wat is een bouwkundig ingenieur?

Als bouwkundig ingenieur werk je aan grote constructies, voornamelijk infrastructuur en zorg je ervoor dat deze bouwwerken de spanningen en druk van de omgeving en het intensieve gebruik ervan kunnen weerstaan. Het is jouw taak om de stabiliteit, stijfheid en sterkte van elk project te berekenen. Tijdens de planning en de bouw houden bouwkundig ingenieurs zich bezig met essentiële berekeningen voor structurele elementen. Je moet het wapeningsstaal bepalen dat nodig is voor een stevige betonconstructie. Je houdt ook toezicht op de werven zelf om ervoor te zorgen dat de geschikte materialen worden gebruikt zodat de structurele integriteit bekomen wordt die jij hebt berekend.

Je werkt aan verschillende bouwwerken zoals woonprojecten, kantoren, musea, ziekenhuizen, bruggen of sportstadions.

Past werken als bouwkundig ingenieur bij jouw vaardigheden? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een functie als bouwkundig ingenieur te vervullen.

bekijk alle jobs
1

loon van een bouwkundig ingenieur

Het gemiddelde loon van een bouwkundig ingenieur met specialisatie in civiele constructies is rond de €2.700 per maand voor instapfuncties, terwijl ervaren bouwkundig ingenieurs tot €5.400 per maand verdienen. 

Je loon en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van je ervaring, specialisaties en extra opleidingen. Zo verdienen ingenieurs met minstens vijf jaar ervaring al snel 30% meer dan hun startende collega's. Vaak is het zo dat je loon stijgt wanneer ook je verantwoordelijkheden groter worden. Wie tewerkgesteld is voor een privéonderneming kan gemiddeld op een iets hoger loon rekenen dan de publieke sector. 

Waar je werkt is ook van invloed op je loon. Als je veel projecten doet in grootsteden of je bedrijf werkt op grote internationale projecten, dan is je loon over het algemeen hoger.

2

soorten bouwkundig ingenieurs

Wie denkt aan een job als bouwkundig ingenieur, kijkt al snel in de richting van de gewone bouw. Hoewel veel mensen in dit beroep aan gebouwen werken, kun je ook in andere boeiende disciplines aan de slag, zoals:

  • bouwkundig ingenieur in de luchtvaart: je kennis van het ontwerpen van constructies die bestand zijn tegen zware omgevingsinvloeden komt goed van pas bij de ontwikkeling van vliegtuigen en ruimteschepen. Je zorgt ervoor dat vliegtuigen stabiel, veilig en comfortabel zijn.
  • nautisch bouwkundig ingenieur: een bouwkundig ingenieur nautica speelt een rol bij het creëren van passagiersschepen, boten en vrachtschepen. Het werk omvat ook het ontwikkelen van niet-bewegende constructies en het onderhouden van apparatuur die wordt gebruikt in de oceanografie.
  • olie- en gasbouwkundig ingenieurs: in de olie- en gasindustrie werk je in een reeks projecten, van het ontwerpen en testen tot het inspecteren van apparatuur die wordt gebruikt om olie te transporteren. Of het nu gaat om een pijpleiding of een booreiland, de constructies zijn enorm en vereisen de expertise van een bouwkundig ingenieur om te werken zoals verwacht.
  • wegbouwkundig ingenieur: klassieker zijn de wegbouwkundig ingenieurs die berekeningen maken en advies leveren voor allerhande soorten wegen. Dit kan gaan van gewone wegen voor auto's en vrachtwagens tot bruggen, spoorwegen of landingsbanen voor de luchtvaart.
  • waterbouwkundig ingenieur: steeds belangrijker wordt onze waterhuishouding, een waterbouwkundig ingenieur bepaald hoe dammen en dokken worden aangelegd, berekent hoe groot overstromingsgebieden moeten zijn in geval van noodweer of organiseert waterbeheersingssystemen en waterzuiveringsstelsel. Het optrekken van kunstmatige eilanden of berekenen van nodige baggerwerken in havens vormen geen probleem voor waterbouwkundig ingenieurs.
close-up, glimlachend mannetje
close-up, glimlachend mannetje
3

werken als een bouwkundig ingenieur

Als je graag de uitdaging aangaat om architecturale ontwerpen om te zetten naar structureel gezonde constructies, dan is bouwkundig ingenieur de perfecte job voor jou. Laten we eens duiken in de typische werkdag van een bouwkundig ingenieur, de carrièremogelijkheden bekijken en opleidingskwalificaties bespreken.

4

opleidingen en vaardigheden

opleiding

Om de job van bouwkundig ingenieur uit te voeren dien je sowieso te beschikken over een masterdiploma. Je studeert in eerste instantie een bacheloropleiding ingenieurswetenschappen en vanaf je masterjaren kan je gaan specialiseren in de richting van bouwkundig ingenieur

Je kunt een eerder behaald masterdiploma in een andere richting dan ingenieurswetenschappen ook koppelen met een brugprogramma om zo nog een extra masterdiploma in bouwkundig ingenieur te behalen. Uiteraard kan dit niet wanneer je helemaal geen achtergrond hebt in een bouwkundige richting, maar een aantal interessante masters om te koppelen aan bouwkundig ingenieur via de zogenaamde horizontale instroom zijn:

  • master chemie
  • master nucleair ingenieur
  • master fysica
  • master nanotechnologie
  • master industriële wetenschappen
  • master ICT en elektronica: ontwerptechnieken
  • master biochemie

Dit soort studieachtergrond zal je toelaten om in heel specifieke sectoren te gaan werken.

Een bouwkundig ingenieur beschikt over een aantal belangrijke eigenschappen:

  • organisatorisch: je hebt organisatorische vaardigheden nodig om een constructie te ontwerpen en een proces op te zetten om het project te realiseren. Je ziet in welk werk je moet toewijzen aan de bouwploeg om ervoor te zorgen dat de constructies volgens blauwdrukken en planning worden gebouwd.
  • analytisch: bij het bepalen van de levensvatbaarheid van een bouwproject en de gevaren voor het milieu gebruik jij je analytische vaardigheden. Het vermogen om feiten en cijfers te evalueren zal je helpen om goede beslissingen te nemen over de aanpak van uitdagende projecten.
  • wiskunde en computervaardigheden: het is essentieel dat je over uitzonderlijke wiskundige vaardigheden beschikt om de hoeveelheden materiaal te berekenen die nodig zijn om een bouwproject te voltooien. Naast rekenen omvat je baan ook ontwerpen met tekensoftware zoals AutoCAD en de gegevensanalyse met behulp spreadsheets. 
  • probleemoplossend: je probleemoplossende vaardigheden komen van pas bij het vinden van oplossingen wanneer zich onvoorziene omstandigheden voordoen, zoals een slecht bodemonderzoek. 
  • leidinggevende vaardigheden: als bouwkundig ingenieur werk je samen met een bouwteam en heb je leidinggevende vaardigheden nodig om het team aan te sturen. 
5

FAQs

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over bouwkundig ingenieur:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.