wat is een analist?

Als analist verzamel en interpreteer je gegevens. Je identificeert trends om te beslissen welke stappen een bedrijf moet nemen om de winst te maximaliseren. Analisten evalueren meestal verschillende soorten data om op basis hiervan feedback en sturing te geven. Je kunt werken voor openbare en particuliere bedrijven, investeringsbanken, verzekeringsmaatschappijen en financiële instellingen.

Om goed te zijn in je werk, moet je goed samenwerken met je collega's, klanten en leidinggevenden om de noodzakelijke informatie over te brengen. Dit omvat heel wat verantwoordelijkheden, want een kleine fout of misrekening kan van grote invloed zijn op diverse factoren, van aandelenkoersen tot bedrijfsstrategieën. Een analist werkt vaak met tools zoals Excel en kan goed en nauwkeurig met getallen overweg. Het is in je rol dan ook essentieel om je ideeën nauwkeurig te communiceren om tijd te besparen en de efficiëntie te verbeteren.

Analisten in bedrijven onderzoeken en bestuderen systemen, processen en activiteiten en houden toezicht op de integratie van technologie. Deze professionals kijken ook naar hoe organisaties inkomsten genereren. Ze helpen bij het nemen van beslissingen door gegevens te verzamelen en te interpreteren, waardoor bedrijven toekomstige trends nauwkeurig kunnen voorspellen. Een deel van hun werk vereist dat ze op de hoogte blijven van markt- of industrietrends en nieuwe voorschriften.

Zou werken als analist passen bij jouw vaardigheden en kritisch denkvermogen? Ontdek hier welke competenties en kwalificaties je nodig hebt als analist.

bekijk alle jobs
1

loon van een analist

Als we specifiek kijken naar het beroep van een analist, dan mag je je verwachten aan een gemiddeld salaris van €44.300. Het loonbereik voor analisten ligt tussen €37.100 en €53.800. Dit ligt in de lijn met het algemeen gemiddelde van €3.886 bruto per maand. Dit kan hoger of lager zijn, afhankelijk van individuele omstandigheden en het specifieke vakgebied waarin je werkzaam bent. De sector en de werkgever hebben eveneens een grote invloed op het loon. Daarom verdienen financiële analisten bijvoorbeeld meer dan markt- en bedrijfsanalisten. Een analist kan meestal een hoger loon dan gemiddeld afdwingen. Dit komt omdat het een belangrijke functie in bedrijven is. Voor hun commerciële besluitvorming vertrouwen bedrijven vaak op financiële gegevens van analisten.

Voor een analist hangt het salaris af van de kwalificaties en ervaringsniveau, zoals voor de meeste beroepen. Je specialisatie kan ook van invloed zijn op je salaris.

Je locatie kan het potentieel van je verdiensten beïnvloeden. De meeste grote steden zijn financiële centra en hebben grote bedrijven die afhankelijk zijn van gegevensanalisten om beslissingen te nemen. Daarom hebben analisten in steden een hoger verdienpotentieel dan analisten die in kleinere steden werken.

2

soorten analist

Er zijn veel verschillende soorten analisten die dan nog telkens in verschillende bedrijfstakken aan de slag zijn. Elke functie is uniek en heeft verschillende verantwoordelijkheden. Enkele van de meest voorkomende soorten analisten zijn:

  • bedrijfsanalist: ben je een bedrijfsanalist, dan ligt je focus op het genereren van rapporten en belangrijke prestatie-indexcijfers. Je rapporteert rechtstreeks aan de directie van je bedrijf. Bedrijfsanalisten ontmoeten in deze functie ook klanten om problemen te ontdekken en oplossingen te ontwikkelen.
  • onderzoeksanalist: ben je een onderzoeksanalist, dan maak je onderzoeksrapporten over activa of effecten voor een klant of voor intern gebruik. Onderzoeksanalisten hebben een hoge mate van nauwkeurigheid en het vermogen om trends en patronen te herkennen.
  • financieel analisten: in de functie van financieel analist bekijk je monetaire en economische analyses voor intern gebruik of voor externe klanten. Je biedt inzicht en begeleiding aan individuen of organisaties die investeringsbeslissingen nemen.
  • marketinganalist: marketinganalisten controleren en verbeteren marketinginspanningen met behulp van verschillende marketingtools. Ze werken vaak voor PR-bureaus en communicatiegroepen.
  • supportanalist: ben je een supportanalist, dan werk je bij een customer supportafdeling en houd je je vaak bezig met terugbetalingsbeleid van het bedrijf. Je ondersteunt de customer service afdeling met feiten en cijfers.
man kijkt naar zijn computer
man kijkt naar zijn computer
3

werken als een analist

Een analist verzamelt en analyseert informatie met behulp van verschillende tools en helpt de werkgever om de juiste zakelijke beslissingen te nemen. Laten we eens kijken naar de rollen en verantwoordelijkheden van een analist.

4

opleiding en vaardigheden

Om als analist aan de slag te gaan, beschik je in Vlaanderen het best over een universitair diploma in een eerder wiskundig georiënteerde richting. Heb je een diiploma in wiskunde, statistiek of economie op zak? Dan kun je zeker je kans wagen. Het volgen van een opleiding met stages vergroot je kans op een job.

Doorloop je nog tijdens je studies een stage als analist, dan vergroot je je kansen om snel een baan te vinden. Als je je wilt specialiseren in data analytics, dan vind je online leerprogramma's voor datawetenschappers, zoals bijvoorbeeld bij het internationaal gerichte Coursera.

competenties en eigenschappen van analisten

Enkele kwaliteiten van een analist zijn:

  • sectorkennis: ben je een analist, dan heb je specifieke sectorkennis nodig om patronen en trends te herkennen. Als je bijvoorbeeld in de financiële sector of de gezondheidszorg wilt werken, heb je een achtergrond in dat gebied nodig.
  • probleemoplossend vermogen: een analist heeft uitzonderlijke probleemoplossende vaardigheden nodig om uitdagingen tijdens de analyse aan te kunnen. Kritisch denken is eveneens belangrijk om je te concentreren op de juiste gegevens en om hiaten in je werk te identificeren.
  • communicatieve vaardigheden: je geeft presentaties aan topmanagers en managers. Je hebt goede spreekvaardigheden nodig om te communiceren met belanghebbenden en managers. Schriftelijke communicatievaardigheden zijn daarnaast eveneens een must voor het schrijven van rapporten.
  • technische vaardigheden: als analist heb je kennis nodig van databasetalen, spreadsheets en software voor het visualiseren van data. Je bent ook gebaat met een grondige kennis van statistische methoden om je te helpen bij het organiseren, verzamelen en analyseren van gegevens.
5

FAQ

Hier zijn enkele veel gestelde vragen over werken als analist.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.