https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Je cv is geen standaarddocument, het is je persoonlijk toegangskaartje voor de arbeidsmarkt. Het geeft informatie over jezelf, je opleiding, je interesses, je vaardigheden en je werkervaring.

En je cv bevat ook je contactgegevens: gsm-nummer, e-mailadres, LinkedIn-profiel en eventueel je Twitteraccount.

een goed cv bestaat uit verschillende onderdelen. 

1. persoonlijke gegevens:

Plaats al je contactgegevens bij elkaar (naam, adres, telefoonnummer, e-mail). Vermeld daarna pas de andere persoonlijke informatie die je wilt delen (nationaliteit, geboortedatum en - plaats, eventueel burgerlijke staat). Laat titels zoals 'naam', 'adres', 'telefoonnummer',... achterwege. Ze maken je cv onnodig drukker.  

2. studies:

Vermeld je hoogst behaalde graad (lager, middelbaar, hoger onderwijs…). Geef eerst de naam van je studie en dan pas de naam van de onderwijsinstelling en de datum. Ook een studie die je niet hebt afgemaakt, kan een meerwaarde zijn voor je cv als je in deze richting solliciteert. Formuleer dit wel op een positieve manier. Bijvoorbeeld: 'Bachelor Toerisme - 2 jaar voltooid' en níet 'Bachelor Toerisme - geen diploma'.

3. opleidingen:

Noteer bijkomende opleidingen die je gevolgd hebt en die relevant zijn voor de job waarnaar je solliciteert.

4. ervaring:

Lijst je ervaring op. Dit kan gaan over jobs, maar ook over stages, vakantiewerk, vrijwilligerswerk,… wees concreet. Vermeld eerst je functie en dan het bedrijf en de periode. Omschrijf vervolgens je taken als ze relevant zijn. Hierdoor kan een werkgever sneller inschatten of je de juiste ervaring hebt. Heb je al heel veel jobs gedaan (interims, andere...)? Dan bestaat de kans dat een werkgever denkt dat je geen werk kan houden. Probeer in dit geval gelijkaardige ervaringen te clusteren. Heb je nog geen werkervaring? Geen nood. Focus je op ervaring die je opdeed tijdens je studies: je stages, eindwerk, een project, studentenjobs, vrijwilligerswerk,... . Vermeld telkens kort en duidelijk wat je precies deed en welke vaardigheden je nodig had.

5. talenkennis:

Som de verschillende talen op die je kent. Geef aan hoe goed je ze onder de knie hebt (noties, basiskennis, goede kennis, heel goede kennis, moedertaal). Je kan je talenkennis ook opdelen in begrijpen - spreken - schrijven. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je beter Frans spreekt dan dat je het schrijft, of dat je Engels heel goed begrijpt, maar niet zo vlot spreekt.

6. computerkennis:

Vermeld duidelijk met welke specifieke programma's of toepassingen je kan werken.

7. vaardigheden:

Verkoop jezelf door die vaardigheden te benadrukken die relevant zijn voor de job waarnaar je solliciteert. Je kan ze eventueel onderverdelen in verschillende categorieën, bijvoorbeeld: professionele vaardigheden (analytisch denken, organisatorisch sterk, strategisch inzicht…), persoonlijke vaardigheden (stressbestendig, vlot in de omgang, communicatief sterk…). Talen- en computerkennis kunnen ook twee categorieën zijn in plaats van aparte rubrieken.

TIP: Onderbouw ze met concrete voorbeelden en feiten. Bvb.: een klusjesman die de competentie 'handig zijn' toelicht: “Een tijdje geleden heb ik zelf een aantal dingen in mijn huis verbouwd. Zo heb ik een vloer uitgebroken en opnieuw gelegd, en een nieuwe badkamer geïnstalleerd waarvoor ik de sanitaire voorzieningen moest heraanleggen. Ten slotte heb ik ook een groot deel van de elektriciteit vernieuwd.”

​8. hobby's:

Vermeld enkel hobby's als ze relevant zijn voor de job! Bijvoorbeeld: als je een jonge opvoedster bent die vrijwilligerswerk doet bij personen met een handicap, als je een automecanicien bent die in zijn vrije tijd autowrakken opkoopt en volledig restaureert, als je een klusjesman bent die zijn huis heeft gerenoveerd.

9. referenties:

Je kan ervoor kiezen om één of twee referenties toe te voegen. Dit kan een extra troef zijn. Enkele tips: Breng je referenties op de hoogte dat je hen opneemt in je cv en vraag of ze akkoord zijn. Kies personen waarvan je 100% zeker bent dat ze positief zijn over jou. Vermeld hun functie, telefoonnummer en het bedrijf waar ze werken. Heb je geen werkervaring? Geef dan als referentie een leraar of stagebegeleider op. Of, als je een bijkomende opleiding hebt gevolgd: een instructeur. 

10. bijkomende informatie:

Plaats hier alle overige informatie die nog belangrijk of interessant kan zijn voor je sollicitatie. Bijvoorbeeld: welk rijbewijs je hebt en of je beschikt over een wagen. Of je in aanmerking komt voor een tewerkstellingsmaatregel of een individuele beroepsopleiding (IBO). Wanneer je kan starten. In welk arbeidsregime je wil werken. Of maak een cv-filmpje.