voorspellende hr op maat van start-ups.

Met hun 'predictive hr services' heeft Randstad een innovatieve oplossing op maat voor start-ups. Op die manier komt de startende onderneming niet voor hr-verrassingen te staan en kunnen ondernemers zich focussen op hun kernactiviteiten.

 

Met een kantoor op de Corda Campus – de voormalige Philipssite in Hasselt wordt vandaag ingepalmd door hippe start-ups en boomende scale-ups – is Randstad vandaag helemaal ondergedompeld in de wereld van de startende digitale ondernemingen. Vivian Roks, senior business manager bij Randstad, kan elke dag de dynamiek haast voelen.

“Er heerst hier een enorm prikkelende sfeer, waarbij veel aandacht gaat naar wederkerigheid en wat je voor elkaar kan betekenen. Het is voor ons belangrijk om hier aanwezig te zijn, op de eerste rij wat betreft innovatie én omdat de face-to-face-contacten echt een extra dimensie geven”, geeft ze aan.

 

hr als belangrijke uitdaging

Om voeling te krijgen met wat start-ups verwachten en nodig hebben, ging Randstad in zee met Intago, zelf ook een start-up. Intago bracht het Belgische start-up landschap met hun typische noden in kaart voor Randstad.

“We leren dat personeel en hr-management cruciaal zijn in de groei van start-ups. Zo geeft 44 procent van de bevraagde starters aan dat ze extra personeel willen aanwerven, maar geeft ook zo'n 30 procent aan dat hun groei gehinderd wordt omdat ze de juiste mensen niet vinden”, klinkt het. “Dankzij die inzichten én onze ruime hr-expertise, kunnen we nu een voorstel op maat van de start-ups en scale-ups aanbieden.”

 

kennis delen

Een belangrijk verschil tussen start-ups en grote ondernemingen, is hun enorme honger naar kennis over hr-onderwerpen. Zij hebben hier geen kaas van gegeten en willen bijleren, geeft Vivian Roks aan. “Daarom delen we onze kennis met hen tijdens onze Lunch&Learn's. Het gaat dan over thema's zoals de aanwerving van een eerste medewerker en het opzetten van een goed personeelsbeleid, maar ook over de aandacht die we aan kennisoverdracht besteden tijdens gesprekken.”

Vivian Roks ziet ook dat deze jonge ondernemingen zich anders positioneren op de arbeidsmarkt en dat ze op zoek zijn naar erg specifieke profielen.

Bovendien is het tempo van de groei ook heel uitdagend. Terwijl in een traditioneel bedrijf de groei in de meeste gevallen voorspelbaarder is, is dat voor een start-up in de digitale wereld helemaal anders: een online dienst kan bijvoorbeeld heel snel van 100 naar 10.000 gebruikers evolueren.

 

geen verrassingen

Dankzij de inzichten van Randstad, slaagt de dienstverlener er vandaag in om verder te gaan dan talenten aantrekken voor start-ups en scale-ups. Zo maakt het onderzoek van Intago duidelijk dat er een aantal cruciale fases zijn in de life cycle van een start-up, waarbij telkens andere aspecten van hr aan bod moeten komen.

“We kunnen bijvoorbeeld duidelijk maken aan een ondernemer dat een volgende aanwerving de organisatie op het punt brengt waar een aantal basisprocessen moeten worden uitgewerkt. Immers, als je een bepaalde grootte hebt – en voor een 'digitale' start-up met de typische kenniswerkers en entrepreneurial profielen is dat anders dan voor andere startende ondernemingen – is er bijkomende structuur nodig. We kunnen dus predictive services bieden en start-ups vandaag al helpen om toekomstige horden te nemen. Deze innovatieve manier van samenwerken wordt erg gewaardeerd, omdat we ervoor zorgen dat er, althans op hr-vlak, geen verrassingen zullen zijn.”