https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Je stemt je cv perfect af op de vacature waarvoor je solliciteert. Met veel schrijven en schrappen steek je een overtuigende sollicitatiebrief in elkaar die zo goed is dat je jezelf zou aanwerven... mocht dat kunnen. Maar net zoals elk cv of elke brief anders is, verloopt ook een sollicitatiegesprek nooit op dezelfde manier. Het slechte nieuws? Je weet niet wat je van je sollicitatiegesprek moet verwachten tot je er middenin zit. Daarom is je goed voorbereiden een must, zodat je moeiteloos van strategie kunt veranderen wanneer dat nodig blijkt. Hieronder sommen we enkele soorten sollicitatiegesprekken op waarop je maar beter voorbereid kunt zijn.

het telefonische sollicitatiegesprek

De recruiter heeft honderden kandidaturen overlopen en zijn shortlist opgesteld. Nu begint hij wellicht met telefonische sollicitatiegesprekken. Omdat tijd nog altijd geld is, kan hij zijn lijstje op die manier verder inkorten. Zo houdt hij alleen de beste kandidaten over voor een persoonlijk gesprek. De meeste personeelsafdelingen laten je via e-mail weten wanneer je een telefoontje kunt verwachten, maar dat is niet altijd het geval.

Dat betekent dat je jezelf op elk moment moet kunnen verkopen, zelfs als je in de supermarkt staat en je kleuter volledig over zijn toeren is. Maar ook wanneer je onderweg bent naar een meeting en je team nog niet weet dat je op zoek bent naar een andere job. Een telefonisch sollicitatiegesprek heeft dan ook meer kans op slagen als je zelf een tijdstip mag voorstellen. Zo kun je ongestoord nadenken en vrijuit spreken. Begin tijdens het telefoongesprek ook niet over je loon, eventuele voordelen, verlofdagen of andere details. Snijd deze onderwerpen pas aan tijdens je persoonlijke sollicitatiegesprek.

Heb je maar één keer gesolliciteerd? Dan is er niet meteen een probleem. Maar als je honderden sollicitaties verstuurd hebt, hou dan kopieën van je cv's en brieven bij. Zo heb je altijd de juiste versie bij de hand wanneer de recruiter ernaar verwijst. En weet je zeker dat je zijn vragen consequent beantwoordt en zelf de juiste vragen stelt.

het persoonlijke gesprek

Dit is het traditionele sollicitatiegesprek waarbij je in het kantoor van de recruiter verwacht wordt. Waarschijnlijk krijg je maar één persoon te zien, maar wees niet verrast als er toch verschillende mensen aanwezig zijn of als je mag kennismaken met andere teamleiders of leidinggevenden. Blijf in dat geval ontspannen – denk eraan: je bent goed voorbereid – en probeer voeling te krijgen met iedereen die bij het gesprek aanwezig is. We geven je graag enkele algemene tips.


het sollicitatiegesprek bij een kopje koffie

Zulke gesprekken zijn moeilijker in te schatten dan een gewoon sollicitatiegesprek omdat ze vrijblijvender lijken. Het is goed mogelijk dat de recruiter je gewoon beter wil leren kennen in een ontspannen omgeving. Maar hoe dan ook blijft het een professioneel gesprek. Je moet je er dus goed op voorbereiden. Je mag het gesprek wel iets informeler aanpakken.

En denk eraan: bestel altijd een kopje koffie of een ander drankje tijdens dit soort gesprekken! Soms willen mensen wel 'een kopje koffie gaan drinken', maar zitten ze stoïcijns met hun handen op schoot, net zoals bij een formeel sollicitatiegesprek. Op die manier kom je gespannen over en schiet je het doel van zo'n informele babbel voorbij.

de test

Als je al zo ver geraakt bent, heb je waarschijnlijk al een paar sollicitatiegesprekken achter de rug en is dit een laatste test voor je daadwerkelijk aangenomen wordt. In sommige sectoren moet je je vaardigheden tonen, een test afleggen, vragen over een casestudy beantwoorden, een IQ- of persoonlijkheidstest maken of zelfs een echte taak uitvoeren die te maken heeft met de functie waarvoor je solliciteert. Ofwel vuurt de recruiter een resem vragen af over het bedrijf in kwestie om te achterhalen of je wel je research gedaan hebt.

Ook in dit geval is voorbereiding dé sleutel tot succes. Maar wees niet bang om vragen te stellen over je mogelijke rol in het bedrijf als je een taak krijgt. Want ook al beschik je over alle nodige vaardigheden, elke job en elk bedrijf zijn net een tikkeltje anders. Stel dus gerust vragen. Dat toont dat je interesse hebt en nieuwsgierig bent!

het video- of skypegesprek

Alsof je handen nog niet klam genoeg werden bij een gewone sollicitatie: meer en meer bedrijven vragen je nu ook om een video-interview. Help! Geen stress: steel de trucs van deze vijf acteurs en scoor die job!

Ongeacht welk soort sollicitatiegesprek je voor de kiezen krijgt, blijf positief en denk eraan: je mag tenminste op gesprek gaan! Tijdens het sollicitatiegesprek gaat een recruiter na of je de geknipte kandidaat bent, maar je kunt er zelf ook achter komen of het bedrijf wel bij jou past.

Zin in een nieuwe uitdaging en klaar om jouw sollicitatieskills te testen? Check onze vacatures!