VR en AR: we kunnen nu beter doen met evenveel mensen.

Hoe kan een AR-bril als de Google Glasses de job van onze medewerkers faciliteren? Dat vroegen ze zich ook af bij VWR, een Leuvense distributeur van labomateriaal. En dus nam het bedrijf de proef op de som en ging het samen met de Duitse leverancier Picavi aan de slag met de Google-bril.

VWR International is deel van Avantor en levert in ruim dertig landen producten aan laboratorium- en productieklanten in onder meer de farma- en chemiesector. “Goederen die in ons magazijn binnenkomen, moeten in de juiste bak, in de juiste kooi en in de juiste rij terechtkomen”, legt proces engineer Diet Uytterhoeven uit.“Vroeger gebruikten onze medewerkers daarvoor handscanners.” Met deze slimme brillen verloopt heel dat proces een stuk sneller en gemakkelijker, legt Diet uit.


“De magazijniers hebben nu beide handen vrij, maar moeten ook zelf niks meer onthouden. Ze “zien” in hun bril als het ware waar het product moet komen en ze worden gewaarschuwd als ze een fout maken. De bril wordt ook in de andere richting gebruikt, als we uit het magazijn orders moeten picken om goederen uit te sturen. Heel het Glasses-systeem is daarom ook verbonden met ons interne SAP-systeem, zodat de bril steeds “weet” waar een bepaald item ligt.”

niet duurder dan manueel scannen

Het brengt ons bij de vraag of de medewerkers ook allemaal lovend zijn over de bril.
“De meeste medewerkers waren meteen lovend over de bril”, zegt Diet. We kregen ook de feedback dat het apparaatje heel comfortabel zit en dat het heel efficiënt werkt.” Blijft nog een belangrijke vraag onbeantwoord: wat kost zo’n bril eigenlijk? “De prijs per stuk is ongeveer evenveel als wat we vroeger voor een goede handscanner betaalden. En dit systeem werkt veel vlotter en sneller. Wij zijn er alvast heel tevreden over. We kunnen nu beter doen met evenveel mensen: het aantal werknemers blijft hetzelfde, maar de kwaliteit van de levering naar de klanten is wel veel beter.”