leven met een beperking? ervaar het maar.

Hoe is het om te leven met een beperking? Wie dat eenmaal aan de lijve ondervonden heeft, kan zich makkelijker inleven in de noden van mensen met een beperking. Daarom organiseert vzw Konekt dagcursussen met ervaringsdeskundigen en experts. Tijdens de cursus ervaren deelnemers wat het betekent om een beperking te hebben en om afhankelijk te zijn.

De vormingsdagen van Konekt maken een blijvende indruk. Bij de start van de cursus krijgt elke deelnemer een beperking aan gemeten: een blinddoek, een geluidsdichte koptelefoon, handen vastgebonden waardoor je koffie ineens met een rietje moet drinken. En dan: een PowerPointpresentatie. Meteen veel vragende blikken: ik hoor het wel, maar zie niets… Van bewustwording gesproken!

 

“Ik gaf al op heel wat plaatsen onderdompelcursussen. Tijdens zo'n vormingsdag proberen we mensen te laten beleven wat het is om met een beperking te leven. Elke beperking en elke persoon is natuurlijk anders, maar toch ben ik altijd opnieuw verbaasd. Verbaasd waarom mijn alledaags verhaal, het leven dat ik elke dag leid, toch zoveel ogen opent. - Kurt Vanhauwaert, educatief medewerker van Konekt.

Uiteraard is leven met een beperking niet simpel, maar op de eerste plaats ben ik een gewoon mens; iemand met een druk en leuk leven die toevallig een zware beperking heeft. Mensen doen inzien dat ze altijd eerst naar de mens en zijn mogelijkheden moeten kijken en dàn pas naar de beperking, vind ik zalig."

 

"Je letterlijk verplaatsen in de persoon met een beperking is de beste leerschool” - Ria, persoonlijk assistent

Ook Randstad biedt de cursus van Konekt aan in haar vormingsaanbod voor persoonlijk assistenten en consultants. Want als zij zich beter kunnen inleven in de noden van personen met een beperking, kunnen ze hen ook beter helpen.

 

Lees ook: 'maak van werknemers met een handicap, je meerwaarde'