wat is een tuinman?

Als tuinier werk je met planten. Dat betekent dat je verschillende bomen, struiken en bloemen verzorgt. Je onderhoudt de planten in hun natuurlijke omgeving zoals tuinen of parken zodat deze er steeds stralend uitzien. Als tuinman knap je bestaande tuinen op en bedenk je nieuwe ontwerpen om de tuin aangenamer te maken. Het is jouw taak om de planten te inspecteren en er zeker van te zijn dat ze gezond en ziektevrij zijn. Je past de juiste behandeling toe aan planten die extra zorg vragen.

Een tuin is functioneel maar ook decoratief, daarom moet je je kennis van planen en technieken toepassen om de natuurlijke schoonheid van de tuin versterken en zonder aan nut in te boeten. Naast het planten van bomen, struiken, grondbedekkers, groenten, fruit of bloemen, adviseer je ook niet-biologische tuinelementen zoals paden, omheiningen en pergola's die zowel nuttig als mooi zijn.

Als professionele tuinman ben je ervaren in het kweken van alle soorten bloemen en kun je werken in openbare parken en privétuinen of -residenties. Je werkt eventueel ook op scholen, sportterreinen en openbare tuinen om de planten en bloemen te onderhouden of de tuinelementen te verbeteren om de schoonheid van de omgeving naar een hoger niveau te tillen.

Hoewel je voor deze functie niet per se een opleiding nodig hebt, heb je wel andere kwaliteiten en zachte vaardigheden nodig om in deze functie uit te blinken. Je moet bijvoorbeeld creatief zijn en van een job in de buitenlucht houden om een tuin tot leven te brengen.

bekijk alle jobs
1

loon van een tuinman

Het gemiddelde loon voor tuinmannen is €17,5 per uur. De laagstbetaalde tuinman neemt €24.800 per jaar mee naar huis, terwijl een ervaren tuinman meer dan €38.000 per jaar verdient. De verschillen in verdiensten hangen meestal af van de werkgever en de complexiteit van de taken. De meeste werkgevers betalen vergelijkbare uurtarieven voor basistuindiensten zoals wieden, heggen, grasmaaien en schoonmaken. Voor gespecialiseerde taken kunnen echter extra kosten in rekening worden gebracht.

Als tuinman hebben je kennis en ervaring invloed op je salaris. Terwijl de meeste tuinmannen planten en bloemen kunnen wieden en snoeien, heb je de expertise nodig om tuinen aan te leggen en aantrekkelijker te maken. Het creëren van niet-organische tuinelementen zoals paden en terrassen verbetert ook je loonvooruitzichten. Als je nieuw bent in het vak, heb je minimale ervaring. Hoe langer je echter in tuinen werkt, hoe hoger je loon. Met ervaring kun je professionele hovenierstaken uitvoeren en gespecialiseerde diensten aan klanten of werkgevers aanbieden, waardoor je loon toeneemt.

Als je bijvoorbeeld alleen onkruid hoeft te wieden, verdien je weinig in vergelijking met complexe taken zoals het kappen van bomen en gazononderhoud. Als je voor een particulier tuinbedrijf werkt, verdien je ook meer dan wanneer je voor de overheid werkt. 

2

soorten tuinmannen

Als tuinman kun je verschillende specialisaties ontdekken, waaronder:

  • hovenier: je focus ligt voornamelijk op het onderhouden van bestaande tuinen. Je snoeit bomen en struiken, maait gras, neemt dode takken of onkruid weg en verdelgt plantenziektes. In elk seizoen is de tuin in een andere staat en jij helpt particuliere of openbare tuinen in elk seizoen een mooie uitstraling te geven.
  • tuinontwerper: als tuinontwerper creëer je prachtige en parken en tuinen met behulp van architecturale structuren en aangepaste planten en vegetatie. Je gebruikt je vaardigheden om een samenspel van vormen en kleuren of volumes en leegtes te construeren. Je kunt een braakliggent terrein omtoveren tot een prachtige nieuwe groenzone. 
 man ler tittar bort
 man ler tittar bort
3

werken als tuinman

Tuinieren is een boeiende carrière als je een band hebt met de natuur en gepassioneerd bent door het verzorgen van planten. Het brengt ook je creatieve kant en oog voor detail naar boven.

4

opleiding en vaardigheden

Als je wilt werken als tuinman, dan kan je hiervoor solliciteren zonder diploma, al kan een opleiding je wel een extra duwtje in de rug geven. 

Volgens onderwijskiezer kun je op twee manieren de opleiding van tuinman vervolledigen. Je kiest enerzijds voor middelbare opleiding van tuinaanlegger/groenbeheerder en koppelt hier een zevende specialisatiejaar tuinaanleg en -onderhoud aan. 

Als je sneller aan de slag wilt, dan kan je bovenstaande studies ook reeds combineren met echte werkervaring via duaal leren. Je gaat amper één dag per week naar school waar je algemene vakken krijgt, de rest van de week breng je door op een werkplek waar je de kneepjes van het vak leert! 

Je hebt je middelbaar al afgewerkt maar wil op een later moment nog een opleiding tot tuinman volgen? Dat is perfect mogelijk via volwassenopleidingen bij gespecialiseerde centra.

competenties en eigenschappen van tuinmannen

Het kweken en verzorgen van planten kost tijd en vereist geduld. Planten hebben tijd nodig om te groeien. Veranderingen aanbrengen in de tuin kost ook tijd voordat de resultaten zichtbaar zijn. Als tuinman is geduld dus zeker een schone deugd! 

Als tuinman ontwerp je de uitstraling van een tuin en creëer je unieke arrangementen met planten, bloemen en grassen. Creativiteit helpt je bij het ontwikkelen van aantrekkelijke en mooie tuinen in parken en privétuinen.

Het is belangrijk om de planten in de gaten te houden voor kleine veranderingen, oog voor detail is een eigenschap die je dus zeker moet bezitten. Je detailgerichte vaardigheden helpen je om ongedierte of plantenziekten op te sporen voordat ze grote schade aanrichten.

Uiteraard bezit je een goede portie organisatorische vaardigheden als tuinman. Je zorgt voor verschillende behoeften van planten. Daarom moet je je schema zo organiseren dat het al je taken omvat en deze tijdig binnen het juiste seizoen worden uitgevoerd. Organisatorisch talent helpt je ook mooie arrangementen te maken in borders en perken.

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over tuinman:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.