hoe kan hr de digitalisering bijhouden en voor zijn?

Digitalisering is ondertussen steeds meer een aandachtspunt voor HR-afdelingen geworden. En zorgt voor heel wat onzekerheid bij HR-managers. Enerzijds bieden kunstmatige intelligentie en automatisering een groot potentieel.  Anderzijds maken bedrijven zich zorgen over de hoge kosten en risico's die gepaard gaan met de nieuwe technologieën.

 

comfort en efficiëntie

Volgens de 'Talent Trends'- studie van Randstad Sourceright voelt 81% van de HR- managers zich comfortabel bij de ondersteuning die ze nu al krijgen van digitale HR-tools. De toenemende rol van kunstmatige intelligentie (AI) bij rekrutering maakt het bijvoorbeeld mogelijk geschikte kandidaten sneller en goedkoper te vinden en aan te werven. Werkgevers verwachten bovendien meer kwaliteit in hun HR-processen: 70% van de respondenten denkt dat ze betere human resources-beslissingen nemen dankzij de ondersteuning van nieuwe technologieën.

Op de iets langere termijn zijn werkgevers er zich bewust van dat ze correct moeten anticiperen op en meegaan in innovaties die relevant zijn in hun sector om de juiste HR-keuzes te kunnen maken. Klinkt logisch, maar hoe begin je daaraan?  Enkele tips!


muren slopen

Of het nu gaat om nieuwe productieprocessen of hulpmiddelen voor automatisch factuurbeheer,... HR-managers moeten op de hoogte zijn van alle innovaties die een belangrijke positieve impact hebben op de processen binnen de verschillende afdelingen van het bedrijf. Digitalisering is immers een bedrijfsbreed proces.  Het uitwisselen van ervaringen over alle afdelingen heen, wordt dus steeds belangrijker om de zogenaamde "technologiesilo's" te vermijden.

 

het belang van hooggekwalificeerde IT-specialisten

Technologie neemt steeds meer taken over die tot nu toe door mensen gedaan werden. Maar om al die gedigitaliseerde taken in goede banen te leiden, is nog steeds een vorm van menselijke supervisie nodig die alleen kan geleverd worden door hooggekwalificeerde IT-specialisten. Het vinden van deze specialisten of het kwalificeren van eigen medewerkers voor deze nieuwe taken is één van de belangrijke opdrachten voor HR in deze tijden.

 

digitale adviesraad

Als digitale technieken en werkmiddelen worden geïmplementeerd zonder de actieve betrokkenheid van werknemers, bestaat het risico op een negatieve werksfeer. Een adviesraad van leidinggevenden en werknemersvertegenwoordigers kan helpen om draagvlak te creëren voor de implementatie van automatisering en artificiële intelligentie.  Zonder de praktische inbreng en de motivatie van de werknemers wordt het immers moeilijker om de uitrol van digitalisering efficiënt en effectief te organiseren.

Deze tips en nog heel wat andere interessante inzichten vindt u in het Talent Trends Report.