https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

“Wat wil je later worden?” Die vraag beantwoordden jij en je vriendjes als kind ongetwijfeld gretig met dokter, piloot, of bakker. Maar voor de huidige generatie wordt die vraag heel wat complexer. Want de jobs van vandaag bestaan morgen misschien niet meer.

dit zijn de 5 opmerkelijkste jobs van morgen

En de jobs van morgen? De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, schat dat 65% van de kinderen die nu in de kleuterklas zitten, later een job uitoefent die nog niet bestaat. Toch wagen heel wat experts zich maar wat graag aan voorspellingen. De opmerkelijkste? Die lees je hier, natuurlijk!

1. (verticale) stadstuinier

 

Stadslandbouw, urban agriculture, city farming, … Hoe je het ook wilt noemen: land- en tuinbouw binnen de stad is aan een flinke opmars bezig. Geen wonder, als je weet dat nu al meer dan de helft van de wereldbevolking (55%) in steden leeft. Tegen 2050 zou dat zelfs al twee derde zijn.

 

Omdat mensen steeds bewuster gaan leven en groene steden verkiezen boven een stenen woestijn, wordt kennis van agricultuur een gegeerde skill.

 

De (verticale) stadstuinier weet de beschikbare stadsruimte maximaal te benutten. Wat dacht je van een dakboerderij of een verticaal bos op de gevel van een appartementsgebouw?

 

Iets voor jou? Wie land- en tuinbouwwetenschappen, geografie of bio-ingenieur studeert, heeft alvast een streepje voor.

2. 3D-printingexpert

Met 3D-printing worden nu al baanbrekende dingen gedaan: zo rollen er allerlei soorten protheses uit printers wereldwijd. Ook voor alledaagsere toepassingen, zoals kleren, meubels en gadgets, bewijst 3D-printing zijn nut.

En dus stijgt de vraag naar experts die weten hoe ze zo'n toestel moeten gebruiken. Of dat nu is als klusjesman die snel een vervangonderdeel kan printen, of in de medische wereld. Bijvoorbeeld om een lichaamsdeel te reproduceren. Te gek voor woorden? Nee hoor: wetenschappers slaagden er nu al in om oren te laten groeien in 3D-geprinte mallen.

Interesse? Een technische of ingenieursachtergrond zet je op weg.

3. neuro-implantatenspecialist

Momenteel wordt er in de medische wetenschap volop geëxperimenteerd met neurotechnologie en de toepassingen ervan. Die markt kent een enorm groeipotentieel. Want stel je voor dat je dankzij een micro-implantaat je geheugencapaciteit sterk uitbreidt. Of dat je herinneringen extern kunt opslaan.

Denk bijvoorbeeld aan de aflevering van het populaire Black Mirror waarin mensen dankzij een ingeplante chip hun herinneringen probleemloos terugspoelen en pauzeren. Ook een micro-implantaat dat de suiker van diabetici checkt en insuline toedient wanneer nodig, behoort tot de mogelijkheden.

Feit is dat de vraag naar breinchirurgen, neurotechnici en geheugenspecialisten alleen maar zal toenemen.

4. drone-traffic controller

Sinds 2016 is in ons land een wet van kracht die vastlegt wie met welke drones mag vliegen. Sindsdien werden er al honderden toestellen geregistreerd en vergunningen uitgereikt. De Belgische regering wil een voortrekkersrol spelen, want ze verwacht dat het aantal drones dat rondvliegt voor allerlei toepassingen nog fors zal toenemen.

De mogelijkheden voor drones lijken dan ook vrijwel eindeloos: pakjes leveren, gebouwen en gewassen inspecteren, … Ja, zelfs transport van medische pakketten (bijvoorbeeld met menselijk weefsel of bloed) tussen ziekenhuizen.

Er is natuurlijk iemand nodig om al dat extra luchtverkeer in goede banen te leiden: de drone-traffic controller.

5. vr designer

VR of virtual reality neemt nu al een almaar grotere plaats in in ons dagelijks leven. Zeker op entertainmentvlak wordt er al volop met VR geëxperimenteerd. Pokémon Go, iemand? Maar ook in andere sectoren biedt VR nog heel wat onbenut potentieel.

Een virtueel kantoor bijvoorbeeld, waar je gewoon van thuis incheckt. Of een spiegel die je een outfit toont zonder dat je je kleren hoeft uit te trekken of aan te schuiven aan de pashokjes … hemels toch?

Dat de vraag zal stijgen naar VR-specialisten die dergelijke toepassingen en ervaringen kunnen ontwerpen, staat buiten kijf. Als informatica- of IT-specialist lacht de toekomst je toe!

Wil jij nu al de nodige ervaring opdoen voor de jobs van de toekomst?