wat is een kinderbegeleider?

De kinderbegeleider staat in voor de begeleiding en/of verzorging van kinderen, alleen of in groep. Tot het takenpakket behoort ook het opvangen van (licht zieke) kinderen die extra zorgbehoeften hebben. Denk maar aan mindervalide jongeren of kinderen die moeilijk kunnen eten.

bekijk alle jobs
1

het loon van een kinderbegeleider

Voor je aan de slag gaat als kinderbegeleider, wil je natuurlijk weten wat je kunt verwachten op financieel vlak. Het loon van een kinderbegeleider in België varieert in 2023 van 1.427 tot 3.159 euro bruto per maand. In een starttersjob kun je een maandelijks loon verwachten tot maximaal 2.175 euro per maand, afhankelijk van de plaats waar je bent tewerkgesteld en de gehanteerde barema’s bij je werkgever.

Zoals dat bij veel andere specialisaties het geval is, stijgt je loon als kinderbegeleider naarmate u langer werkt. Na een dienstverband van vijf jaar kunt u daarom rekenen op een maandelijks salaris tussen 1.686 en 2.464 euro voor een werkweek van 38 uur.

2

soorten kinderbegeleiders

Hoewel kinderbegeleider een job is die voor zichzelf spreekt, bestaan er toch heel wat verschillende types, die op verschillende plaatsen tewerkgesteld zijn:

  • kinderbegeleider in een groepsopvang: als kinderbegeleider in een groepsopvang werk je samen met andere kinderbegeleiders bij het opvangen en verzorgen van baby’s, kinderen of jongeren in een crèche of andere instelling.
  • onthaalouder: de onthaalouder of gezinsopvang is een kinderbegeleider die kinderen op kleinschalig niveau opvangt in zijn of haar eigen woning.
  • kinderopvang bij een school met een vergunning: bepaalde scholen beschikken over een vergunning waarmee ze het recht hebben kinderen op te vangen buiten de normale schooluren. Dit gebeurt met behulp van meerdere kinderbegeleiders.
  • kinderbegeleider in een medische instelling: met de juiste certificering kun je als kinderbegeleider ook aan de slag in een zorginstelling, zoals een ziekenhuis of instelling voor gehandicapte kinderen. Je ondersteunt dan medisch zorgpersoneel bij de begeleiding van hulpbehoevende kinderen.
vrouw interactie met jongen
vrouw interactie met jongen
3

werken als kinderbegeleider

Wat houdt het takenpakket van de kinderbegeleider zoal in en wat kun je verwachten? Hieronder beantwoorden we deze vragen, zodat je snel aan de slag kunt in je nieuwe job en al vanaf dag één weet wat je te verwachten.

4

opleidingen en vaardigheden

Kinderbegeleider worden, dat is niet voor iedereen. Hier gaan we wat dieper in op de vaardigheden, kwaliteit en competenties die je nodig hebt om een goede kinderbegeleider te worden.

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een kinderbegeleider.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.