wat is een klusjesman?

Een klusjesman is goed in het uitvoeren van algemene reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Ook al heb je niet de training en opleiding die nodig zijn om werk op een specifiek gebied uit te voeren, bied jij die veelzijdigheid waar specialisten niet altijd over beschikken. Als iemand bijvoorbeeld als loodgieter werkt, voert hij over het algemeen geen werk uit dat niet direct met loodgieterssystemen te maken heeft. Op zo'n moment is het handig om een goede klusjesman in de buurt te hebben, die meer allround gespecialiseerd is.

wat doet een klusjesman?

De meeste klusjesmannen voeren diverse taken uit, zoals reparaties en onderhoud in commerciële en residentiële omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan een klusjesman van een winkelcentrum, school, appartementencomplex of hotel. Een klusjesman kan zich echter specialiseren in een bepaalde richting. De standaardtaken van klusjesmannen zijn eenvoudige reparaties zoals bijvoorbeeld verwarmingssystemen herstellen, het vervangen van lampen, slepende deuren repareren of tapijttegels vervangen. Als een huishoudelijk apparaat niet goed werkt, moet je een diagnose kunnen stellen en basisreparaties kunnen uitvoeren. Als het reparatiewerk ingewikkelder is, stelt een klusjesman voor om een loodgieter of een professionele elektricien het werk te laten overnemen.

Heb jij een passie voor werken met je handen en is de job van klusjesman of -vrouw wel iets voor jou? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om dag in dag uit plezier te beleven in je functie als klusjesman.

bekijk alle jobs
1

loon van een klusjesman

Als klusjesman werk je vaak volgens een tarief per uur. Volgens looonwijzer ligt het minimale uurtarief van een beginnend klusjesman rond 11 euro per uur. Een ervaren klusjesman verdient al vlot 20 euro per uur. 

Ervaring om te werken als klusjesman is op zich geen must, maar het is wel duidelijk dat ervaring invloed heeft op het loon. Een klusjesman die voor een grote diversiteit aan taken kan worden ingezet, verdient al snel meer dan een startende klusjesman die zijn kennis nog moet uitbreiden.

hoe verhoog je je loon als klusjesman?

Je geeft je inkomen een boost door gespecialiseerde vaardigheden op te doen, bijvoorbeeld op het gebied van elektrische reparaties en loodgieterswerk. Meer kennis en vaardigheden verbeteren je uurloon en geven je een grotere kans op promotie. Stages, leerprogramma's of werken voor verschillende opdrachtgevers; stuk voor stuk dragen deze bij aan de ervaring van een klusjesman. Schrijf je in voor diverse soorten avondlessen om zo je kennis te verbreden. Dit soort opleidingen misstaan niet op je cv: het toont niet alleen dat je over een bepaalde kennis beschikt, maar ook dat je gedreven bent om veel bij te leren.

Ook speelt de locatie soms een rol. In stedelijke omgevingen is er gemiddeld gezien meer vraag naar klusjesmannen. Bedrijven zijn hier namelijk gevestigd en grote wooncomplexen hebben soms een beheerder voor de gemeenschappelijke ruimtes. Vaak zijn de uurtarieven voor vaklui in de stad ook hoger. 

2

soorten klusjesmannen

Als klusjesman ben je een allround vakman voor reparatie en onderhoud met diverse vaardigheden. Je kunt je specialiseren in één of meerdere van de volgende sectoren:

  • onderhoud van elektrische apparaten: een klusjesman repareert kleine apparaten en installeert smarthome-toestellen. Je lost bijvoorbeeld eenvoudige problemen in HVAC-systemen op en installeert thermostaten, sensoren en deurbellen. Ook voor kleinere taken als het vervangen van lampen of schakelaars en herstel van kleine elektrische problemen kan je worden ingezet.
  • plaatsen van ramen en deuren: als klusjesman/plaatser zorg je voor raammontage of -reparaties. Je ruimt bijvoorbeeld gebroken glas op en vervangt nieuw glas. Je herstelt ook kozijnen, repareert deurklinken of vervangt een eenvoudig slot.
  • dakrenovatie/reparatie: als klusjesman ben je mogelijk gespecialiseerd in het verwijderen van vuil en puin van daken, het opnieuw schilderen ervan of het repareren en vervangen van dakshingles. 
  • inrichting vervangen: je repareert lichtsokkels, -kasten en verlichtingssystemen.

Een aantal jobs die nauw verbonden zijn met een klusjesman zijn bijvoorbeeld handlanger in een productieomgeving of onderhoudsmedewerker. 

Two blue-collar workers talking to each other. Smiling. Tech environment. Caucasian man and man from India. Primary color blue.
Two blue-collar workers talking to each other. Smiling. Tech environment. Caucasian man and man from India. Primary color blue.
3

werken als een klusjesman

Werken als klusjesman houdt in dat je onderhouds- en reparatietaken uitvoert in verschillende omgevingen. Wil je meer te weten te komen over de specifieke taken en werkomgevingen van klusjesmannen? We lichten het hier voor je toe.

4

opleidingen en vaardigheden

Een goede klusjesman word je door passie, werklust en nieuwsgierigheid. Strikt genomen kan iemand met een algemeen secundair diploma, zonder specialisatie, aan de slag als klusjesman. Houd er wel rekening mee dat hoe minder opleiding je hebt genoten, hoe eenvoudiger de taken in het begin van je carrière zullen zijn.

De meeste klusjesmannen beschikken over een secundair diploma in een beroepsopleiding al dan niet met een zevende specialisatiejaar. Heb je je secundaire diploma behaald via een leercontract waarbij je in deeltijd les volgde en deeltijds aan het werk was? Dan is een job als klusjesman zeker iets voor jou.

Het is interessant als je extra opleidingen kunt voorleggen tijdens een sollicitatie. Denk bijvoorbeeld aan een avondschool waar je een basisopleiding elektriciteit hebt gevolgd of een zevende specialisatiejaar in loodgieterswerk. 

De meeste werkgevers bieden praktijkopleidingen aan om je te helpen specifieke vaardigheden en technieken voor de functie te leren. Verwacht in je eerste maanden op je nieuwe job dat je mag meelopen met een klusjesman die reeds ter plaatse werkt. Zo leer je de job het beste kennen en voer je stelselmatig je eigen zelfstandige opdrachten uit.

competenties en eigenschappen van een klusjesman

Je competenties zijn als klusjesman vaak belangrijker dan je opleiding. Er wordt van je verwacht dat je nauwkeurig en zelfstandig werkt. Je formuleert zelf een oplossing voor problemen die optreden. Je kent materialen en producten en weet hoe je een probleem snel moet aanpakken. Klussen kunnen zeer divers zijn: een klusjesman met een wijde interesse en een passie voor handwerk vindt dus vlot een leuke job.

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een klusjesman.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.