https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Hoe goed je doorgaans ook in je vel zit, ontslagen worden is een aanslag op jouw zelfvertrouwen. En het is ook logisch dat je na je ontslag piekert over wat er fout gelopen is. En dat je even stevig baalt van die tegenslag. Maar blijf toch niet té lang bij de pakken zitten. We geven jou graag enkele tips om een ontslag zo snel mogelijk achter je te laten en jouw volgende job te strikken.

nieuwe start

Je bent lang niet de enige die dit meemaakt. Heel wat mensen worden ontslagen. Ook de meest succesvolle mensen kregen ooit hun ontslag. Steve Jobs werd ontslagen door Apple in de jaren '80 om daarna terug te komen en het bedrijf naar één van 's werelds grootste successen te leiden. Walt Disney werd ontslagen door een krantenuitgever omdat hij niet genoeg fantasie had en geen goede ideeën had. Oprah Winfrey kreeg te horen dat ze niet geschikt was voor het televisiejournaal omdat ze “te betrokken was” bij de verhalen die ze moest verslaan.

Geef jezelf na een ontslag zeker even de tijd om je droevig, boos, beledigd, geschrokken, ontgoocheld, … te voelen. Maar recht daarna de schouders en denk na over wat je nu wil doen en wat je op professioneel vlak wil betekenen. Dit is niet het einde van jouw carrière, maar de start van iets nieuws. 

maak een plan

Ook al ben je even uit je lood geslagen, solliciteer niet zomaar voor alle jobs die je pad kruisen. Neem eerst even de tijd om stil te staan bij wat je wil doen. Wil je een job in lijn met jouw laatste werk? Of wil je deze kans aangrijpen om een andere richting uit te gaan? Misschien heb je nieuwe vaardigheden geleerd waarmee je in een andere sector aan de slag kunt. Of ben je klaar voor een leidinggevende functie. Voor je zomaar jouw ambities bijstelt na deze tegenslag en voor de eerste de beste job solliciteert, of je wanhopig jouw cv begint te flyeren, toch even dit: jij zit nog steeds aan het stuur van jouw carrière!

 

jouw online imago

Check voor je begint te solliciteren wat er online over jou te vinden is. Welk beeld krijgen potentiële werkgevers van jou? Stemt dat beeld overeen met  de richting die je in de toekomst uit wil met jouw carrière? Zorg dat de informatie die over jou te vinden is, jou een duw in de juiste richting geeft.

Deel de frustratie en wanhoop over jouw ontslag niet op sociale media. Hoewel het verleidelijk is om via FaceBook aan de wereld te laten weten hoe slecht en oneerlijk je behandeld werd, doe het niet. Deze emotionele boodschappen schrikken werkgevers af.

 

update jouw cv

Zorg er zo snel mogelijk voor dat jouw cv helemaal bijgewerkt is voor je een nieuwe job begint te zoeken. En 'bijwerken' is veel meer dan een startdatum en een einddatum toevoegen met daartussen enkele regeltjes tekst over jouw laatste job. Jouw cv moet aangepast worden aan de job die je op het oog hebt. Zorg dus dat werkgevers snel een duidelijk beeld krijgen van die ervaring en competenties die relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert.

 

jouw verhaal

Het is weinig waarschijnlijk dat je doorheen het hele sollicitatieproces geen enkele keer zal moeten uitleggen waarom je een nieuwe uitdaging zoekt.  En dan moet jouw antwoord beter zijn dan: “ik werd ontslagen.” Zie het als  jouw kans om uit te leggen waarom je helemaal klaar bent voor een nieuwe uitdaging. Laat duidelijk verstaan dat je zin hebt in iets nieuws en dat je deze kans aangrijpt om een nieuwe start te nemen.

Je bent eigenlijk best van bij de start helemaal eerlijk over jouw ontslag. Zeker als iemand je tijdens een sollicitatiegesprek expliciet vraagt of je ontslagen werd. Als diegene die jou interviewt referenties opvraagt of toevallig een ex-collega kent, dan is de kans zeer reëel dat ze te weten komen dat je ontslagen werd. Je speelt dus best open kaart. Bedrijven nemen de hele tijd afscheid van mensen. Jouw ontslag is geen reden om jou niet aan boord te nemen als je de competenties hebt die ze nodig hebben en als je uitstraalt dat je veel zin hebt in een nieuwe uitdaging.

Nog op zoek naar een nieuwe uitdaging?