wat is een back-end developer?

Een back-end developer is een professional in de wereld van techniek en ICT. Jouw werk legt als het ware de fundering van een systeem en maakt de gegevensuitwisseling tussen de servers, databases en gebruikers van een site of app mogelijk. Je ontwikkelt de zogenaamde back-end logica en onderhoudt de centrale database die ervoor zorgt dat input vanuit de “front-end” of “user interface” vlot verwerkt wordt. Je werk is op zich “onzichtbaar” voor de gebruiker, maar anderzijds is het wel de basis voor een fijne ervaring van dezelfde gebruiker. Precies daarom ben je een onmisbare schakel voor de gehele werking van een systeem of programma. Vergelijk het met een auto: een bestuurder rijdt vlot van punt a naar punt b, en kan dit dankzij de motor die jij ontwikkeld hebt.

wat doet een back-end developer?

Een back-end developer staat, zoals de naam al een beetje verraadt, aan de “achterkant” van een systeem of website. Hij of zij ontwikkelt mechanismen en aspecten van software  die op zich onzichtbaar zijn voor een gebruiker. Je maakt functies en onderdelen van software die de werking van deze software ondersteunen.

Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld een cijfer of een andere vorm van input doet op een website, is het jouw taak om ervoor te zorgen dat het programma snel en gezwind de gevraagde informatie opslaat en er iets mee doet. In je functie onderhoud je de noodzakelijke databases en beheer je API's. Je bent daarom vertrouwd met server-side talen zoals Python, Java en Ruby.

De meeste back-end developers zijn actief in technologiebedrijven, die websites, informatiesystemen of andere software maken. Eens vertrouwd met het concept en de requirements, ontwikkelen ze de technische aspecten met behulp van de genoemde programmeertalen. Past werken als back-end developer bij jouw interesse in technologie? Ontdek hier welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om deze boeiende functie te vervullen.

bekijk alle jobs
1

gemiddeld salaris van een back-end developer

Het salaris van een back-end developer in Vlaanderen hangt af van verschillende factoren, zoals het bedrijf, de ervaring, de opleiding en de programmeertalen die je onder de knie hebt.

Het gemiddelde salaris voor een back-end developer in 2024 ligt ongeveer tussen de €3.000 en €6.000 bruto per maand. Dit komt neer op een jaarlijks salaris tussen de € 36.000 en €90.000. De meest voorkomende salarissen voor back-end developers liggen tussen de €37.000 en €51.000 per jaar. Daarnaast kan een back-end developer vaak genieten van extralegale voordelen, zoals een laptop, een gsm, een bedrijfswagen, een pensioenplan en een hospitalisatieverzekering.

hoe je je salaris als back-end developer kunt verhogen

Het salaris van een back-end developer hangt af van situatie tot situatie. Om te beginnen is de grootte van het bedrijf en de complexiteit van het project een bepalende factor. Kleine startups betalen minder vanwege de beperkte middelen en kleine projecten, maar ze stellen je wel in staat om je vaardigheden aan te scherpen terwijl je jongleert met talloze taken. Grote bedrijven hebben vaak iets meer middelen. Hier werk je niet zelden volgens vastgelegde processen. Je compensatiepakket weerspiegelt in dit verband vaak deze extra taken en randvoorwaarden. Je kunt op termijn je salaris eveneens laten verhogen door bijscholingen te volgen en op de hoogte te zijn van de nieuwste trends en programmeertalen. Daarnaast kun je je compensatiepakket verhogen door meer verantwoordelijkheden op te nemen en je te tonen als iemand die zich graag inzet voor het bedrijf.

2

soorten back-end developers

De back-end developer bestaat niet. Er zijn heel wat verschillende functies en specialisaties. Hier noemen we enkele soorten back-end developers op.

  • back-end engineer: je stelt server-side scripting op en onderhoudt de servers. Dankzij jouw werk hebben front-end ontwikkelaars toegang tot de datastructuur van de website. Jouw rol is gericht op de creatieve en innovatieve aspecten van het project.
  • databasebeheerder: hier ben je specifiek verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van databases. Het is jouw taak om regelmatig back-ups te maken en machtigingen bij te werken. Daardoor werken databases efficiënter en ondersteunen ze de website zoals het hoort.
  • solutions architect: je denkt na over het softwarebeleid en bepaalt de krachtlijnen van de ontwikkelingen. Je stelt een systeem van versiebeheer op en bekijkt de mogelijkheden om software optimaal bij klanten te distribueren.
glimlachende man met koptelefoon
glimlachende man met koptelefoon
3

werken als back-end developer

Een back-end developer is iemand die een website van nul kan opbouwen. Dankzij jouw werk draaien alle back-end scripts en servers optimaal.

4

opleiding en vaardigheden

Je kunt in Vlaanderen heel wat opleidingen volgen als je aan de slag wil als back-end developer. Binnen de wereld van de informatica alleen al zijn er vele specialisaties op verschillende niveaus. Bekijk het grote aanbod opleidingen in Vlaanderen en volg je interesse! Ook online kun je een brede waaier aan gerichte cursussen volgen, bijvoorbeeld bij Coursera, dat cursussen van gerenommeerde internationale universiteiten aanbiedt.

Een back-end developer heeft de volgende opleidingskwalificaties nodig:

  • bachelor of masterdiploma: de meeste back-end developers hebben een achtergrond in computerwetenschappen of software engineering. Deze achtergrond is nodig omdat back-end developers vrij abstract moeten kunnen redeneren en onderlegd moeten zijn in algoritmes en datamining. Een diploma in computerwetenschappen helpt bij het verwerven van deze kennis.
  • boot camps, conferenties, trainingen of seminaries: als je een goede developer bent, kun je je vaardigheden in back-end ontwikkeling verbeteren door deel te nemen aan boot camps voor programmeren. Deze boot camps, conferenties of seminaries leren je de kneepjes en tips en tricks in de belangrijkste codeertalen. Hier kun je ook je netwerk uitbouwen en tips op maat krijgen van ervaren developers.
  • onlinetrainingen zijn ook erg handig dingen bij te leren. Je leert waar en wanneer je wil en kunt certificaten behalen, die je dan op je cv kunt zetten als je solliciteert.

vaardigheden en competenties

Een back-end developer moet over heel wat vaardigheden beschikken:

  • programmeervaardigheden: coderen is cruciaal voor je functie. Kennis van back-end programmeertalen zoals Python en Java verbetert je kansen. Je leert coderen op school, maar je kunt je vaardigheden verbeteren via bootcamps en beroepsopleidingen waarin je een certificaat kunt krijgen.
  • een lerende houding: je hebt een voortdurend lerende houding nodig om bij te blijven met de veranderende technologieën en website omgevingen. Het is cruciaal om programmeertalen te begrijpen zodra ze op de markt komen.
  • communicatieve vaardigheden: hoewel je aan de back-end kant van de website werkt, moeten je ontwerpen en ideeën door de front-end zichtbaar zijn. Communicatieve vaardigheden helpen je om samen te werken met andere ontwerpers en ontwikkelaars bij het creëren van een aangename gebruikerservaring.
  • timemanagement skills: Je kunt aan verschillende taken tegelijk werken. Zonder timemanagement skills is je werk vaak stresserend of haal je de deadlines niet. Tijdmanagementvaardigheden zoals de pomodoro techniek helpen je bij het stellen van prioriteiten en het uitvoeren van meerdere taken op korte tijd.
5

FAQ

Interesse in de job van back-end developer? Deze vaak gestelde vragen geven meer informatie over wat er nodig is om een goede back-end developer te worden.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.