wat is een assistent manager?

Een assistent manager is iemand die belangrijke opdrachten vervult onder leiding van een manager. Als assistent manager moet je weten hoe je verschillende taken uitvoert, zoals het aannemen en opleiden van nieuwe medewerkers en het bieden van klantenondersteuning. Je opdracht zal in elk type bedrijfsomgeving anders zijn maar een aantal algemene taken en verantwoordelijkheden die van je verwacht worden als assistent manager, over de sectoren heen, zijn onder andere:

- het bewaken van de uitgavenpatronen en het budget van het bedrijf
- goede relaties met klanten ontwikkelen
- vergaderingen plannen en coördineren
- de prestaties van de werknemers van het bedrijf beoordelen
- de algemeen manager vervangen als deze afwezig is

Als assistent manager moet je een aanzienlijk aantal jaren ervaring hebben op het gebied waar je leiding aan gaat geven. Elke sector is anders, een uitgebreide kennis van de sector waarin je wilt tewerkgesteld zijn is dus een absolute must. Deze ervaring is belangrijk omdat je veel problemen op de werkvloer oplost, aanwijzingen en aanbevelingen geeft en andere taken uitvoert waarvoor praktische kennis nodig is. Veel bedrijven eisen bijvoorbeeld dat assistent managers goed zijn in het snel oplossen van problemen en organisatietalent hebben. Daarnaast kun je een ideale kandidaat zijn door te laten zien dat je in je vorige functies een brug kon slaan tussen personeel en management.

bekijk alle jobs
1

loon van een assistent manager

Een assistent manager verdient tussen €24.000 en €38.000 per jaar. Afhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkt kan hier ook nog een bonus of commissie op de omzet aan toegevoegd worden.

De eerste duidelijke factor die bepaalt hoeveel je verdient als assistent manager is ervaring. Hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je loon zal zijn. Ten tweede zullen sommige werknemers, voor ze je loon bepalen, rekening houden met je individuele prestaties in je vorige functies. Dit kan zeker belangrijk zijn in een commerciële omgeving zoals een retail- of hotelfunctie.

Ten derde spelen de werkomstandigheden of de omgeving vaak een belangrijke rol in het loon van een assistent manager. Bepaalde sectoren zullen nu eenmaal meer betalen dan andere. Ook de grootte van de onderneming kan een invloed hebben. Hoe groter het bedrijf, hoe groter jouw verantwoordelijkheden zullen zijn en dat wordt vaak vertaald in een hoger loon. Ook als je in een snelgroeiende sector werkt, zoals vastgoed, financiële diensten of gezondheidszorg, kun je verwachten aanzienlijk meer te verdienen dan in andere sectoren.

 

vrouw achter haar laptop die een gesprek voert
vrouw achter haar laptop die een gesprek voert
2

soorten assistent managers

Hoewel assistent managers bijna altijd samenwerken met het hogere management van hun afdeling, zijn er meerdere versies van deze rol. De eerste veel voorkomende vorm van assistent manager is assistent general manager. In deze functie is het je taak om de algemeen manager te helpen bij het bepalen van algemene bedrijfsstrategieën. 

Je kunt ook assistent marketing manager worden als je meer geïnteresseerd bent in het helpen identificeren van de behoeften van de klant. In deze functie ben je onder andere verantwoordelijk voor het helpen uitvoeren van marketingonderzoek en het maken van product- en promotiebeslissingen. Veel mensen die assistent manager willen worden, overwegen ook de functie van assistent operations manager. Dit type assistent manager is verantwoordelijk voor het toezicht houden op de dagelijkse activiteiten van een organisatie onder leiding van de operations manager.

In kleinere bedrijven zullen al deze functies in één job te vinden zijn, in grotere bedrijfsstructuren zal je zelf kunnen specialiseren welke richting je uit wilt.

3

werken als assistent manager

Als je assistent manager wordt, ben je verantwoordelijk voor het aansturen van medewerkers en het uitvoeren van je eigen taken in een kantoor-, productie of winkelomgeving.

4

opleiding en vaardigheden

Het vereiste opleidingsniveau van een assistent manager is moeilijk te bepalen omdat dit heel erg afhangt van de sector en bedrijfstype waarin je tewerkgesteld bent. Ben je assistent manager in een retailomgeving, zoals een grote kledingwinkel, dan bestaat de kans dat er geen diplomavereisten zijn voor de specifieke functie. Je kunt voor een bedrijfsmatige bachelor kiezen, algemeen of specifiek voor jouw gewenste sector als je je graag wat meer verdiept in het cijfermatige en organisatorische van jouw functie.

Hoop je op een functie van assistent manager in een productieomgeving, dan zal sectorale kennis en eventueel een bepaald opleidingsniveau een gewenst zijn. Denk bijvoorbeeld aan een functie als assistent manager in een biotechnologisch bedrijf, voor dit soort functies zullen sowieso een masteropleiding in de biochemie of wetenschappelijke richting vereist zijn.

competenties en eigenschappen van assistent managers

Als je bewijst dat je over leiderschapskwaliteiten beschikt en effectief leiding hebt gegeven, vergroot je je kansen op een job. De meeste werkgevers letten op leiderschapsvaardigheden omdat de functie vereist dat je meerdere mensen aanstuurt of superviseert. Je moet daarom aantonen dat je de organisatie kunt vertegenwoordigen door als rolmodel te fungeren voor de mensen die aan je rapporteren. Het is ook belangrijk dat je sterke communicatieve vaardigheden hebt en goed met mensen kunt omgaan.

andere belangrijke vaardigheden

Om een succesvolle assistent manager te worden, moet je een teamspeler zijn. Je bereidheid en vermogen om een teamspeler te zijn hebben invloed op hoe de medewerkers die je aanstuurt functioneren en hoe productief ze zullen zijn. Bovendien moet je zelf gemotiveerd zijn en jezelf voortdurend willen ontwikkelen. Net als andere functies brengt een assistent manager een aantal moeilijkheden met zich mee die vaak worden overwonnen door gemotiveerd en betrokken te zijn. Als je deze vaardigheden combineert met het vermogen om zelfstandig te werken, ben je geknipt voor deze functie.

5

FAQ

Hier staan we even stil bij enkele vaak gestelde vragen over assistent manager:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.