5 manieren om de productiviteit te verhogen in jouw organisatie.

productievere-organisatie

Als je 'productiviteit verhogen' hoort, denk je ongetwijfeld meteen aan harder werken. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het aanscherpen van de productiviteit betekent net zo zeer dat je de beschikbare mensen en middelen beter gaat inzetten. Hieronder vind je enkele tips om de efficiëntie binnen jouw organisatie te verhogen.

 

1. overweeg mobiel

Onderzoek toont aan dat bedrijven hun productiviteit verhogen dankzij de mobiele toestellen die ze hun mensen ter beschikking stellen. Denk maar aan het ter beschikking stellen van laptops in plaats van vaste pc's. Of van smartphones van het bedrijf. Je verhoogt er de flexibiliteit mee. En die kan een stevige win-win zijn voor het bedrijf en de werknemer.

Tip: De meeste bedrijven hebben geen strategie voor mobiele devices. Deze kunnen nochtans het werk stroomlijnen, de reistijd verkorten en communicatie of het beslissingsproces versnellen.

 

2. retentie dankzij omscholing

Werknemers zijn je belangrijkste troef. Als je met opleidingen investeert in hun inzetbaarheid, dan blijven ze ook productief. 

Tip: Wees realistisch. Je hebt te maken met schaarste op de arbeidsmarkt. Vraag je af of het gemakkelijker is om een nieuw team aan te werven met de competenties die jouw organisatie nodig heeft om relevant te blijven. Of dat het beter is om jouw medewerkers om te scholen of bij te scholen. Wat zal het meeste tijd in beslag nemen? Wat zal het meeste geld kosten?  

 

3. weg met vergaderingen

Hoe meer mensen aan een vergadering deelnemen, hoe langer het duurt om te te starten en te eindigen, om tot een conclusie te komen of een idee grondig uit te leggen. Iedereen die deelneemt heeft immers het gevoel dat hij of zij op de één of de andere manier een toegevoegde waarde moet leveren. Meetings doden vaak de productiviteit en zetten vaak een domper op de creativiteit van mensen. Vergaderingen zijn een goede manier om consensus en een gemeenschappelijk draagvlak te bouwen en complexe onderwerpen uit te leggen. Maar alleen als je het goed aanpakt.

Tip: Houd vergaderingen zo kort mogelijk met zo weinig mogelijk mensen en organiseer geen vergaderingen zonder een duidelijke agenda. Organiseer nooit een vergadering als je niet zeker weet hoe je de vergadering gaat starten, wat je wil bereiken en waarom de mensen die je uitnodigt echt aanwezig moeten zijn.

 

4. gezonde medewerkers

Jouw werkomgeving flexibel maken voor mensen die voor, na of zelfs tijdens de werkuren willen sporten komt niet alleen de gezondheid ten goede. Een goede gezondheid zorgt voor een lager ziekteverzuim. En dus voor meer productiviteit.

Tip: Benieuwd naar de voordelen van een actief en gezond team? Stimuleer dan het sporten en gezond eten en neem initiatief!

 

5. luister naar de mensen

Het kan best zijn dat de mensen op de werkvloer meer weten over hoe kan bespaard worden dan jij. Misschien zijn de processen zo log geworden dat ze de productie vertragen, een optimale dienstverlening onmogelijk maken of innovatie verhinderen.

Tip: Luister naar jouw team en neem hun aanbevelingen ook ter harte.Zo zorg je dat de mensen zich gewaardeerd voelen. Als iemand een idee heeft om kosten te besparen, test het! Als het werkt, implementeer het dan.


Op zoek naar medewerkers om de productiviteit van jouw organisatie nog te verhogen? Laat het weten!