tips om terug aan de slag te gaan als 50-plusser.

50-plussers hebben het niet gemakkelijk op de arbeidsmarkt. Te snel weggecijferd als het bedrijf het moeilijk heeft. Ook solliciteren als vijftiger is geen pretje. Hoe overtuig je werkgevers ervan dat je wil werken?

een nieuwe wending voor je loopbaan als 50-plusser.

Een periode zonder werk is een test voor je weerbaarheid. Dat geldt voor elke werknemer, maar nog net iets meer voor 50-plussers. Zeker als je jarenlang voor dezelfde werkgever en in dezelfde functie hebt gewerkt. Het idee om je loopbaan daar af te sluiten, valt plots in duigen. Je comfortzone spat uit elkaar.

Belangrijk is dat je tijd neemt om dit te verwerken. Sommige mensen zijn te gehaast. Ze vrezen de financiële gevolgen van hun werkloosheid en willen zo snel mogelijk opnieuw aan de slag. Dat is niet altijd de beste piste. Vijftigers bevinden zich op een leeftijd waarop het leven turbulent kan zijn; door de zorg voor zieke ouders bijvoorbeeld. Sommigen hebben een maand nodig om op hun positieven te komen, anderen een half jaar. Maar die tijd moet je nemen.

‘Ga je opnieuw solliciteren als 50-plusser? Trap dat niet in de valkuil om je leeftijd als een beperking te zien. Buit de troeven ervan uit.’ - Inge Rijcken, career coach RiseSmart


Dit is ook het moment om na te denken over wat je wilt: dezelfde job, een andere job, dichter bij huis werken, bijscholing volgen … Wees – niet eenvoudig – eerlijk tegen jezelf: wat kan je goed, welke ervaring heb je, wat wil je daar in de toekomst van gebruiken? Weet dat de boekhouder van vandaag niet de boekhouder van morgen is. Jobs veranderen, mensen ook.

Ga je opnieuw solliciteren als 50-plusser? Trap dat niet in de valkuil om je leeftijd als een beperking te zien. Buit de troeven ervan uit: beklemtoom je expertise, je maturiteit, je mensenkennis … Je geboortedatum op je cv? Hoeft niet. Werkgevers kijken wel naar je curriculum.