wat is een chauffeur?

Een chauffeur vervoert goederen of personen in een auto, bestelwagen, bus, vrachtwagen of ander voertuig en speelt een belangrijke rol bij de logistiek van bedrijven, maar ook bij het privaat transport. Afhankelijk van het bedrijf waarbij je werkt en je specialisatie zal je takenpakket als chauffeur variëren.

bekijk alle jobs
1

het loon van een chauffeur

Niet onbelangrijk om te weten als je een nieuwe job zoekt als chauffeur is hoeveel je kunt verdienen. Het gemiddelde salaris van een chauffeur in België bedraagt 27.663 euro per jaar, wat neerkomt op 14.34 euro per uur. In een aanvangspositie verdien je vanaf 25.350 euro per jaar, terwijl je met enkele jaren ervaring al snel 32.400 euro kunt verwachten.

Je salaris hangt evenwel af van het takenpakket en het type vervoer dat je doet. Een koerier in België verdient bijvoorbeeld 27.008 euro per jaar, maar kan zich opwerken tot een jaarlijks loon van 30.752. Vrachtwagenchauffeurs verdienen aan het begin van hun loopbaan meestal tussen de 1.597 en 2.216 euro bruto per maand voor een werkweek van 38 uur. Na een vijfjarig dienstverband loopt dit al snel op tot 2.612 euro per maand.

2

soorten chauffeurs

Chauffeur is natuurlijk een overkoepelende term voor iedereen die gebruikmaakt van een voertuig om mensen en goederen te transporteren. Dat betekent dat er heel wat types chauffeurs bestaan:

 • buschauffeurs: als buschauffeur vervoer je mensen met een bus en bent je een belangrijke schakel in het openbaar vervoer. In België is de officiële en grootste maatschappij voor openbaar vervoer De Lijn. Je kunt ook aan het werk als buschauffeur bij een (internationale) reisorganisatie.
 • vrachtwagenchauffeurs: een vrachtwagenchauffeur is verantwoordelijk voor het transport van (grote hoeveelheden) goederen, grondstoffen, afgewerkte producten maar ook bijvoorbeeld vee, door middel van een vrachtwagen en vaak over grote afstanden.
 • koeriers: de koerier transporteert na aanvraag op de korte termijn goederen, bijvoorbeeld maaltijden of kleine bestellingen en werkt meestal in dienstverband bij een bedrijf.
 • privéchauffeur: je kunt ook aan de slag als privéchauffeur, in tijdelijke of permanente dienst bij een opdrachtgever.
 • taxichauffeur: de taxichauffeur werkt voor eigen rekening of voor een taxibedrijf en staat voor het vervoer van mensen op aanvraag.
1123.jpg
1123.jpg
3

werken als chauffeur

Voor je een job als chauffeur zoekt, wil je natuurlijk graag weten wat je takenpakket zoal omvat. Een vraag die een duidelijk antwoord behoeft en hier gaan we er wat dieper op in.

Houd er rekening mee dat de verantwoordelijkheden van een chauffeur sterk verschillen naargelang de specialisatie.

4

opleidingen en vaardigheden

Hoewel haast iedereen tegenwoordig een rijbewijs heeft, moet een chauffeur die voor een bedrijf werkt toch aan een aantal extra vereisten voldoen. Hier gaan we wat dieper in op de vaardigheden en certificaten die je nodig hebt om het helemaal te maken als chauffeur.

competenties en eigenschappen van chauffeurs

eigenschappen

 • praktisch inzicht
 • snelle reflexen
 • bestendigheid tegen stress
 • flexibiliteit
 • goede fysieke conditie, vooral voor vrachtwagenchauffeurs die zware goederen vervoeren

Voldoe je aan dit profiel? Dan is de eerste stap in de richting van een job als chauffeur alvast gezet.

competenties

Als je aan het werk wilt als koerier of gewone chauffeur, dan is een rijbewijs B voldoende. Buschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs moeten aan de andere kant over bijkomende rijbewijzen en certificaten beschikken, zoals:

 • en rijbewijs C/CE/D/DE, aangevuld met een code 95
 • een geldig rijgeschiktheidsattest
 • een bestuurderskaart

Houd er rekening mee dat de Code 95 op het rijbewijs vereist is voor elke chauffeur die aan commercieel vervoer doet als professionele bestuurder. In bepaalde gevallen is ook een medisch attest nodig om te kunnen werken als chauffeur, waaronder bij een taxibedrijf. 

Onze consultants bij Randstad Transport weten écht waarover ze spreken. Ze kennen de transportsector als hun broekzak en brengen jou graag in contact met transportbedrijven en vacatures op jouw maat! 
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een chauffeur.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.