studenten aan het werk.

Onze consultants zijn dagelijks dé spilfiguur tussen studenten en ondernemingen en kennen de noden van beide klantgroepen door en door. Met deze studie verzamelen we al negentien jaar goed onderbouwde data over de verhouding tussen studenten en werk. Als grootste hr-dienstverlener van het land delen we deze expertise graag.

Al sinds de allereerste studie in 2004 gaan we jaarlijks bij een representatieve groep van duizend studenten na wanneer ze werken, welke jobs ze doen en in welke sectoren ze aan de slag gaan. Omdat we vinden dat ‘werken’ meer is dan betaalde arbeid uitoefenen in een bedrijf, onderzoeken we ook in welke mate de studenten zich engageren als vrijwilliger of klussen doen. We peilen hoe ze die jobs zoeken, hoeveel ze verdienen en waaraan ze hun geld uitgeven. Ook hoeveel studenten zonder arbeidscontract aan de slag gaan, hoe tevreden ze zijn over hun job en wat ze daarin belangrijk vinden, rapporteren we hier.

Bovendien gingen we dit jaar dieper in op de impact van de stijgende levenskosten, de gewijzigde vakantieperiodes in het Franstalig onderwijs en de gewijzigde wetgeving waarbij studenten vanaf 1 januari 2023 als student tot 600 uur per jaar mogen werken tegen verlaagde sociale bijdragen, in plaats van 475 uur.

Deze studie onderzoekt verschillende facetten van de allereerste contacten die jongeren hebben met onze arbeidsmarkt. Hoewel de resultaten van deze studie op heel wat vlakken een heel geleidelijke evolutie of zelfs status quo vertonen - wat aantoont dat de gehanteerde methodologie erg degelijk is - tekenen we ook dit jaar enkele interessante evoluties op. Wat ons betreft, is deze studie verplichte lectuur voor al wie met kennis van zaken wil meepraten over jongeren en werk. We durven zelfs hopen dat deze studie ook beleidsmakers en bedrijven inspireert die - net als wij - hun steentje willen bijdragen om dat eerste contact van jongeren met de arbeidsmarkt in goede banen te leiden.

Ontdek het allemaal in onze randstad resarch studie: studenten aan het werk.

download hier de volledige studie: studenten aan het werk.

Titel
General