“check regelmatig of jouw vaardigheden nog relevant zijn” - Jacques van den Broek

jacques-van-den-broeck

Volgens Pattie Maes, die te gast was op een event van Randstad over de toekomst van AI, zal de werkplek van de toekomst doordrongen zijn van technologie. De echte wereld en de virtuele wereld zullen binnenkort veel meer in elkaar overlopen.

Is dit goed nieuws voor werknemers omdat hun job dan gemakkelijker, interessanter of afwisselender wordt? Of zullen mensen uit de arbeidsmarkt geduwd worden omdat ze weinig toegevoegde waarde kunnen bieden, vergeleken met machines? Randstad CEO, Jacques van den Broek moet er niet lang over nadenken.

 

 

positief verhaal

“Voor het grootste deel zal het ongetwijfeld een positief verhaal worden. Het wordt geen armageddon waar iedereen zijn job zal verliezen. Toch wijzen bepaalde studies erop dat ongeveer één op zes banen gevaar loopt om te verdwijnen bij automatisering. Als pakweg zeventig procent van een bepaalde jobinhoud geautomatiseerd kan worden, door de repetitieve zaken door een machine te laten uitvoeren, dan zal dat waarschijnlijk ook gebeuren.”

 

“Wat wel absoluut vast staat”, zegt van den Broek, “is dat van ongeveer alle banen de jobinhoud zal veranderen de komende jaren. In het verhaal van Pattie Maes voel je duidelijk dat digitale tools een sterk ondersteunende rol zullen krijgen in de manier hoe jobs in de toekomst uitgevoerd worden.”

 

de enige zekerheid

“Bedrijven moeten dan ook zo snel mogelijk uitvissen wat technologie voor hun sector gaat meebrengen. En wat de impact wordt op het business model. Daar mogen ze niet te lang mee wachten, denk ik. Bij Randstad hebben we bijvoorbeeld enkele jaren geleden al alle startups in kaart gebracht die zich met HR bezighouden. Zodat we een beeld krijgen van wat technologie voor onze sector gaat betekenen. Werknemers moeten zich dan weer bewust zijn dat ze niet oneindig mogen rekenen op hun werkgever om hen bij te scholen. Dat ze er niet oneindig op mogen rekenen dat ze heel hun leven bij een werkgever gaan blijven. De enige zekerheid die ze hebben, zijn hun eigen vaardigheden. Ze moeten dus voortdurend checken of die vaardigheden nog relevant zijn.”