wat is een mechanical engineer?

De taak van een mechanical engineer bestaat erin mechanische apparaten te ontwerpen, te bouwen en te testen. Je construeert en verfijnt verschillende types machines en installaties. Je installeert en onderhoudt ook motoren, apparatuur en industriële systemen op basis van het gewenste gebruik. Een mechanical engineer stelt specificaties op, is verantwoordelijk voor het maken van prototypes en volgt de productie van zijn ontwerp op. Dat betekent dat je de eisen van een project beoordeelt en mechanische ontwerpen voor de nieuwe producten plant en ontwikkelt. Je stelt ook de prestaties van mechanische componenten vast door testprocessen te creëren en tests uit te voeren.

Mechanical engineers werken in verschillende industrieën. Ze gebruiken hun kennis van technische concepten om machines te ontwikkelen voor de gezondheidszorg, de energiesector, de transportsector en de productiesector. Sommigen werken in onderzoeksfaciliteiten om geavanceerde technologieën zoals nanotechnologie en biotechnologie te ontwikkelen en te testen. De rol van de mechanical engineer varieert omdat verschillende industrieën unieke concepten toepassen om producten en mechanische onderdelen te maken. Omdat werktuigbouwkunden in alle sectoren nodig zijn, heb je veelal maar te kiezen in welke branche je aan de slag wil.

Een mechanical engineer heeft technische kennis en probleemoplossende vaardigheden nodig om bestaande machineontwerpen aan te passen. Je moet ook het wetenschappelijke en numerieke vermogen hebben om complexe mechanische problemen op te lossen.

Past de job van mechanical engineer bij jouw interesses en jouw passie voor machines? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om de job van mechanical engineer te vervullen.

bekijk alle jobs
1

gemiddeld salaris van een mechanical engineer

Een mechanical engineer verdient een mooi salaris. De gemiddelde mechanical engineer ziet een brutobedrag van gemiddeld €4.345 op zijn loonbriefje staan. 

Dit gemiddeld bedrag varieert op basis van een aantal criteria, waaronder bijvoorbeeld het aantal jaren ervaring of de locatie waar je werkt. Na vijf jaar werkervaring geniet je vaak al gemiddeld van ongeveer een extra €1.000 op je loonbriefje. Naast je loon kun je afhankelijk van het bedrijf ook aanspraak maken op extralegale voordelen.

welke factoren beïnvloeden het salaris van een mechanical engineer?

Door de diversiteit van werktuigbouwkundige functies varieert het compensatiepakket afhankelijk van de branche. De complexiteit van de taken en de gespecialiseerde vaardigheden zijn de belangrijkste invloeden. Een mechanical engineer die in de robotica werkt, verdient bijvoorbeeld meer dan een mechanical engineer in de auto-industrie. Het soort machines dat je maakt heeft ook invloed op je salaris. Als je in de farmaceutische industrie werkt en medische apparatuur maakt, verdien je waarschijnlijk meer dan iemand die in de voedingsmiddelenindustrie werkt.

Je locatie bepaalt ook mede je verdiensten. Als je in Brussel of Antwerpen wil werken, heb je meer mogelijkheden. Dat maakt de salarisvooruitzichten in grote steden voor jou aantrekkelijker.

man bespreken op het werk
man bespreken op het werk
2

soorten mechanical engineers

Enkele van de werktuigbouwkundige vakgebieden en specialisatiemogelijkheden zijn:

  • productietechniek: als werktuigbouwkundig ingenieur speel je een essentiële rol in de productie-industrie omdat je de machines en technologie ontwerpt die noodzakelijk zijn om verschillende producten te maken. Sommige mechanical engineers ontwerpen apparatuur en machines voor de voedselproductie of medische apparatuur voor diagnose en medicijnproductie. Je ontwerpt ook specificaties voor de productie van auto's en huishoudelijke apparaten zoals airconditioningsystemen.
  • procestechniek: je beoordeelt mechanische processen en ontwikkelt aanpassingen om de efficiëntie en veiligheid te verbeteren. Je onderzoekt de functies van machines en ontwikkelt aanpassingen om de systemen te verbeteren. Na het testen installeer je de systemen om industriële processen te verbeteren.
  • robotica-engineering: je specialiseert je in het bouwen en onderhouden van heuse robots. Het is jouw taak om robotontwerpen te ontwikkelen op basis van hun functies en technologie. Je bepaalt hun prestaties, zoals hoe de robots reageren op prikkels. Je maakt ook aanpassingen en voert regelmatig onderhoud aan de robots uit.
  • autotechniek: de mechanical engineer in de auto-industrie speelt een rol bij het ontwerpen en produceren van voertuigen. Je neemt ook deel aan auto-onderzoek om aanpassingen te ontwikkelen die de prestaties van voertuigen verbeteren.
3

werken als mechanical engineer

De job van mechanical engineer houdt in dat je oplossingen voor alledaagse problemen in verschillende industrieën creëert. Zo maak je het leven van mensen keer op keer een stuk gemakkelijker! Als de functie intrigerend klinkt, bekijk dan de specifieke taken en werkomgevingen van de mechanical engineer.

4

opleiding en vaardigheden

De naam mechanical engineer verwijst al voor een stuk naar de opleiding die je nodig hebt om deze functie uit te oefenen. In Vlaanderen kies je tussen een opleiding als industrieel ingenieur of burgerlijk ingenieur werktuigbouwkunde. Het is ook mogelijk om een bacheloropleiding in werktuigbouwkunde te volgen.

vaardigheden en competenties

Enkele van de vaardigheden en competenties die een mechanical engineer nodig heeft, zijn:

  • probleemoplossend vermogen: je bent een kei in het analyseren en oplossen van echte problemen. Probleemoplossende vaardigheden helpen je bij het ontwikkelen van oplossingen en productaanpassingen.
  • creativiteit: je bedenkt zonder moeite oplossingen voor concrete problemen. Dit kunnen mechanische onderdelen zijn, maar evengoed industriële processen om maar iets te noemen.
  • wiskundige vaardigheden: om een succesvolle mechanical engineer te zijn, heb je een sterke aanleg voor wiskunde en numerieke vaardigheden nodig. Wiskundevaardigheden zijn handig voor het analyseren van gegevens en het toepassen van wiskundige concepten op ontwerpen.
5

FAQ

Hier staan we even stil bij enkele vaak gestelde vragen over mechanical engineers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.