wat is een automecanicien?

Automecaniciens inspecteren, installeren, repareren en onderhouden particuliere wagens. Als automecanicien kan je ook tewerkgesteld zijn bij een automotive speler die voertuigen produceren. Het is een job die veel technische kennis vraagt en waar je kunt doorgroeien tot ploegleider of misschien zelfstandig garagehouder.

Bij je werk maak je gebruik van geavanceerde diagnoseapparatuur, handgereedschap en gespecialiseerde instrumenten. Als automecanicien zijn reparaties aan motoren, distributieriemen of het verversen van de olie een dagelijkse taak. Nieuwe wagens zijn echter steeds geavanceerder en vragen een specifieke kennis van elektronica. De job evolueert dus van mechanisch naar eerder elektrisch. Je kunt dus ook werken aan elektrische bedrading, veiligheidssystemen repareren en problemen oplossen met de nieuwste elektronische apparaten in nieuwe automodellen.

De drijvende factor om automecanicien te worden is je nieuwsgierigheid naar hoe dingen werken. Als je van nature graag op zoek gaat naar de oplossing voor problemen of geboeid bent door het onderzoeken van elektrische en mechanische problemen, dan is een job als automecanicien iets voor jou. Je hebt verschillende vaardigheden en kennis nodig om automecanicien te worden. 
Als automecanicien werk je in autogarages, bij zelfstandige monteurs, reparatiewerkplaatsen van bedrijven of voor autodealers. Er zijn ook mogelijkheden bij industriële bedrijven die auto-onderdelen assembleren of produceren.

Denk je dat een job als automecanicien aansluit bij je talent voor techniek en oog voor detail?  Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om aan de slag te gaan als automecancien.

bekijk alle jobs
1

loon van een automecanicien

Een startersloon als automecanicien schommelt ongeveer rond de € 28.000 per jaar. Naarmate je meer ervaring opbouwt en complexere problemen kunt helpen oplossen, zal je loon ook navenant stijgen en is een jaarlijks inkomen van €35.000 niet ondenkbaar.

Als automecanicien hangt je loon af van je opgebouwde ervaring en expertise. Als je je specialiseert in één tak binnen de automechaniek dan kan je eventueel wel extra loon onderhandelen. Je bent bijvoorbeeld erg bedreven in reparaties van grote motoren zoals bussen, tractoren of vrachtwagens, of je hebt je gespecialiseerd in elektrische wagens, dan heb je meer onderhandelingsmarge. Elke reparatie die je uitvoert geeft je wat meer kennis over alle verschillende situaties die zich kunnen voordoen in een garage. Je bouwt dus elke dag aan je ervaring!

Wil je graag wat extra loon verdienen? Overuren kunnen eventueel besproken worden met je werkgever. Het type bedrijf dat je kiest kan ook een invloed hebben op je loon. In grote bedrijven zijn er misschien meer budgetten maar bestaat er ook een uniformiteit tussen de lonen van collega's. In kleine bedrijven zijn de lonen gemiddeld wat lager maar bestaat er wel de kans dat je snel onmisbaar wordt en dit kan zich vertalen in meer loon.

2

soorten automecaniciens

Enkele soorten automecaniciens zijn:

  • bandenmonteurs: voor een bandenmonteur kent het opleggen en afhalen van nieuwe banden geen geheimen. Je werkt met zeer specifieke apparatuur om banden te vervangen of herstellen. Je gaat vaak depannages doen ter plaatse bij klanten, je bent dus vaak op de baan als bandenmonteur. 
  • carrossier: een carrossier herstelt en onderhoudt de buitenkant van wagens. Je werkt hoofdzakelijk aan wagens die deuken hebben wegens aanrijdingen en zorgt ervoor dat de carrosserie er weer als nieuw uitziet. Hierbij horen ook taken zoals polieren of simoniseren.
  • automecanicien: je herstelt wagens bij schadegevallen, depanneert auto's die panne hebben onderweg of geeft een auto zijn jaarlijks onderhoud. In een productieomgeving help je eventueel bij de assemblage van nieuwe auto's.
  • mecanicien voor aanhangwagens of opleggers: als automecanicien kan je voor een specialisatie kiezen, aanhangwagens zoals caravans of opleggers voor vrachtwagens.
automecanicien
automecanicien
3

werken als een automecanicien

Werken als automecanicien houdt in dat defecten aan de mechanische en elektrische onderdelen van een motorvoertuig worden gerepareerd. Je hebt mechanische vaardigheden en uitgebreide kennis van elektronica nodig om in deze job te slagen. Je precieze taken hangen af van de richting binnen de functie die je gaat vervullen.

4

opleiding en vaardigheden

Als automecanicien weet je natuurlijk alles van auto’s. Die kennis ontstaat bij veel mecaniciens door een combinatie van leren en doen. Voor het theoretische deel van de benodigde kennis als automecanicien zijn er diverse opleidingen beschikbaar.

competenties en eigenschappen van automecaniciens

Volgens onderwijskiezer start je het best aan een job als automecanicien indien je een diploma hebt gehaald in een aantal specifieke studierichtingen zoals de BSO opleiding tweewielers en lichte verbrandingsmotoren, het zevende specialisatiejaar voor mecanicien voor onderhoud en herstel van motorfietsen dat erg praktijkgericht is of mecanicien voor motor- en bromfietsen aan een gespecialiseerd instituut voor volwassenonderwijs.

Enkele van de persoonlijke eigenschappen die je nodig hebt als autotechnieker zijn:

  • kennis van elektrische systemen: een elektrische aanleg blijkt steeds belangrijker te worden. Je bent erg nieuwsgierig naar hoe dingen werken en dat heeft je misschien al geïnspireerd om meer te leren over elektrische systemen, gereedschappen en veiligheidsmaatregelen. Kennis van dergelijke systemen maakt je een uitstekende probleemoplosser, omdat je de functies van elk onderdeel kent.
  • mechanische kennis: een goed inzicht in hoe mechanische systemen werken is eigenlijk onmisbaar in deze job. De meeste automecaniciens begrijpen intuïtief de theoretische en praktische toepassingen van wetenschappelijke principes. Je geest werkt technisch en doorziet mechanische systemen als een tweede natuur.
  • elektronische kennis: als automecanicien is het steeds belangrijker dat je begrijpt hoe hoe printplaten, processors en chips werken. Enige kennis van computerbeheer en programmeren geeft je een extra voordeel want de auto van de toekomst is automatisch, zit vol met software en gebruikt geen verbrandingsmotor meer.
  • inzicht in diagnoseapparatuur: diagnoseapparatuur spoort elektrische problemen automatisch op. Je moet bedreven zijn in het gebruik van de apparatuur om voertuigproblemen te diagnosticeren.
  • vertrouwdheid met automerken en -modellen: je kennis van verschillende automodellen is cruciaal voor het uitvoeren van de juiste reparaties en vervangingen. Je moet weten hoe en waar je de juiste wisselstukken kunt bestellen. Hoe meer je vertrouwd bent met één specifiek merk, hoe beter je oplossingen kunt formuleren voor je klanten.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over automecanicien.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.