wat is een apotheekassistent?

Een apotheekassistent werkt in een apotheek naast een apotheker. Als apothekersassistent werk je onder de apotheker om de zaak samen vlot te laten draaien. Je helpt klanten, zoekt antwoorden op hun vragen, beheert hun elektronische patiëntendossiers en verwerkt hun voorschriften. Apothekersassistenten voeren ook administratieve taken en papierwerk uit in de apotheek. Je bestelt en vult medicijnen bij, ontvangt leveringen en bedient de kassa zodat klanten hun benodigde medicatie kunnen kopen. Je verstrekt advies over medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn. 

Past werken als apotheekassistent bij jouw zorgzame persoonlijkheid en interesse in wetenschap? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om als apotheekassistent te werken.

bekijk alle jobs
1

loon van een apothekersassistent

Een beginnend apothekersassistent, zonder enige ervaring, die fulltime werkt, verdient volgens de barema's van de algemene pharmaceutische bond een mediaan jaarinkomen van ongeveer €25.500. Als apothekersassisten krijg je een gepast loon betaald, afhankelijk van je vaardigheden en verantwoordelijkheden. Als je dus wat meer ervaring hebt, kan je jaarinkomen stelselmatig stijgen.

Parttime werken behoort zeker tot de mogelijkheden. Daarnaast bestaat er een grote kans dat je kunt werken in je eigen buurt en het woon-werkverkeer kunt beperken. Apothekers zijn er overal, zowel in kleine dorpen als in grootsteden.

2

soorten apotheekassistenten

Je hebt veel belangrijke verantwoordelijkheden in je rol als apothekersassistent. Je kunt voornamelijk taken uitvoeren zoals medicijnen tellen, etiketteren en schappen aanvullen. Je houdt voorraden bij en besteld indien nodig bij. Je volgt expresbestellingen op voor patiënten die dringend een bepaald geneesmiddel moeten toegediend krijgen.

Als apotheekassistent hou je de werkplek proper en zorg je ervoor dat alle ruimtes, publiek en privé steeds voldoende gedesinfecteerd zijn. Dit om de veiligheid van collega's en bezoekers te garanderen. Je werkt met chemische producten en zorgt dat deze steeds onder de juiste condities worden bewaard. 

Steeds belangrijker, ook op het vlak van geneesmiddelen of specifieke medische verzorgingsproducten, wordt de online aanwezigheid. Virtuele apotheken leveren vrij verkrijgbare medicijnen of medische toebehoren zoals pleisters, incontinentieproducten of kompressen. Deze online apotheken zijn ook officieel erkend als apotheek, naast een team dat zich op het IT-technische concentreert, zit ook een ploeg medisch geschoold personeel achter deze bedrijven. Ook deze grote online apotheken zoeken steeds gemotiveerde apotheekassistenten.

glimlachende man met witte jas
glimlachende man met witte jas
3

werken als een apotheekassistent

Apothekersassistenten zijn erg belangrijk in de apotheek. Met zoveel verschillende werkende onderdelen en noodzakelijke taken in de apotheek, zijn zij als de olie die ervoor zorgt dat alles soepel blijft draaien. De vele taken die je uitvoert zorgen ervoor dat de apotheek efficiënt en effectief kan werken.

Als apotheekassistent kun je ook mensen helpen en hen eerstelijnsadvies geven over vrij verkrijgbare medicijnen, vitaminepreparaten of verzorgingsproducten. Je assisteert apothekers bij specifieke taken zoals het bestellen en uitgeven van voorgeschreven medicijnen, het op voorraad houden van de schappen met medicijnen en het bijhouden van de elektronische bestanden van klanten.

Je werkt rechtstreeks met klanten om hen te helpen bij de doseringen en manieren waarop ze hun geneesmiddelen moeten innemen. Je licht toe wat de arts heeft voorgeschreven en hoe lang een medicijn mag worden genomen. 

4

opleiding en vaardigheden

Om apotheekassistent  te worden, zijn er geen vaste toelatingseisen, maar de meeste werkgevers verwachten een goede lees- en rekenvaardigheid en IT-vaardigheden. Ervaring in een klantenservice is een voordeel.

Ben je echt gebeten door de farmaceutische wereld? Dan kan je volgens onderwijskiezer in de derde graad technisch onderwijs kiezen voor de specialisatie Farmaceutisch-Technisch assistent. Ook via centra voor volwassenonderwijs bestaan opleidingen tot apotheekassistent. 

competenties en eigenschappen van apothekersassistenten

  • als apotheekassistent werk je in een omgeving binnen de zorgverlening. Empathie en hulpvaardigheid zijn belangrijke eigenschappen.
  • nauwkeurig werken is ontzettend belangrijk als apothekersassistent. Fouten zijn uit ten boze. Je koppelt steeds het juiste patiëntenbestand aan de specifieke bestelling, weegt producten correct af en ziet toe op de discretie van patiëntengegevens.
  • je hebt oog voor hygiëne en netheid. Een apotheek is een plek waar zowel zieke als gezonde mensen komen. Je werkt met chemische producten en kruiscontaminatie kan gevaarlijk zijn voor bepaalde patiënten met een gevoelige gezondheid. 
  • je bent flexibel op het vlak van uurrooster. Apothekersassistenten werken regelmatig tijdens het weekend, op een feestdag of tot in de late uurtjes wanneer de apotheker van wacht is. In zorginstellingen is er de hele dag door personeel in de apotheek, werken in shiften behoort dus eventueel tot de mogelijkheden. 
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over apotheekassistent.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.