wat is een winkelbediende?

Een winkelbediende werkt direct met klanten in een fysieke winkel, zoals een winkel of toonzaal. Als je als winkelbediende werkt, vertegenwoordig je het hele bedrijf. Dit betekent dat je beleefd bent, vrolijk blijft en je je altijd geduldig en begripvol opstelt. Winkelbedienden kunnen zeker druk ervaren in hun job. Je hebt echter ook een goede invloed op de dag van een klant. Jij hebt alles in huis om klanten een positieve ervaring te geven.

Werk je graag met mensen rond je en ben je communicatief en hulpvaardig? Dan is de job van winkelbediende zeker iets om te overwegen. De verantwoordelijkheden van een winkelbediende variëren, maar over het algemeen gaat het om interactie met potentiële klanten. Je helpt hen aan de juiste producten die perfect passen bij hun specifieke vragen en behoeften.

Om succesvol te zijn in deze taken, moeten winkelbedienden goed kunnen communiceren, het leuk vinden om mensen te helpen en het enthousiasme en professionalisme hebben om te verkopen. Cross-selling en upselling zijn meestal ook een belangrijk onderdeel. Maak de klant bewust van andere producten, die ook bij zijn behoefte passen.

Je leest hier precies wat je van een job als winkelbediende kunt verwachten.

bekijk alle jobs
1

loon van een winkelbediende

Een gemiddeld loon van een winkelbediende ligt rond de €2.300. De lonen van startende verkoopmedewerkers zijn niet de hoogste en beginnen bij €1.700  per maand. Dit is een goede startersjob, wie meer ervaring opdoet, verdient meer.

De sector waarin je tewerkgesteld bent, heeft ook een grote invloed op je loon, net zoals het paritair comité. Een verkoopmedewerker bij voedingswaren zoals zuivel of brood zal gemiddeld iets minder verdienen dan wanneer je werkt voor een een luxemerk, exclusieve dranken of designerkledij verkoopt.

In bepaalde sectoren wordt zelfs gewerkt met een bonussysteem aan de hand van je verkoopcijfers. Een winkelbediende die gemiddeld meer verkopen kan realiseren dan collega's binnen hetzelfde bedrijf, krijgt een extra verloning, naargelang de verkoop. Dit hangt ook weer af van het type winkel waarin je werkt en het type bedrijf.

Ben je gemotiveerd om als winkelbediende goed je boterham te verdienen? Geef je dan zeker op voor weekendwerk of extra shiften. Vele handelsbedrijven zijn ook op zaterdag en soms op zondagochtend actief. Een bedrijf dat dus bijna elke dag open is geeft je vaak de kans om extra uren te werken. Indien je graag extra uren werkt, vraag dan zeker na tijdens je sollicitatie als het bedrijf waarvoor je werkt overuren toestaat.

2

soorten winkelbedienden

Verkoopmedewerkers zijn de meest voorkomende soorten winkelbedienden. Als verkoopmedewerker loop je rond in een winkel en help je klanten. Je moet op een bepaalde afdeling blijven of doorheen de hele winkel beschikbaar zijn. Voorraadmedewerkers zijn een ander type winkelbediende. Deze mensen vullen de schappen, pakken de voorraad uit en beantwoorden klantvragen. Als baliemedewerker heb je complexere verantwoordelijkheden zoals het verwerken van retourzendingen en het afhandelen van specifieke vragen of klachten van klanten.

In grote winkels kunnen deze taken over verschillende winkelbedienden worden verdeeld en heeft iedereen zijn eigen specifieke taak. Sommige bedrijven hebben ook een rotatiesysteem waarbij medewerkers een paar uur op een dag aanvullen en daarnaast een paar uur aan de kassa werken. Bij kleine boetiekjes of winkels zal de winkelbediende het volledige proces, van verkoop, aanvullen tot afrekenen, zelf vervullen. 

vrouwelijke en mannelijke zitten in de bus
vrouwelijke en mannelijke zitten in de bus
3

werken als een winkelbediende

Winkelbedienden hebben een aantal verantwoordelijkheden. Elke winkel heeft een andere functieomschrijving, maar de meeste functies hebben te maken met face-to-face interactie met klanten. Dit is wat je moet weten voordat je op zoek gaat naar een job als winkelbediende.

4

opleidingen en vaardigheden

opleiding

Als je graag in een winkel werkt dan zijn er veel opleidingen die je tijdens je secundaire school kunt volgen. De meeste zijn beroepsopleidingen zoals:

  • etalage en standendecoratie (BSO)
  • verkoop (BSO)
  • moderealisatie via duaal leren (BSO)
  • handel(TSO)
  • winkelbeheer en etalage (specialisatiejaar BSO)
  • verkoop en vertegenwoordiging (specialisatiejaar BSO)

Deze richtingen zijn zowel creatief en leren je hoe je een verkoopgesprek moet voeren maar ook hoe de administratie van een winkel eruitziet. Er is ook een iets grotere focus op taal en communicatieve vaardigheden dan bij andere beroepsopleidingen.

competenties en eigenschappen van een winkelbediende

Toch is een diploma geen vereiste als je als winkelbediende aan de slag wil. Een goede motivatie en klantgericht karakter helpen al veel. Misschien start je als beginner zonder voorafgaande opleiding bij het aanvullen van rekken en aantrekkelijk houden van de publieke ruimtes van de zaak en groei je zo door.

Werk en opportuniteiten zien is één van de belangrijkste competenties die een verkoopmedewerker moet hebben. Een klant die een winkel binnenstapt wil zich begrepen voelen en niet het gevoel hebben dat de winkelmedewerker passief afwacht tot de verkoop wordt afgerond.

Voor bepaalde winkels of bedrijven zal een heel specifieke productkennis worden gevraagd. Over het algemeen zal het bedrijf hier dan ook de nodige opleidingen voor voorzien, maar het helpt als je interesse hebt in het product dat wordt verkocht. Wie weet mag je op termijn ook mee naar productvoorstellingen van leveranciers om zo beter inzicht te krijgen in de verkoopargumenten voor de producten die jouw bedrijf aanbiedt. Een leergierig karakter is dus zeker goed meegenomen!

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over winkelbediende.

6

leuke bedrijven om voor te werken

Via Randstad kan je snel aan de slag als winkelbediende bij een van onderstaande bedrijven. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.