vrouw aan het werk
vrouw aan het werk
3

werken als een CNC operator

CNC operator is een positie met heel wat mogelijkheden in verschillende sectoren, vooral dan in de mechanische en industriële productie. Lees verder voor meer informatie over de verantwoordelijkheden en werkomgeving van de CNC operator.

4

opleidingen en vaardigheden

CNC operator is een gewilde specialisatie bij heel wat bedrijven en dat betekent dat er ook heel wat opleidingen bestaan. Bij instanties als TalentenFabriek vind je meer info over wat deze opleiding zoal inhoudt en waar je hem kunt volgen in België. Als je informatie zoekt in verband met de criteria voor deze opleiding, de totale opleidingsduur en meer ben je op deze website aan het goede adres. Hier kom je ook te weten welke modules een opleiding tot CNC operator omvat.

Op zoek naar een manier om je om te scholen of je te specialiseren als CNC operator? De VDAB kan je zeker helpen. Tot deze cursus CNC operator behoren verschillende onderdelen, waaronder:

  • een basiscursus mechanica 
  • leren draaien en frezen
  • CNC machines leren instellen

Voor avondstudie of een flexibeler leertraject is Syntra dan weer de beste oplossing. Dit is vooral interessant voor zij die na de werkuren willen omscholen of hun kennis willen bijschaven.

competenties en eigenschappen van CNC operators

Als CNC operator moet je gewoon over de volgende vaardigheden en soft skills beschikken:

  • je hebt goede digitale vaardigheden en kennis van software. Onder andere om werkstukken af te meten, parameters vast te leggen en kwaliteitscontroles door te voeren. Regelmatige bijscholing over software is ook een must.
  • je beschikt over de nodige technische vaardigheden om machines en andere gereedschappen te bedienen, schoon te maken en af te stellen.
  • dankzij je probleemoplossende vaardigheden verhelp je technische defecten snel, maar je spoort ook fouten op in technische tekeningen en praktische problemen met gereedschappen.
  • je bent goed in het lezen van en interpreteren van technische tekeningen en blauwdrukken om machines en onderdelen te creëren, altijd volgens de geldende kwaliteitseisen.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen CNC operators:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.