engagement verhogen
engagement verhogen

Je medewerkers moeten naast tevreden ook geëngageerd zijn. Want hun betrokkenheid heeft een direct effect op hun collega’s en de werksfeer. Je hebt mensen nodig die bereid zijn om die extra mile te gaan. Hoe je hen gemotiveerd houdt? Wij delen 5 tips.

1. zorg voor bijscholing

De helft van de 18- tot 65-jarigen vindt levenslang leren onlosmakelijk verbonden met een standaard loopbaan. Ook jouw medewerkers willen blijven groeien. Wat betekent dat? Er moet tijd, geld en ruimte zijn om bij te leren. Zo voelen werknemers zich meer betrokken en ontwikkelen ze een sterk gevoel van loyaliteit tegenover je bedrijf. Groeikansen bieden is ook essentieel om talent binnen je organisatie te houden. Met andere woorden: wie kansen krijgt, blijft langer voor jou en je bedrijf werken.

2. geef feedback en toon waardering

Iedere werknemer hoort graag dat de baas hun werk waardeert. Ging er iets minder goed? Geef dan opbouwende feedback. Je personeel erkennen kan op verschillende manieren: luister naar hen, informeer ze tijdig en grondig over veranderingen en steun hen waar nodig.

3. besteed aandacht aan fysiek en mentaal welzijn

Geëngageerde medewerkers zijn veerkrachtiger. Het is aan jou als leidinggevende om hun welzijn te bewaken en in te grijpen wanneer nodig. Probeer in kaart te brengen hoe het zit met de werk-privébalans van je werknemers. Zijn er vaak personeelsleden ziek? Dan is er een grote kans dat hun werkgeluk beter kan. Door op hun welzijn in te zetten, zal je zien dat het engagement vanzelf groeit.

4. bied gepaste beloning en verloning

Engagement van je werknemers is geen eenrichtingsverkeer. Je zal als werkgever moeten investeren. Zij die extra hard werken, mogen daar zeker iets voor in de plaats krijgen. Dat kan op verschillende manieren: in salaris, extralegale voordelen of opleidingen en trainingen.

5. vast contract toont vertrouwen

Met een vast contract motiveer je je werknemers van bij het begin. Je gaat als baas meteen all-in en dat schept een band van wederzijds vertrouwen. Bekijk de andere voordelen van een vast contract