stel deze vragen niet meer tijdens een sollicitatiegesprek.

open-sollicitatiegesprek

Wat kan je doen om van een sollicitatiegesprek een echt gesprek te maken? Alles begint met de manier waarop je vragen stelt. Je krijgt een pak betere inzichten als je het gesprek anders aanpakt. Inspiratie nodig? Hier zijn enkele sterke alternatieven voor de standaard saaie inefficiënte interviewvragen.

don't: wat zijn jouw grootste sterktes?

try instead: vertel me eens iets over jezelf dat niet in jouw cv staat.

Jouw doel is om meer te weten te komen over de kandidaat. Vraag je naar sterktes, dan krijg je een netjes ingestudeerd antwoord. Vraag de kandidaat om jou iets nieuws te vertellen. Op die manier geef je hem de mogelijkheid om iets aan te brengen dat je nog niet weet. Want als jij goed voorbereid bent, dan heb je het cv al gelezen en weet je al wat daar in staat.

don't: wat is jouw grootste zwakte?

try instead: als je iets kunt leren in deze job, wat zou dat dan zijn?

Vragen naar zwaktes is een erg old school en - als we eerlijk zijn - zinloos concept. Als jouw kandidaat een "opmerkelijke" zwakte heeft, wat is dan de kans dat hij die eerlijk zal delen met jou? Kandidaten willen zichzelf niet uit de markt biechten. Nagaan of de kandidaat geschikt is voor de job en de juiste competenties heeft, dat is wat telt. Het heeft geen zin om het gesprek te framen in de richting van zwaktes. Integendeel. Vraag naar wat ze willen leren en waar ze kansen zien om te groeien. Dat zal je veel meer vertellen over wat de kandidaat nog moet en wil bijleren. Zonder te intimideren of de negatieve toer op te gaan. Je hebt beiden immers veel meer baat bij een open, positief en inspirerend gesprek.

 

don't: geef een voorbeeld van een conflict dat je oploste in het verleden.

try instead: welke eigenschappen zoek je in een directe collega?

Geef toe. Vragen naar een conflict in een ver verleden heeft niet echt iets te maken met de openstaande vacature. De meeste mensen gaan echt niet toegeven dat de stoppen ooit doorsloegen en ze een hoogoplaaiende discussie hadden met een collega. De kans is groot dat je een saai verhaal krijgt over een meningsverschil met een manager dat eindigde in een compromis. Wil je te weten komen of de persoon zal passen binnen het team, stel dan vragen over teamwerk en wat belangrijk is voor de kandidaat om gemeenschappelijke doelen te halen.


don't: waar zie jij jezelf binnen vijf jaar?

try instead: welke doelstellingen heb jij voor jezelf uitgestippeld?

In de plaats van vragen te stellen over hypothetische situaties in de toekomst, vraag je beter naar de huidige drijfveren en ambities. Je wil de kandidaat immers vandaag aanwerven. En wie kan echt zeggen waar hij of zij binnen een jaar - laat staan binnen vijf jaar - zal staan? Vragen naar de huidige doelstellingen van de kandidaat en peilen naar de ambities die hij of zij vandaag heeft, zal je veel meer zicht geven op wat vandaag belangrijk is voor de kandidaat.


don't: waarom wil je voor ons werken?

try instead: wat vind je interessant aan deze job?

Wie zegt dat een kandidaat voor jou wil werken? Een sollicitatiegesprek is - vandaag meer dan ooit - een verkennend gesprek. Ook voor de kandidaat. Wie zegt dat de kandidaat al 100% zeker is dat hij voor jou wil werken? Waarom zou je iemand in een situatie dwingen waarin hij jouw bedrijf als werkgever moet bewieroken als jij niet van plan bent hetzelfde te doen over zijn kwaliteiten? In de plaats van kandidaten te bestoken met vragen over hoe goed jij wel bent als werkgever of bedrijf, vraag hen naar wat zij interessant vinden aan jouw bedrijf en aan de vacature. 


don't: vertel me over jouw werkervaring.

try instead: welk professioneel traject bracht jou hier vandaag?

Een vraag naar de werkervaring zal je waarschijnlijk een korte samenvatting van het cv opleveren. Als jij je voorbereid hebt op dit interview, dan heb je dat al gelezen. Door meer open vragen te stellen krijg je niet alleen een echt gesprek, maar krijgt de kandidaat de vrijheid om het verhaal te brengen zoals ze willen. Op die manier wordt de kans groter dat je zijn persoonlijkheid sterker uit de verf ziet komen.


don't: som drie dingen op die je zoekt in een job.

try instead: stel dat je de kans krijgt om de perfecte job uit te bouwen, hoe zou die er dan uitzien?

Om van een standaard gescript sollicitatiegesprek naar een echt gesprek te gaan, moet je de vragen over lijstjes loslaten. Mensen denken niet in netjes afgebakende opsommingen. Misschien is er maar één ding heel erg belangrijk voor iemand. Of misschien hebben ze tien dingen die voor hen even belangrijk zijn. Laat de kandidaat zelf de mogelijkheid om te focussen op wat belangrijk is in hun antwoord.

 

don't: welke management stijl werkt voor jou?

try instead: wie bewonder je en waarom?

Vragen naar voorkeur van managementstijl, zal je waarschijnlijk geen zinnige antwoorden opleveren. Want wie heeft echt inzicht in welke stijl het beste werkt voor hem of haar? Heel wat mensen doen het goed bij heel veel soorten managers. Focus daarom op welke waarden en karaktereigenschappen belangrijk zijn voor de kandidaat. Als je weet wat belangrijk is, dan is het gemakkelijker om daar rekening mee te houden.

Vergeet vooral niet dat het stellen van vragen op een menselijke en vriendelijke manier één van de basisvoorwaarden is om tot een echt gesprek te komen met een kandidaat. Noteer wat ideeën als voorbereiding, maar vink vragen niet één voor één af tijdens het gesprek. Wees spontaan. Laat ruimte aan de kandidaat om spontaan te zijn. Vraag door als je iets interessants hoort. Toon interesse. Wees menselijk en aanspreekbaar. Want dan zullen kandidaten zich openstellen. Pas als je investeert in een echt gesprek met een kandidaat zal je de informatie krijgen die je nodig hebt om te kijken of de vacature een match is voor beide partijen.


op zoek naar nieuw talent?

Wij kunnen jou helpen om de juiste persoon voor jouw team te vinden.