https://www.randstad.bega-het-open-gesprek-aan
https://www.randstad.bega-het-open-gesprek-aan

De tijd waarin kandidaten bij een sollicitatiegesprek door hoepels sprongen en zich dubbel plooiden om een veeleisende kieskeurige werkgever te 'pleasen', behoort tot het verleden. Uiteraard willen kandidaten nog steeds een goede indruk maken. Maar ze weten beter dan ooit wat ze willen en nodig hebben. En ze zijn meestal niet bereid om hun verwachtingen zomaar op te bergen voor een bepaalde job.

Hoog tijd dus voor een reset van het klassieke sollicitatiegesprek. Want dat voelt voor de kandidaat aan als een ondervraging, in plaats van een goed gesprek om uit te vissen of er wel een goede match is.

“wat is jouw grootste zwakte?”

Nog te vaak bestaat een sollicitatiegesprek erin kandidaten te bestoken met een set saaie vragen over hun competenties, hun ervaring en hun reacties op werksituaties in het verleden. Het gevreesde “wat is jouw grootste zwakte?” of “geef een voorbeeld van hoe jij omging met een conflict in jouw vorige job” zijn voorbeelden van ouderwetse vragen waarmee kandidaten ook vandaag nog op de rooster gelegd worden.

Hoewel ze met de beste bedoelingen gesteld worden, schieten ze hun doel voorbij. Ze zijn immers zo standaard en doorzichtig dat elke kandidaat die zich een beetje heeft voorbereid, zijn antwoorden al tot in de puntjes klaar heeft. En dus krijg je afgeborstelde sociaal wenselijke antwoorden die jou als interviewer weinig tot niets vertellen over de persoonlijkheid van de kandidaat.

de waarde van een echt gesprek

    • Het meest interessante aan een echt gesprek is dat je meer authentieke antwoorden krijgt. Een onverwachte vraag stellen, of zelfs vragen op een onverwachte manier aanbrengen kan al leiden tot interessante antwoorden. Ga nog een stap verder en geef jezelf en de kandidaat echt de ruimte om het gesprek spontaan te laten verlopen, door te luisteren en oprechte interesse te tonen. Dat levert een waaier van inzichten op die erg waardevol zijn om goed in te schatten of de kandidaat geschikt is voor de job. 
    • De meeste mensen krijgen al klamme handen als ze nog maar denken aan een sollicitatiegesprek. Dus waarom niet wat minder stress en een meer 'we zijn maar aan het praten'-gevoel in het interview brengen? Kandidaten hebben dan minder het gevoel dat ze ondervraagd worden en zullen zich vanzelf comfortabel en meer op hun gemak voelen. En zichzelf ook durven openstellen.
    • Door de checklist met standaardvragen los te laten en tijd te maken voor een echt gesprek met kandidaten, geef je een goede indruk van jouw bedrijf als werkgever. Grijp het gesprek niet alleen aan om te screenen, maar gebruik het ook om kandidaten te inspireren zodat ze zin krijgen om aan boord te komen. Halen ze de laatste selectie niet, dan houden ze een positief gevoel over aan hun sollicitatie en aan jouw bedrijf als werkgever.


benieuwd hoe het anders kan?

Wij helpen je graag op weg om een sollicitatiegesprek anders aan te pakken.