levenslang-leren
levenslang-leren

Als je vandaag - in volle coronacrisis - op zoek moet naar een nieuwe job, dan liggen jouw kaarten minder gunstig dan een tijd geleden. Heel wat mensen zijn tijdelijk werkloos of verloren hun job als gevolg van de impact van corona. Maar er is ook een positief kantje aan. Grijp deze periode aan om uit te dokteren wat je de komende jaren écht wil met jouw loopbaan of om nieuwe dingen te leren. Zo kom je straks niet alleen mentaal sterker, maar ook met een straffer cv aan de start.

Uit ons Randstad-onderzoek blijkt dat 41% van van de Belgen tussen 18 en 65 jaar het afgelopen jaar minstens één opleiding volgde. 45% van de bevraagden is er bovendien van overtuigd dat mensen zich volledig zullen moeten omscholen om aan de bak te blijven. Maar vreemd genoeg zien we wel het belang van omscholen voor anderen, maar vindt slechts 15% van ons dat we dat ook zélf zullen moeten doen. Kleine reality check: misschien zal onze job niet volledig verdwijnen. Maar dat die er straks totaal anders zal uitzien, is zo goed als zeker! De boodschap? Grijp elke kans om je te ontplooien met beide handen aan!

 

check de mogelijkheden bij jouw werkgever

De meeste werkgevers investeren veel in de ontwikkeling en opleiding van hun mensen. Wacht niet tot je alles op een schoteltje krijgt aangereikt. Check zelf wat jouw werkgever te bieden heeft. Vraag naar de opleidingsmogelijkheden. Niet alleen om technisch beter te worden in jouw job, maar ook om je als werknemer verder te ontplooien. Denk maar aan opleidingen die jouw IT-vaardigheden boosten, je efficiënter leren werken, of van jou een betere leidinggevende maken…

 

zelf constant opportuniteiten screenen

Wil je een andere richting uit met jouw carrière? En is een interne jobswitch een optie? Dan zal jouw werkgever misschien wel bereid zijn om te investeren in jouw omscholing of bijscholing. Maak echter niet de fout om voor al jouw opleidingsnoden automatisch op jouw werkgever te rekenen. Die is er immers voor verantwoordelijk om je alles aan te reiken om jouw job vandaag en in de toekomst zo goed mogelijk te blijven doen. Maar jij bent wel zelf verantwoordelijk voor jouw loopbaan. Hoe je er zelf voor kunt zorgen dat die op het juiste spoor blijft? Enkele pistes!

 

  1. opleidingen



    Heb je interesse in een opleiding omdat je iets totaal anders wil doen. Ga dan zelf op zoek naar de opleiding die het meest geschikt is én tegelijkertijd het meest haalbaar is, rekening houdend met jouw budget en de tijd die je beschikbaar hebt. Beperk je bij jouw zoektocht niet tot de hogescholen of universiteiten. Check ook zeker wat opleidingsinstanties zoals Syntra en de centra voor volwassenenonderwijs te bieden hebben. Ook Randstad investeert volop in opleidingen voor uitzendkrachten. Vorig jaar werden 8000 mensen opgeleid in een waaier van opleidingen, waaronder trajecten voor logistiek bedienden, vrachtwagenchauffeurs, verpleegkundigen,..

     
  2. check ook de online opleidingen

    Opnieuw op de schoolbanken kruipen om een opleiding te volgen, is voor sommigen pure nostalgie. Voor anderen is de gedachte eraan al genoeg om terug nachtmerries te krijgen. Niet getreurd. Hoewel uit ons onderzoek blijkt dat slechts een kleine minderheid digitaal opleidingen volgt, bestaat er vandaag een erg ruim online opleidingsaanbod dat je voor een waaier van opleidingen en vaardigheden al een heel eind op weg helpt. Weet je wat je nodig hebt? Check dan zeker of het online aanbod een optie is! Bijvoorbeeld via https://www.vdab.be/onlineleren.

    En ken je deze al? Een Massive Open Online Course (MOOC) is een online cursus, waar je gratis aan kunt deelnemen. Deze MOOC's worden aangeboden door verschillende instanties over de hele wereld. Als je de cursus hebt afgerond, krijg je een certificaat. Interessante cursussen vind je bijvoorbeeld via Coursera.



    Of ooit al gehoord van TED Talks? In video's van maximaal 18 minuten vertellen sprekers over de hele wereld over hun ideeën of ontdekkingen. De meesten zijn in het Engels, maar vaak hebben ze ook Nederlandse ondertiteling. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het aanscherpen van jouw zelfvertrouwen? Bekijk dan deze Ted Talk.

     
  3. werken is leren

    Deze tip lijkt vanzelfsprekend. Maar misschien zo evident dat we er ons niet meer van bewust zijn. We leren uiteraard niet alleen bij als we een opleiding volgen. We leren constant bij op ons werk en tijdens het uitoefenen van onze job. We pikken nieuwe dingen op door met collega's te praten, door zelf dingen uit te proberen, door nieuwe taken en verantwoordelijkheden op te nemen,... Het helpt om daar veel bewuster mee om te gaan. Zodat we die leermomenten niet laten op ons afkomen, maar we ze echt zelf gaan opzoeken. Vraag bijvoorbeeld collega's om advies en deel ook jouw inzichten zodat je van elkaar leert. Ga nieuwe uitdagingen aan. Stel oude routines in vraag en test nieuwe dingen uit!

Al lang niets meer geleerd? Dan is het misschien wel tijd voor een nieuwe job!