wat is een HR-medewerker?

Als HR-medewerker ben je in de eerste plaats een integere en aanspreekbare persoon. Formeel gezien bestaat je werk uit een combinatie van administratieve en HR-taken. Sommige bedrijven zetten HR-medewerkers puur in voor administratieve functies, terwijl je bij andere bedrijven beide rollen moet vervullen. Technisch gezien heeft de rol van een HR-medewerker minder te maken met personeelsdiensten en meer met het beheren van bedrijfsbeleid, gegevensbeheer en het evalueren van werknemersrelaties.

wat doet een HR-medewerker?

De meeste mensen verwarren een HR-medewerker vaak met een zogenaamde HR-generalist, maar er bestaan wel degelijk grote verschillen. Een HR-generalist beheert bijvoorbeeld personeelsgerelateerde zaken, terwijl een HR-medewerker de HR-manager helpt met dagelijkse taken zoals het verwerken van nieuwe aanwervingen, HR-gegevenssystemen en het documenteren van het beleid. In grote organisaties is de rol van HR-medewerker onderverdeeld in verschillende specialisaties, zoals salarisadministratie of gegevensinvoer. In kleinere bedrijven omvat je rol als HR-medewerker evenwel alle HR-functies, inclusief werving, training en werknemersrelaties. Daarom krijgen HR-medewerkers in kleine organisaties vaak een meer algemene ervaring en een bredere kijk op het vak.

Als HR-medewerker moet je de fijne kneepjes van gegevensbeheer begrijpen. Omdat je een cruciale rol speelt in het beheren van de informatiestroom tussen medewerkers en managers, heb je bovendien sterke communicatieve en sociale vaardigheden nodig.

Past werken als HR-medewerker bij jouw vaardigheden op het gebied van gegevensbeheer? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een dergelijke functie te vervullen.

bekijk alle jobs
1

wat verdient een HR-medewerker

Het gemiddelde loon van een HR-medewerker in België bedraagt €2.952 per maand. Dit is een basisloon dat sterk afhankelijk is van een aantal factoren. Je opleiding speelt bijvoorbeeld een grote rol in je verloning, net zoals het aantal jaren ervaring dat je op de teller hebt staan. In de ene functie is je taak beperkt tot meer uitvoerende werkzaamheden, terwijl je in een andere job meteen een grotere verantwoordelijkheid kan krijgen. Dit weerspiegelt zich dan in de verloning. De sector waarin je aan de slag gaat, speelt eveneens een grote rol. Bedrijven nabij grote steden zoals Antwerpen en Brussel, betalen je over het algemeen een hoger loon dan bedrijven in kleinere steden.

Sommige functies zijn meer uitdagend, met als gevolg dat je ook een hoger loon kan verkrijgen. Als je complexe personeelszaken behandelt, krijg je bijvoorbeeld meestal een hogere bezoldiging. Wil je meer weten weten, dan kun je dit artikel over lonen in de HR-sector lezen.

2

soorten HR-medewerkers

Als HR-medewerker zijn er heel wat mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zodoende kun je voor een groot stuk zelf je carrière bepalen. Enkele van de soorten HR-medewerkers zijn:

  • HR-coördinator: als HR-coördinator lig je aan de basis van personeelsprogramma's. Tot je taken behoren het plannen van een visie- en waardenbeleid, het coördineren van trainingen en het omgaan met problemen van werknemers. Je onderzoekt ook trends in de sector en helpt het bedrijf betere HR-processen te creëren.
  • HR-medewerker met specialisatie in welzijn en een gezonde werkomgeving: als HR-medewerker die verantwoordelijk is voor een gezond bedrijfsklimaat werknemers, zorg je voor een inclusieve en harmonieuze werkomgeving. Dat houdt ook in dat je gedrag op de werkvloer aanpakt en manieren vindt om conflicten tussen werknemers op te lossen.
werkende hr-medewerker
werkende hr-medewerker
3

werken als HR-medewerker

Als je een carrière als HR-medewerker ambieert, lees dan verder om meer te weten te komen over het werkschema en de specifieke taken.

4

opleiding en vaardigheden

Wil je aan de slag als HR-medewerker, dan moet je hier een gepaste opleiding voor volgen. In deze opleiding leer je de basisprincipes van human resources management. Je kunt gaan voor een professionele bachelor aan een hogeschool met een keuzetraject in human resources. Een andere optie is de professionele bachelor bedrijfsmanagement, waarin je je ook kunt specialiseren in HR-topics. Met een masterdiploma kun je ook terecht in de wereld van human resources. Een opleiding die gegeerd is op HR-afdelingen is deze van bedrijfspsycholoog. Hiermee kun je starten als HR-medewerker om de nodige processen in een bedrijf te leren kennen. Op basis van deze ervaring kun je dan doorgroeien tot HR-manager of recruitment consultant. De afstudeerrichting handelswetenschappen met als afstudeerrichting personeels- en organisatiemanagement is ook een mooi toegangsticket tot een functie als HR-medewerker.

Verder kun je aan de hogeschool ook een postgraduaat in humanresourcesmanagement volgen. En wie de ambitie heeft om door te groeien naar hogere HR-functies, kan een masterclass in HR volgen aan bijvoorbeeld de Vlerick Business School.

Bij de VDAB kun je bovendien eveneens diverse opleidingen volgen tot HR-medewerker.

HR-medewerker: vaardigheden en competenties

Als HR-medewerker heb je een stevige set vaardigheden nodig, ook soft skills, om te slagen. Hier noemen we er enkele:

  • computervaardigheden: als HR-medewerker heb je basis computervaardigheden nodig om te helpen bij gegevensbeheer en andere HR-functies. Kennis van MS Office-toepassingen zoals Excel, PowerPoint en Word maakt je werk eenvoudiger.
  • organisatorische vaardigheden: in jouw functie moet je als een acrobaat jongleren met talloze taken. Zonder de nodige organisatorische vaardigheden loop je op sommige taken al snel achter op schema. Administratieve vaardigheden helpen je om taken volgens prioriteit te rangschikken en efficiënter te werken.
  • communicatieve vaardigheden: als HR-medewerker heb je goede communicatieve vaardigheden nodig om werknemers met hun vragen en verzoeken te helpen. Bij de meeste van je taken hoort ook communicatie met sollicitanten, en dan komen communicatievaardigheden goed van pas.
  • integriteit en benaderbaarheid: je moet benaderbaar en betrouwbaar zijn om werknemers een veilig gevoel te geven. Op die manier kunnen ze gevoelige kwesties met je bespreken. Je moet werknemers ook goed advies geven over hun vragen.
5

FAQ

Veelgestelde vragen over werken als HR-medewerker.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.