wat is een apotheker?

Als apotheker behandel je voorschriften en begeleid je klanten bij het juiste gebruik van medicijnen. Je voert recepten uit die zijn opgemaakt door professionals in de gezondheidszorg. Als de medicijnen niet beschikbaar zijn, adviseer je patiënten over alternatieven. Je legt de mogelijke bijwerkingen van de medicijnen uit of welke medicijnen niet gecombineerd mogen worden.

Een apotheker werkt meestal in een apotheek waar medicijnen op voorschrift worden verstrekt. Je helpt klanten bij het kiezen van medicijnen zonder voorschrift voor kleine kwaaltjes. Als apotheker beantwoord je kleine gezondheidsgerelateerde vragen, van vragen over verschillende medicijnen tot gebruiksmethodes. Sommige apothekers werken ook in ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen. De nadruk ligt op veilig en verstandig geneesmiddelengebruik en je biedt een farmaceutische dienst die draait om preventieve gezondheidszorg en de controle van medicijngebruik.

Als apotheker heb je inzicht in de kenmerken van geneesmiddelen, welke doseringen aangewezen zijn en hoe deze medicijnen zich verspreiden en manifesteren in het lichaam. Je moet ook de interacties van geneesmiddelen met het menselijk lichaam begrijpen om hun effecten te bepalen.

Past werken als apotheker bij jouw zorgzame persoonlijkheid en interesse in wetenschap? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om als apotheker te werken.

bekijk alle jobs
1

loon van een apotheker

Het gemiddeld loon van een apotheker ligt rond de €3.500 per maand. Het loon hangt af van je ervaring en de mate van verantwoordelijkheid. Zo ontvangt bijvoorbeeld een apotheker in een ziekenhuis vaak een hoger loon dan een apotheker die als bediende werkt in een dorpsapotheek.

Als apotheker heeft jouw ervaring een belangrijke impact op jouw loon. Ben je net van de schoolbanken af, dan mag je een startersloon van ongeveer €2.900 per maand verwachten. Als doorwinterde apotheker met vele jaren ervaring kan dit bedrag oplopen tot ongeveer €5.800 per maand. Doorgroeimogelijkheden zijn er dus zeker en die worden ook financieel beloond. Volgens de collectieve arbeidsovereenkomst voor apothekers heb je bovendien recht op verplaatsingsvergoeding, twee dagen betaald verlof en eindejaarspremie.

2

soorten apothekers

Enkele soorten apothekers zijn:

  • openbare apothekers: je werkt in drogisterijen en apotheken in grotere winkels, luchthavens of hotels. Het is jouw taak om patiënten medicijnen te leveren op basis van hun voorschrift. Je beantwoordt ook vragen over voorschriftvrije medicijnen en legt de bijwerkingen en doseringen uit. Heel uitzonderlijk verleen je ook eerstelijnszorg, zoals het toedienen van een covidprik wanneer vaccinatiecentra niet beschikbaar zijn.
  • klinische apothekers: als klinische apotheker werk je in ziekenhuizen en andere zorginstellingen zoals woonzorgcentra. Je verstrekt medicijnen en verleent patiëntenzorg binnen jouw functie, zoals het correct laten innemen van medicatie door patiënten. Je loopt patiëntenrondes met artsen en zorgteams, en overlegt met de arts welke medicijnen geschikt of ongeschikt zijn, zeker wanneer meerdere medicijnen samen moeten worden genomen. Je adviseert patiënten over de toe te dienen medicijnen en houdt toezicht op de dosering en afgiftetijden van de medicijnen. Je voert ook medische tests uit.
  • academische apothekers: je doet onderzoek naar geneesmiddelen, helpt bij de ontwikkeling ervan en publiceert artikelen over nieuwe soorten geneesmiddelen voor verschillende ziekten. Je geeft ook les aan apothekers in opleiding en begeleidt hen door toezicht te houden op hun praktijk.
leende manlig närbild
leende manlig närbild
3

werken als een apotheker

Als je van wetenschap en geneeskunde houdt, is apotheker een ideale carrière waarbij je mensen helpt door deze twee interesses te combineren. Persoonlijke eigenschappen die nodig zijn voor apothekers zijn onder andere medeleven en oprechte zorg voor patiënten. Het is ook belangrijk dat je nauwkeurig bent om te voorkomen dat je verkeerde medicijnen toedient. Je hebt belangstelling in wetenschap en chemische processen. Lees verder voor meer informatie over de taken en verantwoordelijkheden die bij deze functie komen kijken.

4

opleiding en vaardigheden

Wil je graag als apotheker werken? Wie in België als apotheker aan de slag is, heeft een specifiek universitair diploma op zak.

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een apotheker.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.