walter-reynaert
walter-reynaert

Toen ons land op 17 maart vorig jaar in een volledige lockdown ging, was het overal alle hens aan dek om organisaties en processen aan te passen aan een totaal veranderde omgeving. Ook bij Randstad. Maar op enkele dagen tijd schakelden onze mensen helemaal om naar werken op afstand. De consultants om de duizenden mensen die ze dagelijks uitsturen opnieuw aan het werk te krijgen. Onze coaches om hun mensen vanop afstand te begeleiden. Ze slaagden er ook in. Vorig jaar hadden brachten ze in een mum van tijd 20.000 mensen terug naar de arbeidsmarkt. 


Wat maakt dat medewerkers in erg uitdagende tijden toch vlot een versnelling hoger schakelen voor hun werkgever? We legden de vraag voor aan onze CHRO Walter Reynaert. 
 

Die enorme veerkracht van onze mensen en het feit dat onze digitale systemen klaar waren voor zo’n omschakeling, maakten dat we op het einde van vorig jaar weer op het niveau van begin 2020 zaten.

Walter Reynaert.

‘purpose’?

Mensen zijn - vandaag meer dan ooit - op zoek naar zingeving. En dus moeten werkgevers hun medewerkers ‘purpose’ bieden. Maar heeft die zogenaamde ‘purpose’ ook echt de kracht om mensen aan te trekken, te mobiliseren en te engageren? 


“Ik besef dat we worden overstelpt met het woord ‘purpose’. Het wordt jammer genoeg te pas en te onpas gebruikt, waardoor het uitgehold geraakt. En het klopt dat in de productieketen of in de dienstverlening van elk bedrijf waarschijnlijk wel ergens een link kan gelegd worden met het leveren van een betekenisvolle bijdrage voor mens of maatschappij. Maar het mag uiteraard geen window dressing zijn.” legt Walter Reynaert uit. 


“Onze medewerkers staan met beide voeten in het leven van de mensen die ze begeleiden naar werk. Ze maken dagelijks zeer concreet - bijna tastbaar - het verschil voor hen. Werk hebben maakt het verschil tussen je nuttig voelen of niet. Het verschil tussen de huur kunnen betalen of niet. Het verschil tussen slapen of wakker liggen. Het verschil tussen ongelukkig zijn in een job die je niet ligt of jezelf volop kunnen ontplooien. Dat verschil maken onze mensen elke dag met hun werk. Zelfs het afgelopen jaar in een zeer instabiele omgeving.”
“Ik weet dat onze mensen erg geëngageerd zijn naar ons toe als werkgever en daar werken we ook erg hard aan. Maar de adrenaline en de ongelooflijke drive die aan de basis liggen van hun veerkracht halen ze in de eerste plaats uit wat ze kunnen betekenen voor hun kandidaten en hun werkgevers.”


van onboarding tot reboarding

Van onboarding tot exit-gesprek als ze beslissen om weg te gaan en zelfs de re-boarding als ze graag willen terugkomen… Randstad draagt het welzijn van zijn medewerkers hoog in het vaandel. Het bedrijf gelooft dat mensen zich alleen maar zo intensief kunnen ‘smijten’ in hun job als ze goed in hun vel zitten, zichzelf kunnen zijn en als er erg goed voor hen gezorgd wordt. Maar wat betekent dat dan concreet?

 

“Het besef dat onze mensen pas voluit kunnen gaan als wij hen zeer goed omkaderen, vertaalt zich onder andere in een warme bedrijfscultuur die doordrongen is van levenslang leren, een erg vooruitstrevende thuiswerk-policy die het evenwicht werk-privé bewaakt, een grote mate van autonomie in de job én een waaier van interne groeimogelijkheden. Wie bij Randstad start, stapt in een opleidingstraject dat eigenlijk nooit stopt. Omdat we weten dat groei en perspectief belangrijk zijn voor onze mensen, bieden we zowel horizontaal als verticaal heel wat doorgroeimogelijkheden. We willen acht op de tien management-vacatures intern invullen. Wij zien die investering in opleidingen zeker ook als een rugzak die we mensen meegeven en waarmee we hen zeer bewust sterker maken. We weten dat zij die het bedrijf verlaten op die manier onze beste ambassadeurs worden. Velen keren overigens ook terug na een externe ervaring. Ook daarom blijft inzetten op opleidingen heel belangrijk”


“Die interne mobiliteit is vandaag één van onze speerpunten en een grote sterkte, maar het kwam er niet zomaar. We zetten al jarenlang erg bewust in op inclusie en diversiteit. Mensen zichzelf laten zijn en hen kansen geven om zich te ontplooien, zijn een belangrijk fundament van onze bedrijfscultuur.”, licht Walter Reynaert toe.
 

Bovendien vinden we gewoon werkplezier en fun tussen collega’s en het creëren van leuke momenten erg belangrijk. Daar zetten we ook sterk op in. Zo worden onze mensen meer dan gewoon collega’s en ontstaan er hechte banden tussen hen.

Walter Reynaert.

versterking gezocht

Randstad heeft momenteel een honderdtal openstaande vacatures. Gaat het om nieuwe jobs?
“We zoeken inderdaad heel wat nieuwe mensen. Enerzijds om de groei te verzekeren en anderzijds om mensen te vervangen. De arbeidsmarkt en de uitzendmarkt in het bijzonder hebben zich erg goed herpakt na de klap van de corona-pandemie in het tweede kwartaal van 2020. We zijn er trots op dat we erin geslaagd zijn om, zeker ook mede dankzij de steunmaatregelen van de overheid, de tewerkstelling van onze mensen te garanderen. We zijn heel erg blij dat we vandaag kunnen aankondigen dat we opnieuw heel wat mensen zoeken om onze teams te versterken”.

 

Een ervaring bij Randstad staat erg mooi op jouw cv. Interesse in onze vacatures?