wat is een heftruckchauffeur?

Het werk van een heftruckchauffeur bestaat uit het bedienen van een heftruck. Dit houdt heel wat in. Zo moet je geschoold en getraind zijn in het bedienen van zwaar materieel. Je moet weten hoe je verschillende soorten vorkheftrucks door allerlei ruimtes moet besturen. Sommige heftruckchauffeurs maken lange ritten om materialen te verplaatsen, terwijl je evengoed ladingen van een hooggelegen schap op een lagergelegen schap moet kunnen verplaatsen.

Een heftruckchauffeur moet in zekere mate zelfstandig kunnen werken. De job houdt meer in dan je vorkheftruck laden en het materieel verplaatsen van punt A naar B. Heftruckchauffeurs moeten voorzichtig zijn wanneer ze goederen door een magazijn verplaatsen. Je moet de inventaris bijhouden en een schema volgen wanneer goederen vervoerd moeten worden. Je moet proactief denken en jezelf taken toewijzen om productiedoelen te halen.

Bijna in elke bedrijfstak zijn heftruckchauffeurs gewild. Soms werk je op bouwterreinen om materialen te verplaatsen, maar laden en lossen op industriële locaties zoals fabrieken en magazijnen is eveneens mogelijk. Heel vaak ben je actief in magazijnen en opslagplaatsen om zware ladingen te verplaatsen. Andere heftruckchauffeurs werken dan weer in winkels waar ze helpen met het lossen van producten uit vrachtwagens of containers.

Past werken als vorkheftruckchauffeur en het besturen van deze machines bij jouw interesses? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om in een functie als heftruckchauffeur tot bloei te komen.

bekijk alle jobs
1

gemiddeld salaris heftruckchauffeur

Een heftruckchauffeur verdient in België tussen de €1.749 en €3.250 per maand. Voor beginners ligt dit iets lager. Naast een brutoloon van grosso modo €2.500 per maand zijn er ook vaak bijkomende voordelen zoals een groepsverzekering en een hospitalisatieverzekering. 

Er bestaat evenwel niet iets als een standaardloon. Chauffeurs die meer gespecialiseerd werk doen, zoals het verplaatsen van gevaarlijke of breekbare materialen, verdienen bijvoorbeeld vaak meer dan collega’s die meer eenvoudig werk doen. De opleiding en ervaring van de heftruckchauffeur zijn ook van invloed op het loon. Chauffeurs die grotere of ingewikkeldere machines bedienen krijgen meer betaald dan vorkheftruckchauffeurs die aan het begin van hun carrière staan. Een heftruckchauffeur krijgt ook extra betaald voor het werken op minder gezellige uren. Heftruckchauffeurs die 's nachts, overuren of in het weekend werken, kunnen een veel hoger loon krijgen. 

2

soorten heftruckchauffeurs

Er zijn verschillende soorten heftrucks waarmee je aan de slag kan. Kun je als chauffeur met vrijwel elke lading overweg? Dan vind je vast en zeker de job van je leven. 

  • heftruck met contragewicht: je bedient hier de heftruck met contragewicht die populair is in overdekte magazijnen. De machine heeft meestal vorken aan de voorkant en een contragewicht om de lading in evenwicht te houden. Het is jouw taak om de vorkheftruck vlot te manoeuvreren door het magazijn heen.
  • telescopische vorkheftruckchauffeur: een telescopische vorkheftruck heeft de nuttige eigenschappen van een kraan en de wendbaarheid van een vorkheftruck. Omdat de vorkheftruck een arm heeft die vanuit een ingetrokken positie uitschuift, kan de bestuurder vracht lossen in krappe ruimtes onder vreemde hoeken.
  • heftruckchauffeur in de bouw: als heftruckchauffeur kun je op bouwplaatsen werken met heftrucks. Het is je taak om ladingen op grote hoogte te tillen en bouwmaterialen over de bouwplaats te verplaatsen.
werkende heftruckchauffe
werkende heftruckchauffe
3

werken als vorkheftruckchauffeur

Interesse in een baan als vorkheftruckchauffeur? Lees dan zeker verder om je te informeren over wat je van deze job mag verwachten. Welke taken kun je toebedeeld krijgen en hoe gaat je werkplek eruitzien? Je leest het hieronder.

4

opleiding en vaardigheden vorkheftruckchauffeur

Omdat de baan het bedienen van zware machines inhoudt, zijn er een paar opleidingseisen voor heftruckchauffeurs. Ten eerste moeten chauffeurs ouder zijn dan 18 jaar. De meeste bedrijven nemen geen minderjarigen aan vanwege aansprakelijkheid. Daarnaast moet je in vele gevallen ook een attest als heftruckchauffeur behalen. Dit kan bij een organisatie zoals Syntra of een andere plaatselijke onderwijsinstelling in je provincie. Ook bij de VDAB kun je hiervoor terecht, aangezien heftruckchauffeur een waar knelpuntberoep is. 

Naast deze algemene opleidingen, kun je jezelf dankzij opleidingen ook specialiseren. Hierdoor is het vaak mogelijk om betere arbeidsvoorwaarden of een betere job te vinden. Denk bijvoorbeeld maar aan het werken met chemie of andere gevaarlijke stoffen. 

Ervaring is voor veel jobs geen vereiste voor vorkheftruckchauffeurs, maar heeft wel de voorkeur. Ervaren chauffeurs hebben meer kans om te beschikken over die extra vaardigheden die een chauffeur nodig heeft. Voor banen waarbij je in grotere gebouwen moet werken, kun je als ervaren chauffeur toezicht houden op andere chauffeurs. Je ziet dan bijvoorbeeld al snel of ze geen al te zware ladingen heffen of willen verplaatsen. Sommige organisaties bieden stages aan om nieuwe heftruckchauffeurs ervaring te helpen opdoen. Dan kun je een stage doorlopen en na die stage misschien al direct aan de slag gaan in hetzelfde bedrijf.

vaardigheden en competenties

Veel van de vaardigheden die nodig zijn voor het besturen van een vorkheftruck lijken op die voor het besturen van een auto.

  • fysieke vaardigheden: je moet een goed ruimtelijk inzicht hebben en afstanden en snelheden nauwkeurig kunnen inschatten. Een sterke oog-handcoördinatie kan het bedienen van een vorkheftruck vergemakkelijken. Voor de meeste banen moet je fysiek fit zijn. Hoewel de machines het meeste tillen, moet je als heftruckchauffeur eveneens soms zware voorwerpen dragen. Je moet rondlopen, hurken of klimmen. Een chauffeur moet het prettig vinden om in een warm, koud of anderszins fysiek intensief klimaat te werken.
  • mentale vaardigheden: het werk is erg fysiek, maar je moet als vorkheftruckchauffeur ook mentale vaardigheden hebben. Het is belangrijk om een analytische basiskennis te hebben om een inventaris en administratie bij te houden. Heftruckchauffeurs moeten gemotiveerd zijn om taken uit te voeren zonder voortdurend toezicht. Je moet eveneens diverse veiligheidsrichtlijnen onthouden en opvolgen. Je voert vaak repetitieve en fysiek veeleisende taken uit en let hierbij op alle details. 
  • computervaardigheden: op de meeste werkplekken ga je aan de slag met standaardsoftware voor inventarisatie en orderverwerking.
5

FAQ

Veelgestelde vragen over werken als heftruckchauffeur.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.