6 personeelsvoordelen die niet veel kosten.

Uit ons Randstad Employer Brand Research blijkt duidelijk dat de omvang van het loonpakket belangrijk is, maar lang niet het enige criterium om voor een werkgever te kiezen. Mensen willen loon naar werk. Maar daarnaast houden ze met heel wat andere voordelen rekening bij de keuze voor een werkgever. En die kunnen de doorslag geven als ze twee aanbiedingen overwegen waarbij het loonpakket vergelijkbaar is. Dus waar kan je als werkgever nog op inzetten om het verschil te maken?

flexibiliteit

De mogelijkheid om thuis te werken. Flexibele middagpauzes. Flexibele werkuren in plaats van het klassieke 9 to 5-schema... Flexibel kunnen werken is een erg belangrijk voordeel voor heel wat werknemers. Of het nu gaat om een ouder die rekening moet houden met de opvang van de kinderen of iemand die erg sportief is en een loopsessie wil inplannen tijdens de middagpauze. Flexibiliteit maakt het mensen mogelijk om een beter evenwicht te vinden tussen werk en privé.

opleidingen en perspectieven

Ambitieuze medewerkers denken steeds één stap verder in hun carrière. Hou daar rekening mee bij het vastleggen van de voordelen die je wil aanbieden. Werk een beleid rond interne loopbanen uit aan en toon dat jouw organisatie belang hecht aan de ontwikkeling van medewerkers en aan het uitbouwen van hun talent. Hoe je dat invult en hoe intensief je het maakt, bepaal je zelf. Zo kan je maandelijkse informele leersessies tijdens de lunch inplannen om kennis uit te wisselen. Je kan erg ervaren werknemers de nieuwkomers laten opleiden. Of een intensief opleidingsprogramma uitwerken om straffe medewerkers klaar te stomen voor jobs met een grotere verantwoordelijkheid. Wil je geen opleidingen aanbieden in het bedrijf zelf? Dan zijn er nog tal van opties om medewerkers extern opleidingen te laten volgen.

meer privétijd

Dat meer vakantie voor veel mensen een belangrijk voordeel is, is een evidente. En er zijn al werkgevers die experimenteren met een onbeperkt aantal vakantiedagen of andere manieren bedachten om mensen die dat willen meer privétijd te geven. Het gaat vaak om informele regelingen die lijken op loopbaansparen. Ze laten bijvoorbeeld de mogelijkheid om extra vakantiedagen te kopen met een stuk van hun verloning of laten hun werknemers de mogelijkheid om overuren op te sparen. Maar bekijk vooral zelf wat haalbaar is in jouw bedrijf. Is het onrealistisch of onbetaalbaar om jouw mensen extra vakantiedagen te geven, dan bestaan er andere opties zoals de medewerkers af en toe vroeger naar huis laten gaan op vrijdag. Of hen een aantal uren extra vakantie bieden die ze flexibel kunnen opnemen.

investeer in werksfeer

Mensen zijn het grootste stuk van hun tijd louter gefocust op het afwerken van hun to do-lijst. Er is op veel plaatsen amper tijd voor leuke momenten of gesprekken met de collega's. En laat net die momenten van belang zijn voor het onderlinge vertrouwen en om de werksfeer naar een hoger niveau te tillen. Bouw dus af en toe fun-momenten in tijdens de werkuren. Lunch samen, aperitief samen, ga sporten, organiseer officiële en officieuze teambuildings,....

promoot vrijwilligerswerk

Geef jouw mensen de tijd en de mogelijkheden om aan vrijwilligerswerk te doen. Een totaal nieuwe en verrijkende ervaring kan een goede afwisseling zijn voor mensen die dag in dag uit aan hun bureau zitten vastgekluisterd. En jouw bedrijf draagt op die manier ook zijn steentje bij tot de maatschappij. Bij Randstad doen we dit al. Dankzij het wereldwijde Randstad with Heart-programma, krijgen onze medewerkers wereldwijd de mogelijkheid om zich elk jaar één dag in te zetten voor een goed doel naar keuze.

 

laat medewerkers elkaars job doen

Laat jouw medewerkers een tijdje van job te wisselen met een collega. Het zorgt niet alleen voor een welkome afwisseling waardoor ze uit hun comfortzone moeten komen, maar zorgt er ook voor dat ze elkaars job beter gaan begrijpen en ook meer respect krijgen voor elkaars werk. Dat komt dan weer de samenwerking ten goede. Geen overbodige luxe in tijden waarin in veel bedrijven multidisciplinaire teams het verschil moeten maken...

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van voordelen waar jij kunt op inzetten in jouw bedrijf. Wat je ook doet, zorg dat ze beantwoorden aan de noden en verwachtingen van jouw medewerkers. Praat met hen. Want uiteraard is de verloning een belangrijke motivator. Maar werk betekent voor de meeste mensen veel meer dan alleen geld verdienen. En dus zijn er nog heel wat voordelen die even betekenisvol kunnen zijn.


Op zoek naar nieuwe medewerkers?