wat is een bewaker?

Een bewaker of beveiligingsagent heeft een belangrijke functie: je beschermt mensen en organisaties tegen dieven, aanvallers, indringers en andere mensen met minder goede bedoelingen. Je verantwoordelijkheden variëren afhankelijk van je functieomschrijving. Als je in een nachtclub of het uitgaansleven werkt, controleer je de identiteit van bezoekers en weiger je bijvoorbeeld de toegang tot minderjarigen. Je zorgt ervoor dat bezoekers genieten van hun avond en vermijdt dat onrustde sfeer verstoren. Werk je in een museum, dan draag je je steentje bij aan het bewaren van waardevolle stukken en zorg je ervoor dat mensen objecten niet kunnen stelen of beschadigen. Andere algemene verantwoordelijkheden van een bewaker zijn het controleren van pakjes en het tussenkomen in situaties waarbij mensen vaak lastiggevallen worden.

Je kunt als bewaker aan de slag op verschillende niveaus. Sommige bewakers houden bijvoorbeeld specifiek beveiligingscamera’s in het oog en moeten niet vaak ingrijpen. In die situatie bel je dan in geval van nood de hulpdiensten. Je kunt ook een uitgesproken verantwoordelijke functie hebben, waarbij je de veiligheid op een evenement mee aanstuurt.

Een beveiligingsagent heeft de bevoegdheid om mensen aan te houden. Dit betekent dat je deze persoon vasthoudt en bewaakt tot de politie komt. Verder kun je de taak krijgen om iedereen die een gebouw binnenkomt te controleren en er zeker van te zijn dat ze een geldig identiteitsbewijs hebben. Werken in een beveiligingsafdeling betekent soms ook dat je koelbloedig moet zijn en gevat kan ingrijpen.

Bewakers die in banken, luchthavens of voetbalstadions werken, lopen in principe meer risico. Hier kan het nodig zijn om een gevechtstraining te doorlopen om jezelf en andere bezoekers te beschermen. Afhankelijk van je functieomschrijving bescherm je klanten, werknemers, handelswaar, contant geld en bedrijfsbelangen, zelfs als dat betekent dat je jezelf in gevaar brengt.

Heb je een passie voor het beschermen van mensen en waardevolle goederen of gebouwen? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt voor een baan als bewaker.

bekijk alle jobs
1

het salaris van een bewaker

Het gemiddelde jaarloon van een bewaker ligt tussen €30.200 en €44.700. De minimumlonen van bewakers liggen in België vast in een collectieve arbeidsovereenkomst, onderhandeld in het paritair comité 317. 

Hierbij kun je wel genieten van tal van premies afhankelijk van het type job dat je uitvoert als bewakingsagent.

2

soorten bewakers

Bijna elke bedrijfstak heeft wel een functie voor bewakers. Sommige bewakers werken op grote evenementen zoals voetbalwedstrijden of concerten. Je kunt bijvoorbeeld het parkeren en het verkeer in goede banen leiden en het goede verloop van een evenement waarborgen. Hier noemen we nog enkele andere soorten bewakers:

  • beveiligingsagenten in de privésector: als bewaker kun je ook aan de slag in de privésector. Zo kun je bij een beveiligingsbedrijf werken. Dit bedrijf geeft je dan een opdracht, bijvoorbeeld in een hotel, ziekenhuis, winkel of nachtclub. Tijdens bepaalde periodes, zoals bijvoorbeeld de solden of de eindejaarsperiode, is er een grotere vraag naar bewakers in winkelcentra.
  • bodyguards: werken als bodyguard spreekt tot de verbeelding. Dit houdt in dat je een hoogwaardigheidsbekleder, beroemdheid of vip persoonlijk beschermt. Je moet bedreigingen in je omgeving goed inschatten en soms de persoon letterlijk verdedigen.
  • bewakers op contractbasis bij de overheid: als je bewaker op contractbasis bij de overheid bent, bescherm en beveilig je overheidsgebouwen en hun werknemers.
bewaker
bewaker
3

werken als een bewaker

Werken als bewakingsagent houdt in dat je mensen en bedrijfspanden moet beschermen tegen aanvallers of inbraken en schade aan eigendommen. Dit is wat je moet weten over de verschillende aspecten van dit veelgevraagde beroep:

4

opleiding en vaardigheden

Om aan de slag te gaan in de job van bewaker, is in België een specifieke opleiding wettelijk vereist.

Zo kun je terecht in het BSO of TSO. Je kunt een zevende specialisatiejaar volgen in het BSO om aan de voorwaarden te voldoen om als beveiligingsmedewerker aan de slag te gaan. In de derde graad van het TSO zijn er ook mogelijkheden voor wie interesse heeft in de veiligheidssector. De opleiding "Integrale veiligheid" leert je de nodige vaardigheden als je belangstelling hebt voor de veiligheids- en bewakingssector. Je leert bijvoorbeeld omgaan met agressie en hoe je je stressbestendigheid in noodsituaties kan aanscherpen. Verder leer je heel wat bij op het vlak van psychologie, conflicthantering, besluitvaardigheid en dergelijke.

Daarnaast kun je je ook als volwassene bijscholen om als bewaker te werken.

Binnen de organisatie Syntra zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt het algemeen bekwaamheidsattest bewakingsagent verwerven, of een specifiek attest dat gericht is op het bewaken van erfgoed of het uitgaansmilieu.

De inhoud van de opleiding is vanuit de overheid vastgelegd. Na een eerste onderdeel (wetgeving) leg je een examen af bij Selor. Uiteraard word je door je docenten klaargestoomd om dat met succes af te ronden. Op het einde van de opleiding zijn er ook examens voor de andere onderdelen. Hier moet je voor slagen om je welverdiende attest bewakingsagent te verkrijgen.

competenties en eigenschappen

Enkele van de kwaliteiten van een bewaker zijn:

  • een goede fysieke en mentale conditie: als bewaker moet je soms mensen achtervolgen, aanhouden en in bedwang houden. Je staat ook lange uren rechtop tijdens patrouilles. Je hebt hiervoor een goede fysieke conditie nodig. Verder moet je koelbloedig blijven in het geval van problemen en in conflictsituaties de nodige rust aan de dag leggen.
  • eerlijkheid en betrouwbaarheid: je draagt verantwoordelijkheid voor waardevolle voorwerpen en eigendommen. Je moet een betrouwbaar persoon zijn die goed om kan gaan met deze verantwoordelijkheid.
  • snelle reflexen: je moet je bewust zijn van je omgeving en snelle reflexen hebben in noodsituaties. Je moet situaties beoordelen en analyseren en snel reageren om verdere problemen te voorkomen.
  • rationaliteit: een groot deel van je werk bestaat uit het nemen van verstandige beslissingen en inschattingen. Je moet beoordelen of iets een concreet probleem is of niet.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over bewaker.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.