verpleegkundige: 45% zou beroep aanbevelen aan kinderen of vrienden.

Het beroep van verpleegkundige heeft een positief imago. Dat blijkt uit een studie van Randstad Research. De verpleegkundige komt in de lijst van 130 beroepen op de 29ste plaats en behoort daarmee tot de 25% aantrekkelijkste beroepen. Een kleine 45% van de respondenten zouden het beroep persoonlijk aanbevelen aan hun kinderen of vrienden.


afwisseling en uitdaging

Als we meer in detail gaan kijken, dan krijgen we een iets genuanceerder beeld. Het algemeen imago van het beroep is erg positief. Maar de verloning, het evenwicht werk-privé en de arbeidsomstandigheden krijgen minder goede scores. De afwisseling en uitdaging die met de job gepaard gaan, schatten we met z’n allen dan weer een heel stuk positiever in.

  • 42,1% denkt dat het beroep veel afwisseling biedt
  • bijna 40% denkt dat de job uitdagend is
  • bijna een kwart denkt dat verpleegkundigen goed betaald zijn
  • een kwart denkt dat de arbeidsomstandigheden goed zijn
  • 17,3% denkt dat verpleegkundigen een goed evenwicht werk-privé hebben


realitycheck

Om te kijken of dat beeld ook strookt met de praktijk, polsten we bij verpleegster Margot De Cauwer wat zij vindt van haar beroep.


Margot, hoe lang werk je al als verpleegkundige?

“Ik ben afgestudeerd in 2017. In werk nu bijna twee jaar als verpleegkundige.”

Waarom die keuze?

“Deze job is echt een roeping. Toen ik in de keuken van een woonzorgcentrum aan de slag was als jobstudent, zag ik de verpleegkundigen aan het werk. Ze waren in mijn ogen bijzonder. Ik wilde graag zelf ook het verschil maken voor mensen die zorg nodig hebben en heb bij mijn studiekeuze mijn hart gevolgd"

Wat vind je positief aan jouw job?

“Elke dag is anders, elke patiënt is anders en dat zorgt voor veel afwisseling en uitdaging. De medische sector is een sector in beweging. Dat maakt dat je ook constant moet blijven bijleren. Maar de meeste voldoening haal ik zonder twijfel uit de contacten met de patiënten. Dankzij hun verhalen, hun glimlach en de vele dankwoordjes blijf ik deze job elke dag met veel goesting doen.”

Is het echt allemaal rozengeur en maneschijn?

“Het is zeker een niet te onderschatten job. Wat ik het lastigst vind is dat de uren niet altijd makkelijk te combineren zijn met een gezinsleven of een sociaal leven. Het vraagt veel planning, focus en concentratie.”

Zou je jouw job aanraden aan je kinderen of aan vrienden?

"Zeker en vast! Ik had nog geen seconde spijt gehad van de keuze die ik heb gemaakt."

Wil jij net zoals Margot aan de slag als verpleegkundige? Check ons jobaanbod!