terug gaan werken na lange afwezigheid schept nieuwe kansen.

Ziekte, werkloosheid, ouderschap. In ons leven lopen we allemaal de kans om lange tijd niet meer te kunnen werken. Wat de reden ook is, iedereen verdient een faire kans om terug te keren naar de werkvloer, zegt Annic Bosmans, Managing Director Staffing van Randstad.

‘Er is geen enkele reden waarom deze mensen na hun terugkeer minder gedreven, loyaal of productief zouden zijn dan andere kandidaten.’ - Annic Bosmans, Managing Director Staffing bij Randstad

De war on talent dwingt werkgevers om talent te zoeken op plaatsen waar ze het niet of minder verwachten. Het is niet omdat iemand een tijd niet gewerkt heeft, dat die persoon bij voorbaat afgeschreven is voor een job.
Veel hangt af van de recruiter en het bedrijf dat aanwerft. Hoe kijken zij naar een kandidaat die een tijd niet meer gewerkt heeft? Zien ze alleen maar de beperkingen van de sollicitant, of ook de mogelijkheden?
Laat de aanwerver zich leiden door subjectieve vooroordelen zoals ‘zal die kandidaat nog wel meekunnen’, of kijkt hij objectief naar de competenties en het potentieel van iemand?


kijk naar de mens

Een recruiter die met interesse vragen stelt over wat de kandidaat tijdens zijn afwezigheid gedaan heeft, maakt de juiste keuze.
Neem bijvoorbeeld iemand die terug wil werken na lang gezorgd te hebben voor een ziek familielid. Die persoon heeft zich tijdens die periode vaak ook op andere vlakken geëngageerd: een oudervereniging, vrijwilligerswerk, een opleiding.
Hij is nooit gestopt met het ontwikkelen van zijn talenten. Die neemt hij mee naar de werkvloer als hij opnieuw aan de slag gaat. Ik vraag aan alle werkgevers om daar met een open blik naar te kijken. In die bagage zit zonder twijfel kennis en ervaring die ze goed kunnen gebruiken.

eerlijkheid loont

Aan kandidaten wil ik vragen om open te zijn. Wat op je cv een zorg lijkt, voor jezelf of voor je werkgever, kun je tijdens een sollicitatiegesprek ombuigen naar iets positiefs.
Praat openlijk over de periode dat je afwezig was. En over je professionele drive en energie. Zo smoor je vooroordelen in de kiem en vergroot je de kans op een ‘ja’ van een werkgever.
Opnieuw aan de slag gaan, creëert ook kansen voor kandidaten. Ze kijken vlugger naar minder voor de hand liggende vacatures. Ze denken na of een andere job hen misschien beter ligt. Loopbaanbegeleiding kan hen daarbij helpen.

net zo gedreven

Het belangrijkste is dat iedereen een eerlijke kans krijgt. Ook wie lang afwezig is geweest, verdient het om opnieuw aan de slag te gaan.
Hij of zij heeft de gevolgen gedragen van een onvoorziene gebeurtenis in het leven. Er is geen enkele reden waarom deze mensen minder gedreven, loyaal of productief zouden zijn dan andere kandidaten.
Ik roep werkgevers op om hun rekruteringsblik te verruimen. Iedereen wordt daar beter van. En het helpt in de strijd tegen de krapte op de arbeidsmarkt.

Annic Bosmans