wat is een projectleider?

Als projectleider geef je leiding aan een team van ontwikkelaars, projectmanagers en andere medewerkers die essentieel zijn voor een project. Deze job is geen beginnersfunctie, je hebt zelf al wat watertjes doorzwommen op het vlak van projectmanagement en bent klaar voor de volgende stap bij het leiden van projecten. Je neemt cruciale beslissingen zoals het aanpassen van budgetten en middelen. Je ontvangt ook regelmatig rapporten van managementteams over de voortgang van het project. Je houdt leidinggevenden op de hoogte van de projectontwikkeling en vraagt indien nodig extra middelen aan.

Jouw taak als projectleider is eerder strategisch en tactisch dan het managen van teams. Dat betekent dat je beslissingen en projectaanpak in lijn moeten zijn met bredere organisatiedoelen. Je beoordeelt ook risico's en adviseert het management over strategieën om deze te vermijden.

Je leidt een team van projectmanagers en ondersteunt hen bij complexe taken door het formuleren van strategische en operationele plannen. Het is jouw taak om verslag uit te brengen over financiële mijlpalen en de rapportering over de vooruitgang van het project. Zo zorg je ervoor dat interne en externe belanghebbenden op de hoogte zijn van de evolutie, afwijkingen van plannen en risico's. Je werkt ook samen met projectmanagers om eventuele problemen op te lossen en technische versterkingen en interventies te organiseren om risico's te minimaliseren.

Past werken als projectleider bij jouw leiderschaps- en toezichthoudende vaardigheden? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een functie als projectleider te vervullen.

bekijk alle jobs
1

loon van een projectleider

Het loon van een projectleider kan erg uiteenlopend zijn en zal sterk afhangen van de grootte van het bedrijf waarvoor je werkt. Vermits dit vaak geen startersfunctie is kan je, afhankelijk van je ervaring, rekenen op een maandloon dat ergens tussen de €3.000 en €6.000 schommelt.

Daarnaast is het totale loonpakket van een projectmanager erg aantrekkelijk. Een bedrijfswagen is quasi onmisbaar omdat je bij projecten, klanten en jouw teams moet langsgaan. Diverse spaarplannen zoals een groepsverzekering of warrantenpakket kan tot de mogelijkheden behoren. Uiteraard krijg je ook een maaltijdvergoeding, kan je onkosten maken die nodig zijn voor je job en krijg je opleidingsvergoedingen.

Wil je graag wat invloed uitoefenen op je inkomen? Permanente bijscholing in nieuwe technologieën is een must om een goede onderhandelingspositie te hebben wanneer je over je loon wilt negotiëren. Uiteraard speelt je algemene opleidingsniveau en ervaring ook een rol bij het bepalen van je loon. Ga op zoek naar een positie in een topsector waar momenteel veel aandacht voor is en zoek bedrijven met een stabiele cashflow eerder dan startende ondernemingen die vaak minder budget te spenderen hebben.

2

soorten projectleiders

Enkele soorten projectleiders zijn:

 • projectleider marketing: als projectleider marketing coördineer je verschillende projecten om de producten van het bedrijf te promoten. Je zorgt er ook voor dat de projecten in lijn zijn met de doelstellingen van de organisatie.
 • projectleider bouw: je leidt en stuurt bouwteams aan om projecten op tijd af te ronden. Je bewaakt en beheert ook de risico's van de projecten. Als projectleider moet je klanten en belanghebbenden op de hoogte houden van de voortgang van het project.
 • projectleider informatietechnologie (IT): jouw rol is om verschillende aspecten van IT-projecten te beheren en ervoor te zorgen dat de strategie van het bedrijf wordt gerealiseerd bij afronding van het project.
 • projectleider engineering: als projectleider engineering werk je samen met projectmanagers om de ontwikkeling van nieuwe ontwerpen, producten en processen te plannen en te coördineren. Je helpt teams ook om de nodige middelen te verkrijgen voor de uitvoering van projecten.
 • projectleider lokale ontwikkeling: een job die zich eerder toespitst op het sociale en een maatschappelijk oogmerk heeft eerder dan op zoek gaan naar een winstgevende activiteit. Volgens Onderwijskiezer plant een projectleider lokale ontwikkeling sociale projecten op het vlak van ruimtelijke ordening, opwaardering van buurten of economische projecten op maat van het beleid.
groep mensen die een vergadering hebben
groep mensen die een vergadering hebben
3

werken als projectleider

Een projectleider is een leider die zich richt op het bereiken van doelen van de organisatie door middel van projectimplementatie. Laten we eens kijken naar de specifieke verantwoordelijkheden en loopbaanontwikkeling die je in deze functie kunt verwachten.

4

opleiding en vaardigheden

Elke vacature heeft zijn specifieke opleidingsvereisten maar over het algemeen wordt verwacht dat je ofwel een professionele of academische bachelor hebt gehaald in een relevante richting. Uiteraard betekent een masterdiploma ook een meerwaarde als projectleider.

 • professionele bachelor: het diploma van professionele bachelor is zeker handig in een technische omgeving als je projectleider wilt worden. Deze opleidingen bieden een zeer praktijkgerichte aanpak en geven je toch de nodige theoretische bagage. Een opleiding Toegepaste Architectuur is bijvoorbeeld erg interessant als je ambitie hebt om conducteur in de bouw te worden. Wil je projectleider worden in de entertainmentindustrie, ontwikkeling van apps nieuwe sociale mediastrategieën? Dan is een bacheloropleiding in Digital arts en entertainment misschien wel iets voor jou.
 • academische bachelor: interessante academische bacheloropleidingen zijn ingenieursopleidingen, bijvoorbeeld Industrieel ingenieur. Of je kiest voor economische richtingen zoals Milieu en preventiemanagement
 • masteropleiding: via een schakeljaar of gewoon het gewoon rechtstreeks vervolgen van je studies kan je ook met een masteropleiding terecht in een job als projectleider. Een masterdiploma bewijst dat je een erg brede theoretische kennis hebt opgedaan en daarnaast gespecialiseerd bent in jouw specifieke vakgebied. Een erg boeiende master voor wie zich op sociale en maatschappelijk belangrijke projecten wil focussen is bijvoorbeeld Master of Science in rural development

Laat je niet intimideren als je op dit moment nog niet het juiste diploma hebt om je ambities te vervullen of wanneer je een tijdje niet gewerkt hebt wegens persoonlijke omstandigheden maar weer de draad wilt oppikken. Randstad begeleid jou naar de juiste opleiding of job en biedt je alle nodige ondersteuning. Lees hier meer of praat erover met je consulent.

competenties en eigenschappen van projectleiders

Enkele kwaliteiten van een goede projectleider zijn:

 • uitstekende communicatie: als projectleider moet je duidelijk en effectiefu communiceren. Communicatievaardigheden helpen je om de doelen en visies van het project te verwoorden. Je moet ook je verwachtingen uitspreken naar de werknemers en constructieve feedback geven.
 • enthousiast: als leider beïnvloedt je energie je team. Als je pessimistisch bent, stuur je je team in een neerwaartse spiraal. Je moet de positiviteit en het enthousiasme uitstralen die helpen om je teams te motiveren en te inspireren.
 • probleemoplosser: in elk project moet je anticiperen op haperingen onderweg. Het is jouw taak om de problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat ze de projectdoelen niet beïnvloeden. Als een project extra middelen nodig heeft, moet je daarop anticiperen en ze verwerven om vertragingen te voorkomen.
 • delegeren: als projectleider delegeer je veel taken aan de juiste personen. Je moet de persoonlijke sterke punten van elk team herkennen en de taken dienovereenkomstig toewijzen. Taken delegeren toont ook het vertrouwen dat je in je team hebt.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over projectleiders.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.