dat we met dezelfde auto aankwamen, viel wel op.

Een op de tien werknemers vond zijn huidige partner via het werk. Dat blijkt uit een uitgebreide studie die Randstad in 2018 liet uitvoeren. Het perfecte voorbeeld daarvan? Johan (37) en Lissa (28). Ook bij hen sloeg de vonk over op de werkvloer.

Lissa leerde Johan kennen toen ze zijn zwangere collega verving in het Randstad-kantoor in Boom. Als collega klikte het meteen en ook buiten de werkvloer schoten de twee prima met elkaar op. Zó goed zelfs dat ze al snel een koppel werden. Intussen zijn Johan en Lissa bijna drie jaar samen én is gezinsuitbreiding een feit: Randstad-baby Jules vierde net zijn eerste verjaardag. Lissa vertelt hoe het allemaal begon.

Op welk moment beseften jullie dat jullie relatie méér was dan louter professioneel?

“Tijdens het jaarlijkse regiofeest van Randstad hebben we de hele avond gebabbeld en gedanst. Toen was het al duidelijk dat we elkaar leuk vonden. Johan liet merken dat hij interesse had, maar ik zat nog in een andere relatie. Die ging al langer niet goed, dus besloot ik er een punt achter te zetten. Pas daarna zijn we beginnen daten.”

Hoe pakten jullie dat aan? Was er iets van te merken op het werk?

“Op het werk zelf hielden we het uiteraard professioneel. Maar dat we goed overeenkwamen, merkte iedereen wel. En tijdens de lunchpauze gingen we geregeld samen een wandelingetje maken. Ook na het werk spraken we af. Eén collega had het vrij snel in de gaten en zij sprak me erover aan. Als je verliefd bent, is dat moeilijk te verbergen, natuurlijk. En als een van ons bij de andere was blijven slapen, kwamen we met dezelfde auto aan op het werk – dat viel op.”

Wanneer hebben jullie ‘officieel’ bekendgemaakt dat jullie een koppel waren?

“Na ongeveer een maand, toen we zeker waren dat we met elkaar verder wilden.”

Hoe reageerden je collega’s en je leidinggevende?

“Heel positief. Mijn collega’s zijn heel open, sociale mensen, dus de meesten wisten ook dat het slecht ging met mijn vorige partner. En ze voelden aan dat Johan en ik een goede match waren. Ze waren eigenlijk meteen enthousiast. Ook mijn leidinggevende vond dat we voor elkaar moesten gaan.”

Welke impact hadden die verliefde gevoelens op je werk?

“Verrassend genoeg hadden die gevoelens een positieve invloed op onze productiviteit. Omdat we allebei het beste van onszelf wilden geven. We wilden elkaar echt tonen wat we waard zijn, ook op de werkvloer. Maar toen we wisten dat we echt voor elkaar wilden kiezen, besloot ik op een andere afdeling te gaan werken. Gelukkig was daar binnen Randstad veel begrip voor. Ik kon al snel aan de slag als consulent in Mechelen en daarna trok ik naar Antwerpen. Johan is in Boom blijven werken.”

Vanwaar dat besluit?

Er was het praktische probleem dat we nooit op hetzelfde moment verlof konden nemen. Omdat onze afdeling vrij klein was, waren we anders onderbemand. En de collega die ik verving, kwam terug uit ziekteverlof. Maar de belangrijkste reden? We wilden bewust voor onze relatie kiezen. Je integreren in een nieuwe groep collega’s, zoals ik deed, is niet zo moeilijk als je sociaal bent aangelegd. Terwijl echte liefde zeldzaam is. Die wilden we dan ook beiden alle slaagkansen geven. En we waren allebei bang dat blijven samenwerken op de duur toch voor wrevel zou kunnen zorgen.”

Jullie zijn wel nog altijd voor dezelfde werkgever aan de slag. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

“Als het over het werk gaat, hebben we aan een half woord genoeg. We weten hoe het eraan toe gaat in het bedrijf en we doen dezelfde job. De keerzijde? Dat we het te veel over het werk zouden hebben. Daar proberen we actief op te letten. En als we onszelf erop betrappen, snijden we een ander onderwerp aan. Nog een gevaar? Dat we elkaar misschien durven versterken in negatieve gevoelens over het werk, bijvoorbeeld bij een verandering. Een partner die daar los van staat, heeft misschien een frissere kijk op de zaak. Langs de andere kant: in positieve gevoelens versterken we elkaar ook!”

 

Wist je dat één op de vier werknemers ooit verliefd was op een collega. En één op de vijf begon ook daadwerkelijk een relatie! Huppel jij ’s ochtends met vlinders in je buik naar het werk? Check dan snel onze tips!