terug aan het werk: geef langdurig werkzoekenden een kans.

een kandidaat is meer dan zijn curriculum.

Sollicitatiegesprekken met dé perfecte kandidaat zijn zeldzaam, altijd al geweest. Verlies daarom de kandidaten niet uit het oog waar wat “werk” aan is. Zoals iemand die enkele jaren niet heeft gewerkt. Die heeft daar ongetwijfeld zijn redenen voor; het is aan de werkgever om te bepalen hoeveel waarde hij daar aan hecht. - Greetje Allaert, employability expert bij RiseSmart

Belangrijker is om te kijken naar wat die kandidaat vandaag wil en kan. Via VDAB, Forem en Actiris vind je arbeidsbemiddelaars die voor deze profielen een ‘match’ creëren op maat van jouw bedrijf en vacatures.

Een stage is een interessante manier om zo’n kandidaat een kans te geven. Als werkgever verlies je daar niet veel aan, en na één succesvolle stage volgen er vaak meer.  

Het klopt dat wie lang niet heeft gewerkt, even zal moeten wennen aan de werkvloer. Misschien heeft die persoon niet één, maar twee of drie kansen nodig. In dat geval helpt het om kort op de bal te spelen. Zeg de dingen zoals je ze ziet en communiceer daar met de bemiddelaar en de werkzoekende over. Dat verzekert een goede opvolging.

Tot slot: let op met vooroordelen. Een cliché, maar met betekenis. Elke kandidaat is anders. Veroordeel de ene niet op basis van slechte ervaringen met een andere.