https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Toen Gaëlle Bruggeman plots ontslagen werd, kwam dat hard aan. Met de hulp van Galilei-Randstad veranderde de jonge ingenieur in zes maanden tijd zowel van sector, job als functie.

met outplacement je carrière in handen nemen

Gaëlle Bruggeman, ingenieur van opleiding, werd onverwacht ontslagen door de multinational waarvoor ze werkte: Een wereldwijde herstructurering, dat was de uitleg. 'Ontslag met onmiddellijke ingang. Natuurlijk was ik enorm geschrokken.'

Bruggeman kreeg van haar ex-werkgever een outplacementprogramma aangeboden, hoewel het bedrijf daartoe niet verplicht was. 'Dat programma heb ik zoveel mogelijk gebruikt', vertelt ze. 'In het begin waardeerde ik vooral de psychologische hulp. Daarna deed de begeleiding mij nadenken over mijn kwaliteiten en mijn gebreken, over mijn troeven, maar ook over mijn zwakke punten. En tot slot over mijn toekomstbeeld.' Vandaag werkt Gaëlle Bruggeman in een kmo als projectengineer, een job die veel beter bij haar opleiding past. Ze waardeert vooral het menselijk aspect van haar job in een onderneming met een twintigtal werknemers.

'Dit voorbeeld bewijst dat je via outplacement perfect je eigen carrière in handen kunt nemen en de overstap kunt maken van een job bij een multinational naar een kmo', zegt Marie-Noëlle van Hoorebeke, businessmanager bij Galilei-Randstad, specialist in outplacement.

nieuwe richting

Outplacement is slechts een van de middelen om iemands carrière opnieuw richting te geven. De wet verplicht werkgevers om outplacement te geven aan ontslagen werknemers die recht hebben op een vooropzeg van meer dan dertig weken. Maar ook werkgevers die niet verplicht zijn, doen soms een beroep op coachings bij een ontslag. Anderen zien het dan weer in een breder kader, als een middel om de inzetbaarheid en de mobiliteit van hun personeel te verbeteren.

De doelgroep is dus bijzonder groot. Want er zijn ook werknemers die op eigen initiatief hun carrière in handen nemen. Ze willen niet alleen hun inzetbaarheid verhogen, maar ook hun professionele mobiliteit, hun waarde op de arbeidsmarkt en dus hun mogelijkheden om te evolueren naar een job die meer aanleunt bij hun eigen verwachtingen. 'In dat geval spreken we eerder over een carrière-reflectie. Een zoektocht naar de zin van de job', aldus Marie-Noëlle van Hoorebeke.

quote icon

'Dankzij outplacement ging ik nadenken over mijn kwaliteiten en gebreken, maar ook over mijn troeven en zwakke punten.'

stressbeheersing

De werkgever kan die zoektocht naar zingeving financieren, net zoals stressbeheersing of de middelen om burn-outs te voorkomen. Maar de werknemer kan dat ook zelf. In Vlaanderen komt de VDAB tussenbeide in de vorm van loopbaancheques, voor zowel loontrekkenden als zelfstandigen. Je moet daarvoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen,  zo moet je in de eerste plaats Nederlandstalig zijn.

'Voor Franstaligen bestaan er carrière-coachings', zegt Marie-Noëlle van Hoorebeke. 'Die kunnen ofwel door de werkgever betaald worden, ofwel door de werknemer.' In het laatste geval investeren werknemers dus zelf in hun eigen carrièreplanning.
Is het duur?
'Die coachings zijn toegankelijk voor iedereen die op zoek is naar een persoonlijke benadering van de manier waarop hij of zij met zijn carrière wil omgaan.' Concreet gebeurt die begeleiding in de vorm van individuele coachingsessies, waarbij de werknemer aan een grondige zelfreflectie wordt onderworpen en advies krijgt rond netwerking.