https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Tegen 2030 loopt 21 procent van de huidige jobs het risico te verdwijnen. Toch kan het totale aantal beschikbare jobs erop vooruitgaan. Dat besluit McKinsey & Company in haar rapport over de impact van AI op de Belgische arbeidsmarkt.

quote icon

'In België kan artificiële intelligentie tegen 2030 zorgen voor een bijkomende groei van 1% van het bruto binnenlands product', - Jacques Bughin, senior partner bij McKinsey & Company.

Volgens Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, is de opkomst van AI 'de grootste bedreiging voor de menselijke beschaving'. Gelukkig schetst het rapport van consultancybureau McKinsey & Company een iets genuanceerder en hoopvoller beeld.

Feit is wel dat artificiële intelligentie de arbeidsmarkt de komende jaren flink kan veranderen. 44 procent van alle menselijke taken zullen tegen 2030 in uiterst geringe tot ingrijpende wijze overgenomen kunnen worden door AI.

In de meeste gevallen zullen jobs tegen dan niet verdwijnen, maar eerder evolueren of anders ingevuld worden. Routineuze taken kunnen geautomatiseerd worden, zodat de werknemer extra tijd ter beschikking krijgt om taken uit te voeren waar mensen vooralsnog beter in zijn dan machines. Typisch voor dergelijke taken is dat ze onder andere creatieve, technische, probleemoplossende en sociale vaardigheden vereisen.

verlies en winst

Alleen wanneer de jobinhoud voor meer dan 70 procent geautomatiseerd kan worden, is artificiële intelligentie een bedreiging. In België zou het gaan om 21 procent van alle banen. Voornamelijk lager en middelhoog opgeleide werknemers in de transportsector, handel en maakindustrie worden getroffen.

De uitdaging bestaat er volgens McKinsey de komende jaren in om artificiële intelligentie, zowel op bedrijfsvlak als nationaal niveau, als innovatie te stimuleren. Via maatregelen, opleidingen en studierichtingen.

Alleen zo kan ons land haar rol van digitale koploper behouden, en alleen dan zal er een productiviteitsverhoging en een economische groei kunnen ontstaan. 'In België kan artificiële intelligentie tegen 2030 zorgen voor een bijkomende groei van 1 procent van het bruto binnenlands product', stelt Jacques Bughin, senior partner bij McKinsey & Company.

nieuwe banen

Automatisering en artificiële intelligentie zullen bij een doordachte aanpak ook nieuwe banen kunnen creëren: AI-designers, technisch onderhoudspersoneel, advocaten die zich specialiseren in AI. Volgens McKinsey gaat het over 40.000 extra jobs.

Uiteraard zijn dit analytische voorspellingen, die enigszins genuanceerd dienen te worden. De praktijk zal moeten uitwijzen welke impact AI de komende jaren écht zal hebben op onze arbeidsmarkt.

Lees ook: