loononderhandeling voeren
loononderhandeling voeren

Start je met een nieuwe job? Of heb je binnenkort een functioneringsgesprek? Veel mensen vinden het intimiderend om te onderhandelen over hun loon. Maar eenmaal onder de knie, is dat niet zo moeilijk als je zou denken. Deze tips helpen je op weg.

1. leg het eerste bod op tafel

Het startbedrag geldt als basis voor de loononderhandeling. Dus wees niet bang om als eerste een cijfer op tafel te leggen. Zo hou je de touwtjes in handen. Is je toekomstige werkgever je toch voor? Noem dan niet meteen het loon dat je in gedachten hebt, maar blijf daar net iets boven. Zo hou je voldoende speelruimte voor de werkgever en jezelf om een loon te onderhandelen waar jullie allebei tevreden mee zijn.

2. kies geen keurig rond getal

Een psychologische truc: Geef je het loon dat je verwacht door? Ga dan niet voor een rond getal. De persoon waarmee je onderhandelt zal denken dat je het getal uit je mouw hebt geschud. Vraag dus bijvoorbeeld een netto maandloon van 2.150 euro en niet van 2.000 euro.

3. doe altijd een tegenbod

Wanneer je werkgever het eerste voorstel op tafel legt, onderhandel er dan altijd over. Zelfs als je er tevreden mee bent. Werkgevers bouwen altijd speelruimte in voor een tegenbod. Dus ga je gang. Je hebt niets te verliezen.

4. wees niet bang voor een ‘njet’

Als werkzoekende heb je de neiging om op safe te spelen, uit schrik om afgewezen te worden. Weet dat afwijzing nu eenmaal onderdeel is van een onderhandeling, niet het einde van het gesprek. Dus laat je niet afschrikken om te vragen wat je echt wilt.

5. neem arbeidsvoorwaarden in rekening

Een loon is meer dan het bedrag dat je op het einde van de maand op je rekening krijgt. Neem ook de secundaire arbeidsvoorwaarden in rekening wanneer je onderhandelt:

  • de dertiende maand
  • een hospitalisatieverzekering
  • een kilometervergoeding of treinabonnement
  • aandelen- en investeringsplannen
  • …..

6. praat eens met een recruiter

Leg je oor eens te luisteren bij een recruiter. Onderhandelen over salarissen is voor hen dagelijkse kost. Recruiters weten dus heel goed wat jouw marktwaarde is en beoordelen jouw vaardigheden nauwkeuriger dan een online salarischecker.

7. durf de handdoek in de ring te gooien

Accepteer geen bod waar jij je niet goed bij voelt. Is het verschil tussen jouw verwachtingen en het aanbod van de werkgever te groot? En voel je dat geen compromis mogelijk is? Wees dan bereid de handdoek in de ring te gooien.

8. doe het op donderdag of vrijdag

Werkende mensen zijn meer gestrest in het begin van de week. Daarom zijn donderdag en vrijdag de beste dagen om te onderhandelen over je salaris. Want is je toekomstige werkgever in de juiste stemming? Dan is hij of zij meer geneigd een beter voorstel te doen.

9. kom zelfverzekerd over

Neem een zelfverzekerde houding aan. Zo dwing je meer respect af bij je werkgever. Zeg je bijvoorbeeld dat je twee weken bedenktijd nodig hebt na een voorstel? Blijf dan bij je standpunt. Want wanneer je aarzelt en halverwege de onderhandelingen van gedachten verandert, is de kans groot dat je een voorstel krijgt waarmee je niet tevreden bent.

10.  belicht wat je goed doet

Benadruk je ervaring en vaardigheden wanneer je een tegenbod doet. Daarmee laat je zien waarom je een extra investering waard bent. Want heb je meer ervaring dan een andere kandidaat? Dan is een hoger loon gerechtvaardigd.