10 gouden tips om te leren netwerken.

netwerken

Of je nu introvert of extravert bent, jouw eerste networking event tot een goed einde brengen is sowieso spannend. Voor de meesten onder ons is het een hele opgave om een gesprek aan te knopen met nieuwe mensen. Enkele tips om jou voortaan heel wat angstzweet te besparen en het netwerken te vergemakkelijken!

kies events die jou echt interesseren

Het heeft geen zin om je naar een networking event te slepen dat jou eigenlijk totaal niet interesseert, alleen maar om daar contacten te leggen. Er zijn wekelijks tientallen bijeenkomsten, seminaries en sessies. Check platformen zoals Eventbrite of Meetup om events in de buurt te vinden die je wel interesseren.

vraag een vriend om mee te gaan

Als het jou kan helpen om uit jouw schelp te kruipen, vraag dan zeker een vriend of een collega om mee te gaan. Iemand meenemen is echter geen excuus om die persoon als een menselijk schild te gebruiken en je de hele avond achter hem of haar te verstoppen. Neem je iemand mee, waak er dan extra over dat je toch ook nog contacten legt met andere mensen. Mensen zullen immers minder snel geneigd zijn om zelf op jullie af te stappen als je druk met elkaar in gesprek bent. 

ga voor een power outfit

Draag iets waarin je je zelfzeker voelt. Een outfit die je het gevoel geeft dat je klaar bent om de wereld te veroveren. Voor de meeste events geldt een business casual code. Maar vermijd dat je te chique gekleed bent. Dat zorgt immers voor een oncomfortabel gevoel én bouwt ook een extra drempel in voor het eerste contact met mensen.

kom op tijd

Als op de uitnodiging staat dat het netwerkevent start tussen 17 uur en 17.30 uur, zorg dan dat je er om 17 uur bent. Het is verleidelijk om iets te laat aan te komen. Dat lijkt minder lastig. Het event is dan al gestart en je moet alleen nog moet plaatsnemen in de zaal. Maar het tegendeel is waar. De mensen die het eerst aankomen hebben het gemakkelijker om zichzelf voor te stellen en een gesprek aan te knopen. Hoe kleiner de groep, hoe lager de drempel. Kom je als laatste aan, dan is de kans groot dat iedereen zich al voorgesteld heeft en dat ze volop in gesprek zijn. Dan rest je weinig anders dan aan de zijlijn af te wachten op een kans om je in het gesprek te wurmen.

steek jouw smartphone weg

We doen het allemaal. Van zodra we ons vervelen, halen we onze smartphone tevoorschijn. Het lijkt ondraaglijk - zelfs voor heel even - om niets om handen te hebben en niemand te hebben om mee te praten. Maar op een networking event knoopt niemand een gesprek aan met iemand die als een gek met zijn smartphone bezig is. Dus weersta aan de drang om naar jouw smartphone te grijpen als je niet meteen iets om handen hebt. Houd je telefoon in jouw tas of broekzak en ga op zoek naar iemand waarmee je kunt praten.

openingszin? start met een compliment

Een compliment geven is dé manier om het ijs te breken tijdens het netwerken. Vooral een leuke opmerking over het werk van die persoon of de werkgever is een gemakkelijke aanleiding voor een gesprek. Zorg er wel voor dat je daarna het gesprek gaande houdt en je jezelf even voorstelt. Anders loop je het risico dat ze jou bedanken en weggaan. Zorg ervoor dat je oprechte interesse toont. Geef geen compliment als je het niet echt meent.

test andere ijsbrekers

Enkele van de meest gebruikte ijsbrekers zijn: de locatie, het eten, de spreker en de inhoud van het event uiteraard. De meeste mensen zullen een mening hebben over elk van deze drie. Het zijn dan ook makkelijke onderwerpen om het gesprek op gang te trekken.

leg voor een doelstelling vast

Laat niet alles op zijn beloop, maar neem de touwtjes in handen en zorg ervoor dat je het onderste uit de kan haalt. Beslis bijvoorbeeld dat je jezelf zal voorstellen aan 5 mensen. Met een bepaalde focus wordt het gemakkelijker om actief te netwerken in plaats van het event op jou te laten afkomen.

 

houd één hand vrij

Veel networking events zijn walking dinner-achtige bijeenkomsten. En ja, dat betekent dat je verondersteld wordt om een bord vast te houden in de ene hand en je drankje in de andere. Dat je netjes moet eten, terwijl je nieuwe mensen ontmoet. Veel geluk om iemand de hand te schudden en je voor te stellen terwijl je jongleert met een vol bord en een glas. Dat loopt gegarandeerd fout. Dus maak het jezelf gemakkelijker en houd één hand vrij zodat je niet in zulke gênante situaties verzeild geraakt. Kies dus voor een drankje of een hapje en wissel af.

 

weet dat je niet alleen bent

En last but not least… weet dat de meeste mensen zich niet helemaal op hun gemak voelen op een networking event. Onbekende mensen ontmoeten is nu eenmaal een beetje vreemd. Je kreeg waarschijnlijk van jongs af aan gedrild dat mensen die je niet kent gevaarlijk en eng kunnen zijn. Dus als je je een beetje zenuwachtig voelt of ongemakkelijk, weet dan dat de mensen die je benadert zich waarschijnlijk hetzelfde voelen. De kans is groot dat ze blij zijn dat jij de eerste stap zet.

Zin om jouw carrière verder uit te bouwen?