jobtips
jobtips

Een nieuwe job zoeken kan voor heel wat stress zorgen. Misschien combineer je het solliciteren wel met je huidige baan. Of ben je afhankelijk van een vervangingsinkomen. Hoe dan ook kan de zoektocht naar werk al snel je hele dag beheersen. We geven je graag enkele tips om de situatie aan te kunnen en de zoektocht naar werk makkelijker te laten verlopen. 

1. breid je zoektocht uit

The Rolling Stones zeiden het al: You can’t always get what you want. In onzekere tijden kan je best je verwachtingen wat bijstellen en breder kijken. Wees flexibel in je keuzes en bekijk deze periode als een manier om nieuwe jobs en sectoren te verkennen en nieuwe vaardigheden te leren. Zo vul je bovendien je cv mooi aan

2. overweeg een tijdelijke job

Vind je niet meteen een leuke vaste job? Overweeg dan een tijdelijke functie die je kunt combineren met je zoektocht. Op die manier bouw je aan je netwerk, leer je nieuwe dingen en ontdek je verschillende sectoren. Je voorkomt een gat in je cv én je behoudt een inkomen.

3. activeer je online netwerk

Je kans op een job vergroten? Roep de hulp in van je online netwerk! Laat je volgers weten dat je uitkijkt naar een nieuwe job of klaar bent voor een carrièreswitch. Zo spring je misschien wel in het oog van een recruiter die de perfecte baan heeft voor jou. 

4. wees klaar voor video-interviews

Tegenwoordig is de kans groot dat je sollicitatiegesprek via videochat verloopt. Ben je daar niet zo vertrouwd mee? Oefen een paar keer met vrienden om te wennen aan het idee en om na te kijken of je camera, microfoon en geluid wel goed werken. Zo voorkom je verrassingen op de dag van het gesprek. En kan jij je tijdens je video-interview focussen op wat ertoe doet: die job binnenhalen. 

5. update je skills

De vaardigheden waar bedrijven naar zoeken, zijn constant in verandering. Flexibiliteit en wendbaarheid zijn belangrijker dan ooit. Zorg ervoor dat je cv en motivatiebrief duidelijk maken dat je bereid bent om nieuwe skills te leren.

Of neem alvast een voorsprong en ga aan de slag met een online training. De gratis leertrajecten van GoodHabitz zijn gemakkelijk te combineren met je zoektocht of huidige job, want je volgt ze wanneer het jou het beste uitkomt. 

6. wees geduldig

Bedrijven zijn nog volop aan het wennen aan het hybride werken. Ze krijgen door corona te maken met heel wat obstakels, waardoor de interne communicatie soms minder vlot verloopt. Heb je ergens gesolliciteerd, maar krijg je niet meteen een antwoord? Wees geduldig en sla niet meteen in paniek.

Duurt het toch te lang? Neem dan zelf even contact op. Door je sollicitatie proactief op te volgen toon je initiatief en interesse en blijf je top-of-mind. Misschien kom je zo wel bovenaan de stapel te liggen. 

7. geef niet op

Heb je ondanks alles een negatief antwoord gekregen? Of zijn de werkgevers van jouw keuze momenteel niet op zoek naar nieuwe medewerkers? Verval niet in doemdenken en blijf het jobaanbod checken. Er zijn wel degelijk opportuniteiten.

Een nieuwe job zoeken is altijd een uitdaging. En de coronapandemie maakt die zoektocht zeker niet makkelijker. De moed niet opgeven, je netwerk inschakelen en je aanpassen aan de veranderende arbeidsmarkt zijn essentiële tips om die nieuwe job aan de haak te slaan.

Klaar voor een tijdelijke of vaste job?