wat is een onderhoudstechnieker?

Een onderhoudstechnieker lost mechanische of elektrische problemen op van gespecialiseerde installaties. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het opvolgen van het onderhoud aan machines, installaties of gebouwen.

Je houdt met andere woorden machines en apparatuur in een goede staat. Je voert routinematige onderhoudsprocedures uit en lost van dag tot dag diverse problemen op. Je denkt hierbij ook verder dan een concreet probleem en pakt de zaken grondig aan. Als ervaren en getalenteerd onderhoudstechnicus krijg je de leiding over het onderhoud in een bepaalde situatie.

“Time is money” is het motto van veel bedrijven. De onderhoudstechnieker is in dat verband een onmisbare schakel om productieprocessen draaiende te houden en eventuele “stilstand” zoveel mogelijk te beperken. Dit helpt dan te voorkomen dat de productkwaliteit en -output van een bedrijf vermindert. Een bedrijf dat weinig problemen heeft op het gebied van techniek, geniet een goede reputatie bij klanten. En daar draag jij je steentje aan bij.

Past de job van onderhoudstechnieker bij jouw technische interesse? Ben je een persoon die er niet voor terugschrikt om de handen uit de mouwen te steken? Ontdek hier welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een onmisbare onderhoudstechnieker te worden.

bekijk alle jobs
1

loon van een onderhoudstechnieker

Het gemiddelde loon van een onderhoudstechnieker in Vlaanderen hangt af van verschillende factoren, zoals opleiding, ervaring, sector en werkgever. Globaal kun je stellen dat een onderhoudstechnieker in een voltijdse functie tussen de €2.500 en €4.000 euro per maand verdient. Dit bedrag kan stijgen tot €4.500 naarmate je meer verantwoordelijkheden draagt. Het loon van een onderhoudstechnieker is de laatste vier jaar met negen procent toegenomen. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat onderhoudstechnieker een knelpuntberoep is in België. Interessant om te weten: het gemiddelde loon van een onderhoudstechnieker ligt hoger dan het gemiddelde loon van een voltijdse werknemer in België, dat €3.886 euro per maand bedraagt.

Voor een onderhoudstechnieker hangt het salaris voor een groot stuk af van het bedrijf en van het ervaringsniveau. Een eerste job als onderhoudstechnicus geeft je een mooi startersloon en na een vijftal jaar kun je al rekenen op een stuk meer op je loonbriefje. Heb je veel ervaring en kun je bijvoorbeeld ook lassen? Of heb je een grondige kennis van elektriciteit en de werking van warmtepompen of zonnepanelen? Dan sta je stevig in je schoenen en kun je een hoger salaris onderhandelen.

Werken voor grote organisaties verbetert je salaris vanwege de grotere bedrijfsmiddelen en de complexiteit van je job. Kleine bedrijven hebben over het algemeen iets meer beperkte middelen, al kun je je hier ook in vergissen. Bij een kleiner bedrijf heb je evenwel de kans om een onschatbare ervaring op te doen en doe je ervaring in veel diverse onderhoudstaken op.

2

soorten onderhoudstechniekers

Het takenpakket van een onderhoudstechnicus kan heel breed zijn. Daarom spreken we vaak over types van onderhoudstechnici. Om je een idee te geven, hier enkele voorbeelden van diverse onderhoudstechnici.

  • industrieel onderhoudstechnieker: je werkt in industriële omgevingen zoals productie- of fabricagefaciliteiten met de hulp van industriële elektriciens. Je voert routinematige onderhoudstaken uit en voert reparaties uit aan verschillende machines. Mechanische en elektrische problemen oplossen? Dat is voor jou een koud kunstje.
  • onderhoudstechnieker van gebouwen: je voert reparaties en onderhoudstaken uit in residentiële en commerciële gebouwen. Over welke soort reparaties spreken we dan? Denk bijvoorbeeld aan loodgieterswerk, elektriciteitsklussen, onderhoud van airconditioningsystemen en timmerwerk. Je onderhoudt ook de brand- en veiligheidssystemen. Je volgt meldingen van huurders over technische problemen in het gebouw op.
man werkzaam op de productievloer
man werkzaam op de productievloer
3

werken als onderhoudstechnieker

Werken als onderhoudstechnieker vereist technische vaardigheden, zoveel is zeker. Je bent niet voor niets verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van apparatuur en machines. Laten we eens kijken naar mogelijke taken van onderhoudstechniekers.

4

opleiding en vaardigheden

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden om als onderhoudstechnieker in Vlaanderen te werken. Je kunt een technische opleiding volgen op het niveau van bachelor of graduaat in elektromechanica, industriële automatisering, of gelijkaardige technische richtingen. Ook kan je een opleiding volgen bij SYNTRA, een centrum voor avondonderwijs, of een andere erkende opleidingsverstrekker.

Deze opleidingen komen in aanmerking voor opleidingscheques en Vlaams opleidingsverlof. De opleidingen bestaan uit verschillende modules waarin je zowel theoretische als praktische kennis opdoet over onderhoudstechnieken, elektromechanische systemen, pompen, sensoren, enzovoort.

vaardigheden en competenties

Enkele kwaliteiten van een onderhoudstechnieker zijn:

  • technische vaardigheden: om je rol uit te voeren heb je praktische kennis van de apparatuur, systemen en faciliteiten nodig die je onderhoudt en repareert.
  • goede timemanagement vaardigheden: Je moet vlot en efficiënt kunnen werken en je tijd en aandacht tussen verschillende taken verdelen. Dit is belangrijk voor jou en voor je bedrijf, omdat je de continuïteit van de bedrijfsprocessen moet verzekeren.
  • diagnostische vaardigheden: de belangrijkste rol van een onderhoudstechnicus is het identificeren van problemen en ze zo snel mogelijk oplossen. Je diagnostische vaardigheden helpen je om onregelmatigheden in de systemen van gebouwen op te merken.
  • communicatieve vaardigheden: je communiceert helder en duidelijk met andere mensen in je team en geeft expliciete instructies over wat ze moeten doen. Je communicatieve vaardigheden verbeteren de efficiëntie van je werk.
  • aandacht voor detail: het is cruciaal om nauwkeurig te werk te gaan en schade te voorkomen bij het uitvoeren van reparaties. Je hebt een oog voor detail en verbetert de efficiëntie binnen het bedrijf.
5

FAQ

Wil je graag meer weten over de functie van onderhoudstechnieker? Lees dan de veelgestelde vragen over een onderhoudstechnicus.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.