https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Een competentiegericht jobinterview met gedragsgerichte vragen heeft een hogere voorspellende waarde dan een ongestructureerd gesprek. De te hanteren methode kan iedereen aanleren.

Een jobinterview moet je een zicht geven op het gedrag van de kandidaat in specifieke situaties. Verwatert het gesprek tot een 'losse babbel', dan levert het niet altijd de verhoopte resultaten op.

quote icon

'Een vlotte verteller kan de interviewer misleiden', weet Ann Nicolaï. Zij is talent en assessment consultant bij Risesmart, de expert in loopbaan- en outplacementbegeleiding van Randstad.

Een ongedwongen gesprek voelt misschien aangenaam aan, maar levert niet noodzakelijk relevante gegevens op. 'Een duidelijke structuur en gedragsgerichte vragen vergroten de betrouwbaarheid van het interview. Niet-gerichte vragen leiden tot vage indrukken, maar niet tot kennis.'

verleden voorspelt toekomst

Het basisidee van competentiegericht interviewen is dat gedrag uit het verleden de beste voorspeller is van gedrag in de toekomst. Hoe pak je dat concreet aan?

quote icon

'Het is belangrijk dat je als interviewer vooraf een duidelijk beeld hebt van de functie en van alle kerncompetenties die daarbij horen', zegt Ann Nicolaï.

'Vervolgens stel je per competentie meerdere gerichte vragen. Vertrek vanuit de ervaring van de kandidaat: vraag hem om een concrete situatie te schetsen. Bij voorkeur een voorbeeld uit zijn werkervaring, maar ook stages, studentenjobs, studies of zelfs hobby's kunnen relevant zijn.'

Voor die gerichte bevraging bestaat de STAR(R)-methode. Die focust op situatie, taak, aanpak, resultaat en eventueel reflectie. Pols je bijvoorbeeld naar de competentie 'klantgerichtheid', dan kan je deze vragen stellen:

    • S(ituatie): kan je me een voorbeeld geven van een situatie waarin je met een moeilijke of ontevreden klant te maken kreeg? Waar speelde die zich af? Wie was hierin betrokken?
    • T(aak): wat werd precies van je verwacht? Welke rol speelde je? Wat waren jouw specifieke verantwoordelijkheden?
    • A(anpak): hoe heb je de situatie concreet aangepakt? Welke stappen heb je ondernomen? Waarmee heb je rekening gehouden?
    • R(esultaat): wat was het resultaat van jouw actie? Hoe werd hierop gereageerd?
    • R(eflectie): wat heb je hieruit geleerd? Zou je het de volgende keer op dezelfde manier aanpakken?

besef dat je subjectief bent

Volgens Ann Nicolaï kan iedereen deze interviewtechniek onder de knie krijgen. 'Je moet vooral de tijd nemen om elke competentie te bevragen. Informeer niet alleen naar successen, maar vraag ook naar situaties waarin het doel niet bereikt werd. En besef dat je als interviewer subjectief bent: de kans bestaat dat je eigen parcours en visie jouw beoordeling van een kandidaat beïnvloeden.'